Ultima statistică a Centrului de Calcul din Ministerul Sănătăţii arată că infecţiile intraspitaliceşti s-au redus în România. Însă, potrivit realitatea.net, în 2009, 8.583 de români au căpătat o nouă infecţie pe patul de spital.
Potrivit datelor furnizate de minister, Bucureştiul, Clujul şi Iaşiul conduc într-un top al judeţelor cu cela mai multe infecţii. Astfel, în Bucureşti au fost raportate 1.516 cazuri de infecţii intraspitaliceşti, la Cluj - 1.257, iar la Iaşi - 1.196. La polul opus se află oraşe precum Bistriţa-Năsăud, Tulcea şi Dâmboviţa, unde au fost raportate şase, şapte şi, respectiv, opt cazuri de infecţii nosocomiale într-un an.
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, susţine că acest raport nu este real, pentru că mulţi medici preferă să nu raporteze infecţiile intraspitaliceşti. "Dacă reclami o infecţie intraspitalicească, îţi închide secţia, nu mai primeşti bani, sunt destituiţi directorul spitalului, şeful de secţie şi penalizaţi medicul şi infirmiera, dar nimeni nu ia măsuri de prevenţie", adaugă Vasile Astărăstoae.
Având în vedere că în perioada următoare numărul paturilor din spitale va fi redus cu 9.200, medicii atenţionează că se aşteaptă la creşterea numărului de infecţii nosocomiale, din cazua fluxului mare de pacienţi.
Citește pe Antena3.ro