x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitale mai puţine, cămine mai multe

Spitale mai puţine, cămine mai multe

de Magda Colgiu    |    01 Feb 2011   •   13:35
Spitale mai puţine, cămine mai multe

149428-20101123121646005.jpg111 unităţi medicale vor fi comasate şi alte 71 vor fi transformate în centre de permanenţă sau în cămine pentru persoane vârstnice, a anunţat mi­nistrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-o conferinţă de presă. Reorganizarea spi­ta­lelor nu presupune disponibilizări în rândul personalului medical din instituţiile respective, a mai precizat ministrul Cseke. Unităţile sani­tare comasate devin secţii exterioare ale unităţilor nou-înfiinţate. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici şi 2.532 de asistenţi medicali vor fi re­par­tizaţi, după caz, în unităţile sani­ta­re nou-înfiinţate sau în cele din ju­de­ţul în care au domiciliul”, a adăugat ministrul Cseke.

Această reorganizare înseamnă 4.808 paturi care ies din circuitul me­dical şi o economie anuală de apro­xi­mativ 20 milioane de lei, ob­ţi­nu­tă prin renunţarea la salarizarea ce­lor 560 de manageri, directori me­di­cali, di­rectori de îngrijiri şi a altor pos­turi de conducere, de la cele 182 de uni­tă­ţi medicale ce pierd persona­li­ta­te ju­ri­dică. „Prin comparaţie (cu eco­no­mia de 20 milioane de lei – n.r.), tre­buie să precizez că programul de tra­tare a infarctului miocardic acut, care a salvat în 2010 viaţa a apro­xi­ma­tiv 2.500 de persoane, a cos­tat doar 15 milioane RON”, spune mi­nis­­trul Sănătăţii.

Lista cu unităţile medicale propu­se spre reprofilare şi comasare a fost în­­tocmită de ministrul Sănătăţii, de­oa­­re­ce doar autorităţile locale din trei judeţe au luat măsuri în acest sens. „Îmi asum lista cu propuneri, de­­oa­­rece din toată ţara doar au­to­ri­tă­­ţi­le locale din Dâmboviţa, Bihor şi Arad au propus unităţile medicale pen­tru reprofilare sau comasare”, a afir­­mat ministrul. În ceea ce priveşte ti­pul de unitate medicală în care vor fi transformate cele 71 de spitale pro­pu­se spre reprofilare – centru de per­ma­nenţă sau cămin pentru îngrijirea per­soanelor de vârsta a treia –, de­ci­zi­a va aparţine autorităţilor locale.

Printre spitalele din Bucureşti co­ma­sate cu acceptul primarului gene­ral, Sorin Oprescu, sunt: Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice „Prof. Dr Scarlat Longhin” şi Spita­lul „Sfântul Ştefan”, care se vor uni cu Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropi­ca­le „Victor Babeş”; Spitalul de psihiatrie Titan – „Dr Constantin Gorgos”, care va deveni secţie exterioară a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”. De asemenea, Ins­titutul Naţional de Nutriţie şi Boli Me­tabolice „N. Paulescu” se va co­ma­sa cu Institutul de Endocrinologie, iar Institutul de Gastroenterologie şi Transplant Hepatic şi Institutul de Urologie şi Transplan Renal se vor uni cu Institutul Fundeni.

Totodată, Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Dorin Hociotă”  se va comasa cu Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Ministerele Sănătăţii şi Muncii vor derula între 1 aprilie 2011 şi 31 decembrie 2013 programul „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”. Pentru 2011, acestui program i s-a alocat 65 milioane RON. Până în 30 martie, autorităţile locale au obligaţia de a face demersuri pentru transformarea unităţilor sa­nitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni. Conform datelor raportate de direcţiile de asistenţă socială către Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru un loc într-un cămin. Potrivit estimărilor, între 2.500 şi 4.800 de vârstnici vor fi trataţi în aceste cămine.

În Bucureşti, Spitalul de Boli Der­mato-Ve­ne­rice „Prof. Dr Scarlat Longhin” şi Spitalul „Sfântul Ştefan” se vor uni cu Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”

×