x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitalele din Capitală, de la Nicolăescu la Oprescu

Spitalele din Capitală, de la Nicolăescu la Oprescu

de Steluta Indrei    |    03 Iul 2008   •   00:00
Spitalele din Capitală, de la Nicolăescu la Oprescu

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au îngropat securea războiului. Ei colaborează în vederea trecerii spitalelor în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au îngropat securea războiului. Ei colaborează în vederea trecerii spitalelor în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti.

 

Întîlnire importantă între “chirurgul impostor” şi “contabilul pacient”. Aşa se gratulau reciproc ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi fostul director al Spitalelor Elias şi Universitar, Sorin Oprescu. Scandalul a izbucnit în 2005, cînd ministrul l-a demis pe Oprescu de la conducerea celor două mari spitale bucureştene. Dar cum în politică totul e posibil, iată că foştii adversari au decis să colaboreze. Aşa se face că ministrul Eugen Nicolăescu şi Sorin Oprescu, proaspăt ales în funcţia de primar general al Capitalei, au avut ieri o întrevedere de numai 30 de minute, la sediul Ministerului Sănătăţii, pentru a pune la punct descentralizarea spitalelor din Bucureşti. Cei doi au decis constituirea unui grup de lucru comun între Ministerul Sănătăţii şi Primăria Capitalei, care să elaboreze strategia privind trecerea spitalelor în administrarea comunităţii locale şi construcţia de locuinţe pentru rezidenţi şi medici tineri.

 
STRATEGIE. La ieşirea de la minister, primarul Sorin Oprescu şi-a exprimat speranţa că “a fost o întîlnire fructuoasă. Am discutat trei probleme. Am decis constituirea unui grup de lucru comun pentru trecerea spitalelor în administrarea Primăriei Generale, care să se ocupe de la reparaţii, consolidări pînă la management. Al doilea aspect a vizat ideea de a continua un program al Ministerului Sănătăţii pentru construirea de locuinţe pentru rezidenţi şi medici tineri şi asigurarea unor terenuri necesare pentru construirea de spitale în Sectorul 3, unde există 375.000 de oameni care muncesc şi locuiesc, dar şi în Sectoarele 4 şi 6. A treia problemă abordată este reconstituirea pe baze noi a cabinetelor şcolare”.

Primarul Sorin Oprescu a afirmat că există terenuri pentru construirea de noi spitale. “Dacă va fi nevoie, facem exproprierea celor care le-au luat ilegal. Se găsesc terenuri, întrucît vizează interesul public”, a dat asigurări edilul. Întrebat dacă va relua negocierile pentru terenuri cu Ministerul Apărării, Oprescu a spus că “discuţiile vor fi bilaterale: ministrul Sănătăţii va trebui să discute în Guvern, iar eu îl voi contacta personal pe ministrul Apărării”.

 
LA FINAL. Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat la finalul întrevederii că “primarul general a fost extrem de cooperant”, sperînd că vor avea o colaborare foarte bună. “În Bucureşti locuiesc peste două milioane de oameni, este centru universitar, de aceea este nevoie de o strategie sanitară. Am convenit această strategie într-o jumătate de oră, întrucît am discutat lucruri pe care le-am gîndit la fel”, a precizat Nicolăescu.

Grupul de lucru constituit între Ministerul Sănătăţii şi Primăria Capitalei va prezenta la 31 august un raport privind strategia de descentralizare a spitalelor. Autorităţile speră ca la 1 septembrie să demareze programul. Dacă raportul prevede că este nevoie de modificarea legislaţiei, Ministerul Sănătăţii va iniţia un act normativ în acest sens. La finalul declaraţiilor, Eugen Nicolăescu i-a mulţumit primarului general pentru “toată deschiderea şi colaborarea”, iar Sorin Oprescu i-a urat demnitarului “o zi bună la Guvern”.

×