x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitalele şi bazele sportive au trecut în subordinea autorităţilor locale

Spitalele şi bazele sportive au trecut în subordinea autorităţilor locale

29 Apr 2009   •   00:00

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a anunţat că toate spitalele şi bazele sportive vor trece în subordinea autorităţilor locale, pentru a nu mai exista o dublă responsabilitate. "Spitalele din localităţi trebuie să treacă în subordinea primăriilor, iar cele judeţene în subordinea consiliilor judeţene. Este vorba de o descentralizare financiară, deci vom şti, clar, care sunt atribuţiile şi competenţele", a spus Nica, după şedinţa Comitetului interministerial pe tema descentralizării.



"Toate spitalele vor trece în subordinea autorităţilor locale, ceea ce înseamnă că activitatea din domeniul sanitar va fi gestionată cu responsabilitate de către autorităţile locale, astfel încât să nu mai avem o dublă responsabilitate", a declarat Nica, la finalul şedinţei Comitetului interministerial, care a avut ca temă, la procesul de descentralizare din România. Totodată, spitalele vor beneficia şi de o descentralizare financiară. "Vom şti astfel cine răspunde şi de ce pentru ceea ce se întâmplă în spitale", a mai declarat Nica, citat de Agerpres.

Ministrul Nica a mai spus că toate bazele sportive şi de tineret vor trece în subordinea autorităţilor locale, cu obligativitatea păstrării timp de 99 de ani a destinaţiei respective: "Să nu-şi închipuie cineva că dăm bazele sportive pentru a deveni cartiere de blocuri sau altceva din domeniul imobiliar. Conform acestei legi, destinaţia bazelor sportive nu poate fi schimbată, iar activitatea lor va fi controlată şi susţinută de comunităţile respective".

Referindu-se la domeniul agricol, ministrul Nica a anunţat că direcţiile judeţene pentru agricultură şi devoltare rurală se descentralizează, imediat, prin transferul competenţelor şi resurselor către consiliile judeţene. Transferul implică oficiile judeţene de studii pentru produse chimice şi agrochimice, oficiile judeţene pentru rentă viageră, oficiile judeţene fitosanitare, oficiile judeţene pentru ameliorarea şi reproducţia zootehniei şi oficiile pentru calitatea seminţelor.

Totodată, Nica a informat că Agenţia pentru Domeniile Statului se descentralizează prin transferul activităţiilor, a activelor şi pasivelor către consiliile locale.

Potrivit ministrului Nica, Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA), cu cele 42 de oficii judeţene, inclusiv centrele locale din subordinea acestora, se reorganizează pe măsura înfiinţării camerelor agricole cu subordonare la nivel local şi judeţean. După finalizarea acestui proces, ANCA se va desfiinţa.

Şi companiile din subordinea Ministerului Transporturilor vor trece printr-un proces accelerat de privatizare. "Vor trece în management privat, fie că e vorba despre companii care se administrează porturi, fie despre administrarea canalelor navigabile, prin vinderea unor pachete de acţiuni, astfel încât procesul să nu mai fie controlat de către o entitate unică precum statul", a mai spus Nica.

Ministrul Nica a spus că în sedinţa de astăzi nu s-au luat măsuri de descentralizare în cadrul Ministerului Muncii şi în cel al Educaţiei, acest lucru urmând a se întâmpla într-un viitor apropiat.

×
Subiecte în articol: observator nica judetene