x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sprijin larg față de moneda euro în statele care nu au adoptat-o încă

Sprijin larg față de moneda euro în statele care nu au adoptat-o încă

10 Iun 2022   •   17:50
Sprijin larg față de moneda euro în statele care nu au adoptat-o încă

România și Ungaria conduc topul statelor care încă nu au adoptat moneda euro dar sunt în favoarea adoptării.

Comisia a publicat vineri sondajul său anual Eurobarometru Flash privind introducerea monedei euro în statele membre care nu au adoptat încă moneda comună, desfășurat în perioada 20-29 aprilie 2022 în Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Noul sondaj arată că există un sprijin larg față de moneda euro: în medie, 60 % dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro.

Procentele cele mai ridicate, în favoarea adoptării monedei euro, s-au înregistrat în România (77 %) și Ungaria (69 %), iar cele mai scăzute au fost în Bulgaria, Cehia (44 % în ambele țări) și Suedia (45 %).

Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (55 %). Totuși, 56 % dintre respondenți consideră că introducerea monedei euro va duce la o creștere a prețurilor.

De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetățenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creștere: 53 % dintre respondenți se simt informați cu privire la euro, față de 51 % anul trecut și 44 % în 2015.

(sursa: Mediafax)

×