x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară, pe agenda şedinţei Guvernului de vineri după-amiaza

Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară, pe agenda şedinţei Guvernului de vineri după-amiaza

13 Dec 2019   •   15:25
Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară, pe agenda şedinţei Guvernului de vineri după-amiaza

Guvernul are pe agenda celei de a doua şedinţe de vineri proiectul de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi, în primă lectură, proiectul referitor la unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.


Proiectul de hotărâre privind stabilirea salariului minim prevede că "începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră".

Prin excepţie, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră, mai prevede proiectul.

Tot în primă lectură în şedinţa Executivului de vineri după-amiază va fi şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi sub-sectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice.

Alte acte normative aflate pe agenda şedinţei de Guvern sunt proiectele de hotărâre referitoare la:

* aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Modernizare şi extindere capacitate de operare în portul Luminiţa''

* aprobarea bugetului rectificat de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 al Societăţii Comerciale Compania Naţională de Investiţii ''C.N.I'' SA aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei

* aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informaţii clasificate secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau deţinute de Inspecţia Judiciară şi termenele de clasificare aferente acestora.

De asemenea, Guvernul mai ia în discuţie şi proiectele de hotărâre referitoare la modificarea şi completarea HG nr. 313/2017 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru dezvoltare durabilă, dar şi privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 pentru Administraţia Naţională ''Apele Române''.

Pe agendă se mai află şi eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi şi un memorandum cu tema: Înfiinţarea Grupului de Lucru Radio Digital (GLRD) pentru definirea şi implementarea radiodifuziunii terestre digitale sonore şi a serviciilor multimedia asociate, la nivel naţional, în România. AGERPRES

×