x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stamen Stanchev, tradat de telefon

Stamen Stanchev, tradat de telefon

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    30 Noi 2006   •   00:00

Convorbirile telefonice a-le lui Stamen Stanchev, e-fectuate dupa inceperea urmaririi penale si inregis-trate de autoritati, au adus probe noi privind existenta unei retele de spionaj. Dezvaluirea "jocului combinat" al bulgarului a determinat procurorii sa ceara mandate de arestare. Consultantul se declara victima unei reglari de conturi politico-economice. Stancev si ceilalti trei acuzati au fost arestati aseara pentru 20 de zile.

BRATARI PENTRU "SPIONI". Cei patru au fost incatusati si dusi marti noapte in arestul Directiei de Cercetari Penale

Cetateanul bulgar Stamen Stanchev a fost retinut din cauza convorbirilor telefonice interceptate de anchetatori in ultima saptamana. Asa suna motivatia procurorilor DIICOT Doru Ioan Cristescu si Ciprian Nastasiu.

Potrivit ordonantei de inlocuire a masurii obligarii de a nu parasi localitatea cu cea a retinerii pentru 24 de ore, convorbirile efectuate de Stanchev dupa 21 noiembrie 2006, cand a fost inceputa urmarirea penala, au adus probe noi privind existenta retelei de spionaj, dezvaluind "jocul combinat" al bulgarului.

AREST. Ieri, la Curtea de Apel Bucuresti, in spatele usilor inchise, a inceput procesul pentru a se stabili daca cei patru retinuti in dosarul tradarii, Stamen Stanchev, Vadim Benyaton Don, Dorinel Mucea si Mihai Donciu, vor fi sau nu arestati. Sedinta de judecata a inceput efectiv la ora 15:30, dupa ce avocatii au studiat dosarul. Instanta a inceput audierea retinutilor, iar la inchiderea editiei nu fusese inca pronuntat un verdict privind arestarea lor pentru 29 de zile. Surse judiciare ne-au precizat ca in dosarul ajuns la instanta exista documente in care numele ministrilor Codrut Seres si Zsolt Nagy apar inregistrate. Potrivit surselor citate, cei doi ministri nu ar fi fost straini de actiunile subordonatilor lor, Mucea si Donciu. Numele lui Codrut Seres apare ca fiind intr-o relatie de prietenie cu bulgarul Stanchev, ce ar fi influentat lucrurile in cazul Electrica Muntenia Sud si Petrom.

Numele lui Nagy apare legat de cazurile RomTelecom si SN Radiocomunicatii. Spre exemplu, in cazul Petrom au retinut ca Stanchev si Benyatov, impreuna cu Mucea ar fi incercat sa determine modificari legislative legate de pachetul de 8% actiuni, astfel incat salariatii sa cumpere actiunile prin intermediul unui singur reprezentant al salariatilor: Liviu Luca. Atat Seres, cat si Nagy au negat orice implicare in acest scandal. Avocatii celor patru retinuti au sustinut ieri ca motivele care au determinat schimbarea masurilor preventive luate initial nu s-ar regasi in prevederile legale.

SAPTAMANA DE LIBERTATE. Initial, toti invinuitii din dosarul de spionaj legat de privatizarea unor societati aflate in subordinea ori patrimoniul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) au primit interdictia de a parasi localitatea. Masura a parut disproportionata in raport cu gravele acuzatii formulate, precum spionaj, tradare, constituire de grup infractional, prin care ar fi fost lezata securitatea nationala a statului roman, mai ales ca, referindu-ne si la situatiile cunoscute si din alte state, rar s-a vazut ca persoane acuzate pentru comiterea unor asemenea infractiuni sa fie cercetate in stare de libertate. Misterul a fost insa dezlegat ieri, dupa ce in noaptea de marti spre miercuri patru persoane din "lotul tradarii si al spionajului" au fost retinute pentru 24 de ore.

INTERCEPTARI. Ce s-a intamplat in ultima saptamana, cine cu cine a vorbit si ce a spus sau a facut, ce s-a descoperit la perchezitiile facute par sa fi adus procurorilor si ultimele elemente de care mai aveau nevoie pentru a lua o masura mai drastica. Cel putin asta reiese din ordonanta semnata de procurorii Doru Ioan Cristescu si Ciprian Nastasiu.

De miercurea trecuta si pana cand cei patru au fost retinuti, anchetatorii i-au audiat pe invinuiti, au evaluat materialul rezultat in urma perchezitiilor facute la domiciliile lui Stamen Stanchev si Mustafa Oral. "S-a realizat desecretizarea convorbirilor telefonice dintre membrii grupului organizat, actiuni care au evidentiat, dincolo de orice dubiu rezonabil, ca temeiurile care au determinat luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea s-au schimbat", se arata in ordonanta. Gestul lui Stanchev si al celorlati acuzati de a ataca la instanta interdictia de a parasi Bucurestiul, precum si descoperirile facute in ultima saptamana i-a determinat pe procurori sa aprecieze ca Stanchev "a urmarit ingreunarea procesului penal. "Analizand «jocul combinat» al inculpatului Stamen Stanchev, exprimat cu evidenta de convorbirile telefonice declasificate, dupa luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea s-au clarificat mai multe aspecte ce marcheaza existenta unei retele din care facea parte inculpatul." Astfel ca s-au "adancit, in temeiul probelor adunate, motivele verosimile de a banui ca inculpatul a savarsit faptele pentru care este cercetat", conform ordonantei procurorilor.

NU TAP, CI CHEIE. Bulgarul Stanchev s-a disculpat fata de acuzatiile aduse de anchetatorii romani impotriva lui prin intermediul presei centrale bulgare. Intr-un interviu acordat ziarului sofiot "24 de ore", consultantul Stanchev declara ca nu accepta acuzatiile aduse. El recunoaste ca a colectat informatii pe cai legale si le-a transmis unor organizatii legitime, insa nu se considera "o cutie postala". Stanchev este de parere ca la baza scandalului stau, cel mai probabil, interese economice si politice, fiind implicate personalitati influente. El nu se considera un tap ispasitor, ci mai degraba o cheie pentru usa in spatele careia au loc reglari de conturi in politica si in mediile de afaceri din Romania.

CONSULTANTUL BULGAR ARE UN TRECUT NEGUROS
Stamen Stanchev (foto) a intrat la inceputul anilor ’90 in comertul cu automobile second-hand. Calitatile sale de intreprinzator au fost apreciate de fostul ofiter de securitate Ilia Pavlov, cel mai bogat om de afaceri din Bulgaria, impuscat in anul 2003. El l-a angajat in conducerea firmei Ares, din holdingul sau Multigrup, specializat in comertul cu produse petroliere. Acesta a mai lucrat un timp si cu magnatul elvetian Mark Rich, ale carui companii au fost in anii ’90 principala sursa de petrol pentru rafinaria Neftochim, actuala LukOil din Burgas. In urma unor "neintelegeri" cu gruparea criminala Sik, Stachev a fost nevoit sa paraseasca in graba Bulgaria, a declarat ex-vicepresedintele holdingului Multigrup Dimitar Ivanov, fost colonel din politia politica. Expertul financiar Vladimir Karolev, citat de Radio Romania Actualitati, a spus ca numele lui Stanchev este cunoscut in mediile de afaceri, dar nu are o reputatie foarte buna. Compania internationala de consulting al carui angajat este Stanchev si-a anuntat disponibilitatea de a finanta cea de-a doua centrala atomo-electrica bulgara, Belene.

PRIVATIZAREA IN 5.000 DE PAGINI
Ieri, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) inca mai astepta acordul scris al Gaz de France pentru a publica toate contractele de privatizare din domeniul energetic. OMV (care detine pachetul majoritat la Petrom), E.ON Ruhrgas (la fosta Distrigaz Sud), E.ON Energie (la fosta Electrica Moldova), CEZ (Electrica Oltenia) si Enel (la Electrica Banat si Dobrogea si castigatoarea Electricii Muntenia Sud) si-au dat deja acordul pentru publicarea contractelor, cu exceptia planurilor de afaceri, potrivit MEC. Contractele de privatizare, ca si cele de vanzare de energie electrica urmau sa fie publicate simultan ieri, in functie si de durata scanarii celor peste 5.000 de pagini ale contractelor si anexelor. Statul mai detine integral Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Nord, Nuclearelectrica si Romgaz. Transgaz va urma exemplul Transelectrica, majorandu-si cu 10% capitalul prin Bursa.
  • A.N. Ionescu
  • INFORMARE
    Premierul Tariceanu i-a solicitat ieri ministrului Economiei, Codrut Seres, sa prezinte o informare completa a contractelor pe tema comertului cu energie, incluzand toate contractele incheiate, firmele implicate, data realizarii si sumele stabilite, a anuntat ieri Oana Marinescu. Tariceanu i-a mai cerut lui Seres sa realizeze o noua analiza si sa prezinte informatia actualizata pe tema stocurilor de combustibil pentru iarna, iar Autoritatii de Control sa verifice situatia.
  • A. Nine
  • INTERVIU SUSAK
    Michal Susak, fost director general al diviziei de investitii bancare la Credit Suisse First Boston, a acordat agentiei NewsIn un interviu in care vorbeste despre privatizarile strategice, despre oamenii implicati in ele si retinuti acum sub acuzatia de tradare sau spionaj. "Sunt dispus sa ma intorc in Romania si sa lamuresc situatia. El a spus ca nu se va sustrage cercetarii si a tras concluzia: "Acuzatii ridicole, privatizari de succes, Mucea un profesionist, Oral, un playboy".

    RAPORT MCTI
    Ministrului Comunicatiilor a anuntat ieri rezultatele preliminare ale cercetarii disciplinare a lui Mihai Radu Donciu. Nu s-au identificat documente/date care ar fi putut sa pericliteze siguranta statului, spune ministerul. Corpul de Control a sigilat biroul lui Donciu si a intocmit rapoarte referitoare la incheierea contractelor de consultanta impreuna cu firma de avocatura Gutium si Asociatii. Parchetul nu a solicitat MCTI nici un fel de documente sau date referitoare la Donciu.
    ×