x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Starea de oboseală la șoferi, din cauza căldurii: de la întârzierea reacţiilor până la adormire

Starea de oboseală la șoferi, din cauza căldurii: de la întârzierea reacţiilor până la adormire

28 Iul 2021   •   11:00
Starea de oboseală la șoferi, din cauza căldurii: de la întârzierea reacţiilor până la adormire

Canicula creează probleme șoferilor, astfel că trebuie să respecte câteva reguli. Centrul Infotrafic atrage atenția asupra riscurilor în trafic cauzate de căldură.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, în perioada 28-31 iulie, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor încadra între 34 şi 40 de grade.

Infotrafic le recomandă șoferilor:

- să folosească sistemele de climatizare;

- să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;

- să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă;

- să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână;

- să nu conducă după ce a consumat băuturi alcoolice, acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor;

- să nu vorbească la telefon în timpul mersului, fara a folosi dispozitivele speciale “maini libere”.

Temperatura ridicată în mașină va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan.

De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.

Persoanele cu probleme cardiace sau de altă natură medicală, menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă, sunt sfătuite să evite pe cât posibil deplasarea cu mașina în perioadele de timp caniculare, iar dacă nu pot, să aibă un însoţitor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: soferi