Procesul de încălzire a vremii s-a declanşat, în sfârşit, în ţara noastră. Ieri, temperatura aerului a crescut în toate regiunile, chiar şi în cele din nord, unde cerul nu a fost prea degajat. Este vorba şi de o pătrundere de aer cald, dar şi de efectul insolaţiei.
Comentariul specialistului:
Procesul de încălzire a vremii s-a declanşat, în sfârşit, în ţara noastră. Ieri, temperatura aerului a crescut în toate regiunile, chiar şi în cele din nord, unde cerul nu a fost prea degajat. Este vorba şi de o pătrundere de aer cald, dar şi de efectul insolaţiei. Pelicula rece nu va dispărea din apropierea suprafeţei subiacente, respectiv a pământului, care la rându-i s-a răcit suficient de mult; pe timp de noapte, acesta cedează atmosferei căldura acumulată peste zi, iar în condiţiile în care ziua devine din ce în ce mai scurtă decât noaptea, ceea ce se acumulează este insuficient şi atunci când cerul rămâne senin, aerul din imediata vecinătate a solului mai primeşte şi rece. De aceea, şi în această dimineaţă au fost valori minime destul de scăzute; în zonele centrale, estice şi de sud-est vor fi şi mâine dimineaţă, dar după aceea, prin extinderea nebulozităţii, radiaţia nocturnă se va estompa. Ploile, uşor, uşor, îşi fac apariţia în peisaj.- meteorolog Romica Jurca
Prognoza în Europa
Prin scăderea presiunii atmosferice, zona ciclonică, prezentă deasupra regiunilor nordice, a început să se extindă şi în cele centrale, dar în altitudine, circulaţia aerului este intensă la limita sa de sud. Aceasta va fi şi limita sistemelor frontale, aferente zonei ciclonice, care vor determina ploile. Tot acolo se va opri şi mare parte din aerul mai rece postfrontal, iar cel ce va ajunge în bazinul vestic, apoi în cel central al Mării Mediterane va favoriza acolo dezvoltarea unui nou ciclon. Deocamdată, un astfel de centru, destul de slab ca activitate, se conturează la sud de Alpi. Prefrontal, în toată Europa de Sud-Est, va pulsa aer cald, de origine nord-africană. Acesta, împreună cu vaporii de apă de deasupra Mării Mediterane, va conduce la dezvoltarea de formaţiuni noroase şi în zona Italiei, mai mult la impactul cu Munţii Apenini, unde ploile ar putea să apară astăzi.- meteorolog Romica Jurca
La munte
Azi (miercuri):Vremea va continua să se încăl-zească uşor. Cerul va fi variabil, cu înnorări în nordul Carpaţilor Orientali, unde izolat, în cursul zilei, va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, iar în zona înaltă va prezenta intensificări.
Mâine (joi):
În cursul zilei cerul va fi variabil, cu unele înnorări în Carpaţii Occidentali, unde izolat va ploua slab. Noaptea cerul va deveni mai mult noros şi va ploua local în Carpaţii Meridionali şi pe arii restrânse în restul zonei montane. Ploile vor avea şi caracter de aversă şi vor fi însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului va continua să crească uşor.
Poimâine (vineri):
Cerul va fi temporar noros şi va ploua local. Ploile vor avea şi caracter de aversă, vor fi însoţite de descărcări electrice şi de unele intensificări ale vântului. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.
Bucureşti
Centru: max.: 240C min.: 80CPeriferie: max.: 230C min.: 70C
Azi (miercuri):
Vremea se va menţine frumoasă şi va continua să se încălzească uşor. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante.
Mâine (joi):
Vremea va fi caldă. Cerul, variabil, se va înnora treptat în partea a doua a intervalului, când vor fi condiţii să plouă slab. Presiunea atmosferică va scădea. Maxima: 26°C, iar minima: 12°C.
Poimâine (vineri):
Vremea se va menţine caldă. Cerul va fi temporar noros şi în cursul zilei va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 24°C, iar minima: 10°C.
Presiunea atmosferică
Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strînsă legă-tură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.Azi (miercuri):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinându-se la valori în jur de 753-754 mm Hg.
Mâine (joi):
Presiunea atmosferică va scădea de la valori în jur de 753 mm Hg până la valori în jur de 750 mm Hg.
- Dacă eşti martorul unor fenomene meteo extreme, fotografiază sau filmează şi trimite imaginile la meteo@jurnalul.ro.
Citește pe Antena3.ro