Lanţurile montane constituie obstacole in calea maselor de aer, iar cele foarte inalte şi in calea formaţiunilor noroase, pe care nu le lasă să pătrundă intr-o anumită regiune sau, dacă au pătruns, să nu le depăşească.
Lanţurile montane constituie obstacole in calea maselor de aer, iar cele foarte inalte şi in calea formaţiunilor noroase, pe care nu le lasă să pătrundă intr-o anumită regiune sau, dacă au pătruns, să nu le depăşească. Este cazul norilor care au persistat ieri şi azi-noapte in zona geografică a Romăniei, determinănd ninsori slabe in sudul Banatului, Transilvania, Maramureş, Dealurile de Vest şi la munte. Acolo valorile de temperatură au fost mai mult decăt modeste, oricum mai mici decăt cele normale la această dată, dar temperatura aerului a scăzut in toată ţara şi, in condiţii de vănt destul de intens, senzaţia a fost de foarte rece. (meteorolog Romica JURCA)
BUCUREŞTI
Azi (miercuri):
Vremea va fi frumoasă, dar rece, mai ales noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla moderat ziua şi slab noaptea.
Măine (joi):
Vremea va fi frumoasă, cu cerul variabil. Văntul va sufla slab pănă la moderat. Maxima: 6°C, iar minima: - 2°C.
Poimăine (vineri):
Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua. Maxima: 7°C, iar minima: - 1°C.
La munte
Azi (miercuri):
Cerul va fi variabil, cu unele innorări ziua in Apuseni, Orientali şi Meridionali, unde izolat va ninge slab.
Măine (joi):
Cerul va fi variabil, dar se va innora in cursul nopţii in Munţii Banatului, Meridionali şi in sudul Apusenilor, unde izolat va ninge.
Poimăine (vineri):
Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ninge in cea mai mare parte a zonei montane. Văntul va mai prezenta unele intensificări. Temperatura aerului va continua să crească uşor.
Drumeţii - Cabana Padiş - Stăna de Vale
Durata: 6 h
Lungime: 20 km
Observaţii: Drum uşor, iarna accesibil numai pe schiuri
Traseul porneşte de la Cabana Padiş, după o oră şi 30 min. Ajunge in Poiana Vărăşoaia, de unde se poate ajunge la Izvoarele Someşului Cald, după care urcă pănă in Şaua Cumpănăţelu. Ajunge in Vărful Poieni, de unde coboară pănă la Hotelul Iadolina. Peştera Onceasa are o lungime de 1.320 m. După intrarea triunghiulară urmează o galerie de 67 m pănă in Sala Domului, cu lăţimea maximă de 38 m şi inălţimea de 26 m, in care sunt urme de săpături făcute pentru a se scoate oseminte de urs de cavernă. In partea dreaptă, peştera continuă printr-o galerie largă şi orizontală, frumos concreţionată mai ales in a doua sa jumătate.