x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statele Unite: Proiecte verzi pe 2008

Statele Unite: Proiecte verzi pe 2008

de Alexandru Nastase    |    30 Apr 2008   •   00:00
Statele Unite: Proiecte verzi pe 2008
Sursa foto: Frederick Florin/

Institutul american de arhitectură (AIA) şi Comitetul pentru Mediu (COTE) au anun­ţat ieri clasamentului proiectelor “verzi” pentru anul 2008. Zece clădiri – una şi una – atît din punct de ve­dere al aspectului, cît şi din punct de vedere ecologic.

Institutul american de arhitectură (AIA) şi Comitetul pentru Mediu (COTE) au anun­ţat ieri clasamentului proiectelor “verzi” pentru anul 2008. Zece clădiri – una şi una – atît din punct de ve­dere al aspectului, cît şi din punct de vedere ecologic.

 

Pe locul întîi şi cea mai “ver­de” clădire ce va fi inaugurată în 2008 este Aldo Leo-pold Legacy Center din Ba­raboo, Wisconsin, proiectată de firma Kubala Washatko Architects. Clă­di­rea va fi noul sediu central al compa­niei Leed Platinum şi va utiliza cu 70% mai puţină energie şi atinge cel mai bun coeficient de performanţă energetică. Ferestrele foarte mari care permit intrarea luminii şi venti­laţia pasivă contribuie la reducerea consumului de energie. Biblioteca Cesar Chavez din Laveen, Arizona ocupă locul al doilea în acest top. Construcţia va fi situată lîngă lacul artificial din deşertul Arizonei şi va fi înconjurată de cazemate de pămînt care vor ajuta la menţinerea constantă a temperaturii şi vor furniza energie termală. Apa de ploaie va fi colectată şi utilizată pentru între­ţi­nerea parcului bibliotecii. Medalia de bronz revine clădirii South Lake Union Discovery Center din Seattle, Washington. Este o sală modulară de expoziţii ce va fi ridicată în Seattle park şi va “sta” pe nişte bu­căţi de dig, pentru a avea impact minim asupra biodiversităţii din parc. Sala a fost proiectată să fie asam­blată şi dezasamblată în func­ţie de evenimente şi expoziţii şi va folosi sisteme de ventilaţie pentru încălzire şi răcire. Pocono Environmental Education Center din Dingmans Ferry, Pennsylvania se si­tuează pe locul patru al clasamentului. Centrul educaţional foloseşte ra­zele solare pentru încălzire şi sistem de ventilaţie pasivă. Centrul pen­tru Ştiinţă şi Artă Garthwaite  din Weston, Massachusetts se află pe locul cinci al topului, punctul său forte fiind pereţii din cherestea fabri­cată ecologic chiar în zonă, alături de alte materiale reciclabile. Un boiler care funcţionează cu palete de lemn asigură 80% din necesităţile de în-călzire ale clădirii. În felul acesta, con­strucţia foloseşte cu 38% mai pu­ţină energie decît o clădire obişnuită.

 

ACOPERIŞUL COLEC­TEAZĂ APA. Prima clădire din a doua jumătate a clasamentului este Macallen Building Condominiums din Boston, Massachusetts. Proiectată de firma Burt clădirea are două acoperişuri ecologice, dintre care unul colectează apa de ploaie, care este folosită pentru toalete. Construcţia are un grad ridicat de securitate energetică. Nueva School Hillside Learning Complex din Hillsborough, California se află şi el în clasament, fiind proiectat de Leddy Maytum Stacy Architects. Construit într-o zonă deluroasă, complexul de trei clădiri a fost proiectat să utilizeze cu pînă la 69% mai puţină energie decît a şcoală obişnuită. O zonă cu panouri fotovoltaice de 30 de kilowaţi asigură 24% din consumul de electricitate ale complexului.

 

Ultimele trei

Proiectul Queens Botanical Garden Visitor Center din Flus­hing, New York era aproape să ia­să din clasament, dar sistemul de colectare a apei din acoperiş a “sal­vat-o”. Clădirea mai are sisteme fotovoltaice integrate. Clă­direa va avea certificate de standarde de calitate emise de Forest Stewardship Council. Ultimele două clădiri care s-au calificat în topul primelor zece proiecte “verzi” sunt Sculpture Building and Gallery din New Ha­ven, Connecticut, proiectată de firma de arhitectură KieranTimberlake Associates (clădirea face parte din campusului universită­ţii Yale) şi Lavin-Bernick Center, care va fi construită în New Or­leans, Loui­sia­na şi va fi proiectată de Vincent James Associates Architects.

 

alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde!