x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statistică Eurostat: 15 la sută din populaţia României o reprezintă copiii iar româncele nasc la 25-26 de ani. Vezi alte concluzii ale raportului

Statistică Eurostat: 15 la sută din populaţia României o reprezintă copiii iar româncele nasc la 25-26 de ani. Vezi alte concluzii ale raportului

31 Mai 2012   •   15:10
Statistică Eurostat: 15 la sută din populaţia României o reprezintă copiii iar româncele nasc la 25-26 de ani. Vezi alte concluzii ale raportului

Romania a cazut 10 locuri, de pe 5 pe 15, in ultimii 20 de ani, intr-un clasament privind ponderea copiilor in totalul populatiei statelor membre ale Uniunii Europene.

Statistica realizata de Eurostat aratand ca scaderea inregistrata de Romania este a patra cea mai mare inregistrata in UE. Tendinta in ultimii ani este ca romancele sa nasca la 25-26 de ani, in timp ce femeile din alte state europene precum Irlanda, Spania, italia, Luxembourg sau Olanda o fac la peste 30 de ani.

Conform datelor Eurostat, in Romania anului 1990 23,7 la suta din totalul populatiei era reprezentat de copii de pana la 14 ani. Doua decenii mai tarziu, in 2010, statistica arata ca ponderea copiilor in totalul populatiei a scazut la 15,2 la suta. Scaderea de 8,5 la suta este a patra cea mai mare inregistrata in aceasta perioada in statele Uniunii Europene, mai releva studiul citat.

In 1990, in actualul spatiu al Uniunii Europene, cea mai mare pondere a copiilor de pana in 14 ani in totalul populatiei se inregistra in Irlanda - 27,4 la suta dintre irlandezi avand atunci pana in 14 ani. In ciuda unei scaderi importante a acestui procentaj, de 6,1, Irlanda a ramas si in 2010 statul UE cu cei mai multi copii: 21,3 la suta din numarul total al locuitorilor tarii aveau pana in 14 ani, la mai bine de doua procente in fata urmatorului stat european in acest clasament, Franta, cu 18,5 la suta.

In 1990, Irlanda era urmata in acest clasament, la mica distata, de Slovacia si Polonia, care insa nu au reusit sa ramana in top si 20 de ani mai tarziu, inregistrand, conform Eurostat, cele mai mari scaderi ale procentului de copii in totalul populatiei: de 9,8 si, respectiv, 9,9 la suta.

In ciuda scaderii numarului de copii romani in ultimii 20 de ani, numarul famiilor cu copii din tara noastra a ramas in ultimii ani sensibil mai mare decat media europeana: in Romania in jur de sase familii din zece au copii, in timp ce ponderea acestora in Uniunea Europene este foarte aproape de jumatate.

Pe de alta parte, ponderea cea mai mare a varstnicilor in totalul populatiei se inregistreaza in Germania, unde in anul 2010 20,7 la suta din populatie avea cel putin 65 de ani.

Germania este tara cu cea mai mare crestere a ponderii varstnicilor inregistrata din 1990 pana in 2010: de la 14,9 la 20,7. O crestere comparabila a procentului de varstnici in totalul populatiei a avut in acesti 20 de ani Slovenia, de la 10,6 in 1990 la 16,5 in 2010.

In aceeasi cercetare, specialistii citati de Eurostat au analizat si varsta medie la care femeile din fiecare stat UE nasc. S-a constatat ca tendinta in ultimilor cativa ani este ca romancele sa nasca la 25-26 de ani, in timp ce femeile din alte state europene precum Irlanda, Spania, italia, Luxembourg sau Olanda o fac la peste 30 de ani.

Diferenta de varsta nu este insa decisiv in favoarea Romaniei atunci cand vine vorba despre fertilitate. Daca in 1990 femeile din Romania nasteau in medie de 2,43 de ori, in 2003 procentajul scazuse la aproape jumatate. in ultimii ani procentul de nasteri in randul femeilor romane a revenit pe un trend crescator, ajungand de la 1,27 in 2003 la 1,38 in 2009.

Tendinta din ultimii ani de scadere a natalitatii in statele UE poate fi explicata printr-un alt studiu dat publicitatii recent, de aceasta data de UNICEF. Potrivit acestuia, peste 13 milioane de copii care locuiesc in cele 27 state membre ale UE, carora li se adauga in aceasta cercetare, Norvegia si Islanda, traiesc in saracie si nu au strictul necesar pentru un trai sanatos si o devenire normala. "In timp ce dezbaterile legate de masurile de austeritate si taierile de cheltuieli cu asistenta sociala se intensifica, un nou raport scoate la iveala gradul de saracie si lipsurile cu care se confrunta copiii din statele considerate intre cele mai avansate din punct de vedere economic in intreaga lume", scriu reprezentantii UNICEF intr-un comunicat pe aceasta tema postat pe site-ul propriu in urma cu doua zile.

Potrivit datelor UNICEF, in prezent, in cele mai dezvoltate 35 de tari ale lumii traiesc in saracie aproximativ 30 de milioane de copii. Studiul UNICEF a ajuns insa si la o concluzie: politicile guvernamentale sunt decisive in ceea ce priveste impactul asupra vietii copiilor. Aceasta concluzie a reiesit in urma comparatiilor facute intre state cu economii aproximativ la fel dezvoltate si cu un venit pe cap de locuitor apropiat ca valoare. De exemplu, sustin cei de la UNICEF, numarul copiilor ale caror vieti sunt marcate de lipsuri este semnificativ mai mic in tari precum Danemarca si Suedia decat in Belgia sau Germania, state cu performante economice apropiate din punct de vedere statistic.

×
Subiecte în articol: copii nastere populatie eurostat