Municipiul Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului au fost lovite de o vijelie puternică, vineri după-amiază şi seara, după ce Centrul Meteorologic Regional Dobrogea a emis trei atenţionări cod galben de precipitaţii pentru judeţul Constanţa.
Potrivit meteorologilor, cantităţile de precipitaţii prognozate, de 25-30 l/mp, au fost depăşite în sudul litoralului unde au fost înregistrate căderi de ploaie de 40 l/ mp, într-o jumătate de oră, iar viteza vântului a ajuns până la 40 km/h.
Secţia de Pompieri Mangalia şi Staţia de Pompieri Tuzla au fost solicitate să intervină pentru evacuarea apei sau degajarea zonelor unde au căzut copaci, atât pe străzi, cât şi pe autoturisme staţionate în Mangalia şi staţiunile Saturn, Jupiter, Venus, Olimp, Neptun şi Cap Aurora, după ce au fost primite 126 de apeluri de urgenţă.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Dobrogea' al judeţului Constanţa a intervenit cu patru autospeciale şi patru motofierăstraie, deservite de 17 subofiţeri operativi, sub comanda unui ofiţer. În sprijinul pompierilor militari au venit şi 200 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean Constanţa, împreună cu echipajele RAJA şi reprezentanţii Primăriei Mangalia. Conform primelor evaluări transmise de autorităţi, cel mai grav afectat de furtună a fost municipiul Mangalia, unde mai multe maşini au fost distruse de copacii smulşi din rădăcini şi câteva gospodării au fost inundate, relatează Agerpres.
'Vijelia a fost de groază. Aşa ceva nu am mai văzut. Practic, la ora 18.00, s-a întunecat cerul şi s-a făcut noapte, dintr-o dată. Chiar am dat dispoziţie să se aprindă luminile în hotel şi în restaurant când deodată a început vântul, ca o tornadă, copacii bătrâni de peste 40 de ani au fost smulşi. Trei au căzut în parcarea complexului şi pe şosea, peste maşini. Nu ştiam unde să alerg mai întâi', a declarat Dănuţ Stan, director la un complex din staţiunea Jupiter.
Autoturismele avariate de arborii căzuţi, opt autovehicule doar în staţiunile din sudul litoralului, aparţin turiştilor aflaţi în vacanţă, a spus Dan Vucea, adjunctul şefului Poliţiei Locale Mangalia.
De asemenea, pe DN 39, în dreptul Hergheliei Mangalia, un arbore smuls din rădăcini s-a prăbuşit pe şosea, circulaţia fiind blocată până la degajarea carosabilului.
Grindina, a spart mai multe geamuri la Herghelia Mangalia şi la Sanatoriul Mangalia, iar apa a inundat câteva locuinţe dintr-un cartier al municipiului. Şi în satele Albeşti şi Arsa a plouat cu grindină, iar furtuna a rup arbori şi a pus la pământ culturile agricole şi a afectat o casă de vacanţă din satul Limanu. Nu s-au înregistrat victime omeneşti.
Şi pe mare furtuna a fost ameninţătoare, o navă a Agenţiei Române pentru Salvare Vieţii Omeneşti pe Marea (ARSVOM) intervenind cu o şalupă pentru salvarea unei ambarcaţiunii cu şapte persoane la bord, aflată în derivă la o distanţă de 3,5 mile marine sud-est de intrarea în portul Mangalia. Yachtul, împreună cu echipajul de la bord, a acostat în siguranţă în portul turistic Mangalia.