Tergiversarea retrocedarilor, lipsa unei legislatii care sa impiedice marile corporatii sa acapareze suprafete mari de padure si procesele lungi cu statul roman sunt principalele nemultumiri ale proprietarilor de paduri si pasuni din Romania. Aproape 250 dintre ei s-au intalnit sambata, 12 mai, la Calimanesti sa discute pe marginea acestor probleme, cu care se confrunta de mai bine de 20 de ani, in cadrul primului congres national al proprietarilor de pasuni si paduri din Romania.
Statul, singurul care se opune retrocedarilor
Proprietarii de paduri spun ca marea lor durere este ca nici dupa 22 de ani de la Revolutie nu reusesc sa recupereze de la stat ceea ce a apartinut de veacuri mosilor si stramosilor lor. Ei ii acuza pentru aceste necazuri ale lor pe toti cei care s-au perindat in fruntea statului, suspectati de abuz si de jaf in padurile tarii. "Este vorba de un abuz generalizat indreptat impotriva proprietatii private. Vorbim de o suprafata de 1.2 milioane de hectare, teren cu vegetatie forestiera care s-a trecut, prin acest abuz generalizat, din asa-zisa proprietate fara drept a statului, a Romsilvei, in proprietatea publica de interes local. Deci asta e mare reforma: s-a retrocedat de la stat la stat, nu de la cei care au ocupat abuziv padurea la proprietari. S-au retrocedat catre consiliile locale, unitatile administrativ teritoriale…
Este o manipulare la ordin din partea celor care conduc Romania de 22 de ani!', spune Marin Fenes, un proprietar de padure din Ardeal, intemeietor si presedinte al mai multor asociatii a celor care vor sa isi recupereze terenurile forestiere.
"Noi din 2007 avem o sentinta definitiva si irevocabila prin care comisia locala de fond funciar este obligata sa trimita anexa de validare pentru a ni se da terenul, dar primarul in calitate de presedinte al acestei comisii nu doreste sa ne puna in posesie. Consider ca este un abuz. Este o zona turistica, suprafata de teren este situata pe malul lacului Fantanele, se vinde sau se concesioneaza de catre Primariei…. Averea noastra. Se vinde pe bani frumosi, 50 de euro metrul patrat. Va dati seama ca ies bani frumosi. Din pacate asta e situatia si nu stim cum se va termina.', Ioan Kiss, presedinte al unui composesorat din judetul Cluj.
Inca un milion de hectare de padure de recuperat
De altfel retrocedarea padurilor a fost principala tema de discutii in cadrului primului congres al proprietarilor de paduri si pasuni din Romania, organizat ieri la Calimanesti. Sefi de obsti, de composesorate, de comune politice sau de biserici si manastiri au dat curs invitatiei de participa la acest eveniment care are loc la mai bine de 20 de ani dupa ce romanul a primit dreptul de a-si recupera proprietatea. "Luand ca punct de reper structura dreptului de proprietate inainte de 1948 eu apreciez ca mai sunt un milion de hectare de padure de retrocedat, iar in unele situatii am evidentiat ca multe proprietati nu au ajuns la cei care au drept sa le stapaneasca. In special in Ardeal a fost situatia ca proprietatile care erau ale comunitatii locale, ale oamenilor si ei si le administrau intr-un mod cu totul privat, au ajuns pe mana consiliului local, adica a unitatii administrativ-teritoriale. Practic s-a deturnat proprietatea de la comunitate catre factorul politic care o administreaza tot in interes politic, de cele mai multe ori.' ,a precizat Bogdan Tudor Tudoran, presedintele Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva.
Romsilva este vazuta ca cel mai aprig oponent al reintregirii proprietatii. "Ne-am judecat vreo sase ani de zile cu Romsilva. La noi a fost un caz fericit pentru ca am obtinut aproape in totalitate suprafata pe care o avem de recuperat, inclusiv celelalte lucruri – cabanele turistice, drumurile forestiere. Am avut ceva probleme cu recuperare drumurilor pentru ca pusesera probleme in felul urmator: va dam padurea, dar nu va dam drumurile de acces care au fost construite in mare parte tot cu banii obtinuti din exploatarea padurilor noaste. Noi am fost un caz mai fericit, insa celelalte obsti trebuie sa plateasca taxe pe drumuri pentru ca Romsilva sa isi recupereze investitia. Valoarea o stabilesc ei, fara sa se stabileasca vreo comisie sau altceva din care sa rezulte clar aceste sume.', spune Eugen Dulcea, presedinte al Obstii Mosnenilor din Calinesti-Valcea.
In cadrul congresului a fost lansat si Forumului pentru stabilirea standardelor PEFC – cel mai mare sistem global de certificare a padurilor.