x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statul, pierzător constant la CEDO

Statul, pierzător constant la CEDO

01 Feb 2016   •   09:44
Statul, pierzător constant la CEDO
Sursa foto: Ellen Wuibaux

România se situează pe locul trei în topul statelor cu cele mai multe procese pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după Rusia şi Turcia. Condiţiile de detenţie şi durata proceselor – principalele cauze.

România îşi menţine, astfel, pentru al treilea an poziţia în topul condamnărilor date de CEDO. Din raportul prezentat de preşedintele Curţii Europene, Guido Raimondi, a reieşit că ţara noastră, deşi nu are un număr foarte mare de plângeri, comparativ cu alte state, are o rată foarte mare de procese pierdute. Cauzele plângerilor au rămas constante de-a lungul timpului – condiţiile de detenţie din penitenciare, durata foarte mare a procedurilor judiciare şi ineficienţa anchetelor penale.
În 2015 s-au înregistrat 772 de plângeri admise de CEDO împotriva României, dintre care jumătate se refereau la condiţiile de detenţie care încalcă drepturile omului. În 72 din cauze, CEDO a decis împotriva României. Sumele pe care statul român a fost obligat să le plătească persoanelor care au avut câştig de cauză s-au ridicat la 6.987.814 euro. În raportul său, preşedintele Guido Raimondi a subliniat necesitatea ca fiecare stat membru să se asigure că problemele endemice sunt soluţionate mai degrabă la nivel intern, decât să fie aduse în faţa CEDO.
 

×