x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Steag secuiesc arborat, ilegal, pe clădirea CJ Harghita

Steag secuiesc arborat, ilegal, pe clădirea CJ Harghita

de Claudiu Sere    |    15 Mar 2010   •   00:00

Scriam în urmă cu ceva timp că, de cum intri în judeţele Harghita şi Covasna, ai impresia că de fapt eşti în altă ţară, mai precis în Ungaria. Şi asta nu pentru că nivelul de trai pare unul mai mare sau că starea drumurilor este mai bună, ba, din contră, ci pentru faptul că pe mai toate sediile de instituţii, fie ele publice sau private, sunt afişate steagurile ţării vecine de peste Tisa sau, mai nou, un aşa-zis steag secuiesc.

Iată că luni, 15 martie, de Ziua Naţională a Maghiarilor, într-un cadru festiv, autorităţile judeţene harghitene au arborat, ilegal, drapelul secuiesc, ca steag al judeţului Harghita pe frontispiciul Palatului Administrativ, lângă tricolorul românesc. De fapt, UDMR Harghita, prin cei 19 consilieri judeţeni, care reprezintă majoritatea absolută în Consiliul Judeţean (CJ), a apelat la un subterfugiu şi a hotărât în noiembrie 2009 ca steagul secuiesc să fie declarat steagul judeţului Harghita. De fapt, se dorea cumva oficializarea steagului secuiesc.


LEGEA INTERZICE ARBORAREA DE STEAGURI CARE NU SUNT ÎNSEMNE ALE VREUNUI STAT
Se poate observa că declararea drept steag al judeţului Harghita era doar aşa, de formă. Pentru că, de fapt, şi din luarea de cuvânt a preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, se poate trage concluzia: steagul arborat este steagul aşa-zisului ţinut secuiesc. "Când înălţăm acest steag, transmitem un mesaj: le spunem tuturor etniilor din acest ţinut (...)."

Chiar şi prin acea hotărâre a CJ, edilii udemerişti se află în culpă. Legea interzice arborarea de steaguri care nu sunt însemne ale vreunui stat, iar cele care reprezintă alte state, în speţă, Ungaria, se pot arbora doar în anumite condiţii, respectiv, "Pe teritoriul României, drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale", se arată în art. 6 din HG nr. 1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României. Nu se face referire la nici un alt steag. Ca atare, orice alt steag este arborat ilegal şi nu reprezintă decât o textilă colorată, care trebuie dată jos.

Rămâne de văzut dacă autorităţile statului se vor sesiza, în condiţiile în care prefectul judeţului este tot udemerist. Nu de alta, dar ar mai fi câteva zile până se mai poate ataca acea hotărâre a CJ Harghita.

×
Subiecte în articol: observator