x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Steagul Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc, arborate la Primăria şi Consiliul Judeţean din Harghita, de ziua maghiarilor

Steagul Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc, arborate la Primăria şi Consiliul Judeţean din Harghita, de ziua maghiarilor

15 Mar 2013   •   18:43
Steagul Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc, arborate la Primăria şi Consiliul Judeţean din Harghita, de ziua maghiarilor

Steagurile Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc au fost arborate, azi, de ziua naţională a maghiarilor de pretutindeni, atât la primăria din Miercurea Ciuc, cât şi la Consiliul Judeţean, angajaţii acestor instituţii având şi ziua liberă.

Viceprimarul din Miercurea Ciuc, Antal Attila, a declarat că ziua de 15 martie este liberă prin contractul colectiv de muncă, decizia fiind luată în urmă cu câţiva ani, la solicitarea angajaţilor, informează agerpres.ro. Antal Attila a recunoscut, însă, că angajaţii care sunt implicaţi în organizarea manifestărilor de 15 martie sunt nevoiţi să lucreze.

Şi la Consilul Judeţean Harghita a fost suspendată activitatea cu publicul, iar angajaţii au fost invitaţi de preşedintele Borboly Csaba să participe la manifestările dedicate Zilei Maghiarimii.

"Pe 15 Martie se sărbătoreşte Revoluţia de la 1848-1849. Fiind o sărbătoare a tuturor, în ziua de vineri se suspendă relaţia cu publicul la sediul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc. Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita îi invită pe toţi colegii şi locuitorii să participe la serbările organizate în judeţul Harghita", se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean.

În Harghita au fost programate azi peste 70 de manifestări dedicate zilei de 15 Martie, în toate localităţile în care trăiesc etnici maghiari.

La ceremonii şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care va vizita şi comuna sa natală, Cârţa, precum şi localitatea Dăneşti. De asemenea, în cursul după amiezii, liderul Uniunii ar trebui să ţină un discurs la manifestările tradiţionale programate să se desfăşoară la vârful Nyerges, în apropierea comunei Cozmeni.

Steagurile Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc au fost fluturate şi la Cluj, cu ocazia manifestărilor dedicate acestei zile. Printre participanţii la un marş din localitate s-a numărat şi consulul general al Ungariei la Cluj, Magdo Janos.

"Este 15 martie, ziua naţională a maghiarilor din Ungaria şi pretutindeni, astăzi sărbătorim 165 de ani de la începerea revoluţiei din 1848-1849, care a început la Budapesta, dar peste câteva zile toţi maghiarii din Ungaria au început să lupte împotriva jugului habsburgic de atunci. Aceasta este ziua de libertate, să zic aşa, a maghiarilor şi de aceea are o importanţă simbolică pentru toată naţiunea", a spus Magdo Janos, citat de agerpres.ro.

Tot azi, steagul secuiesc a fost arborat şi pe clădirea Parlamentului ungar, ca "simbol al solidarităţii naţionale". Acţiunea a fost iniţiată de preşedintele parlamentului, Laszlo Kover, cu prilejul sesiunii plenare a legislatorilor maghiari din Bazinul carpatic desfăşurate la Budapesta.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a subliniat vineri, în cadrul acestei sesiuni, că Ungaria nu intenţionează să "intensifice tensiunile" cu România, exprimând, totodată, mulţumiri municipalităţilor ungare care au arborat steagul secuiesc ca "semn de solidaritate cu prietenii noştri transilvăneni".

Săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Zsolt Nemeth, a apreciat că interzicerea în două judeţe din România a arborării steagului secuiesc pe clădirile publice reprezintă o "agresiune simbolică" şi a încurajat consiliile locale din Ungaria să-şi manifeste solidaritatea prin arborarea acestuia la sediile administraţiei locale.

Steagul Ţinutului Secuiesc, adoptat drept steag oficial al Harghitei printr-o hotărârea Consiliului Judeţean nr.269/2009, a fost declarat ilegal de Curtea de Apel Târgu Mureş în septembrie 2012. 

×