x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STENOGRAME în cazul Nelu Iordache. "Regele asfaltului" se lăuda cu pile la CNADNR

STENOGRAME în cazul Nelu Iordache. "Regele asfaltului" se lăuda cu pile la CNADNR

30 Apr 2013   •   10:55
STENOGRAME în cazul Nelu Iordache. "Regele asfaltului" se lăuda cu pile la CNADNR

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Nelu Iordache, administratorul SC Romstrade SRL. Printre acuzaţiile care i se aduc acestuia se numără deturnarea a zeci de milioane de lei, delapidare, fals în înscrisuri, înşelăciune şi spălare de bani.

Pentru a recupera prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe câteva dintre terenurile lui Nelu Iordache, în valoare de aproape 8 milioane de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Stenogramele din dosar scot la iveală detalii surprinzătoare.

Potrivit interceptărilor din rechizitoriu obţinute de Antena 3, afaceristul Nelu Iordache a intervenit pe lângă mai mulţi funcţionari din CNADNR şi chiar s-ar fi întâlnit cu ministrul Transporturilor pentru a se asigura că firma Romstrade, pe care o deţine, îşi va păstra contractul.

Cu ajutorul interceptărilor, procurorii au descoperit şi presiunile pe care regele asfaltului le făcea pentru a obţine continuarea derulării contractului. Iordache s-ar fi întâlnit chiar şi cu ministrul Transporturilor pentru a se asigura că firma Romstrade îşi va păstra contractul.

"Iordache Nelu:  Vorbeşte cu ăsta, că expunerea pe ROMSTRADE acum, luată la zero, este de vreo 370 milioane de euro! Ăştia mă enervează şi dacă mă enervează le dau pe faţă expunerea şi îi…

Thiess Adrian:  Da.

Iordache Nelu: Înseamnă CREDIT SUISSE, UNICREDIT... .

Iordache Nelu: Vorbeşte cu Horia, ori îl………., ori îl……….(...)

Iordache Nelu: Hidro este mic copil pe lângă ce facem noi acum!

Thiess Adrian: Pe cuvântul meu.

Iordache Nelu: Ştiu asta! Îi mănâncă în fund.

Thiess Adrian: Eşti nebun ?

Iordache Nelu: Am fost la ministrul Transporturilor şi mi-a spus: Nu e problema mea, e problema lui Pop pentru că el a semnat şi, oricum, eu nu semnez acea dispoziţie de reziliere pentru că e ilegală ! Dar e treaba lui, răspunde el! (...)

Thiess Adrian: Noi vorbim de 20.000 de oameni pe verticală, în primul rând, vorbim de o expunere de 300 milioane euro, într-o ţară de rahat în perioadă de criză...

Thiess Adrian: Ai vorbit cu ministrul?

Iordache Nelu: Da, dar ăla e impotent. A spus: Ştiu asta, dar ce să fac eu ? Nu e decizia mea, e la Pop, care Pop e cu Ponta".


Interceptările din rechizitoriu datează din noiembrie 2012.

Nelu Iordache a fost arestat preventiv în 2 decembrie, în dosarul în care procurorii anticorupţie îl acuză de faptul că, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, respectiv 9.724.780 de lei, ar fi fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care Nelu Iordache era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. Alţi 9.861.000 de lei au fost retraşi în numerar, "cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive", susţin procurorii anticorupţie.

×