SUA ar fi început să mute armele nucleare staţionate în Turcia în România, scrie publicaţia EurActiv.com citând două surse oficiale care au vorbit sub protecţia anonimităţii. Potrivit acestora, armele ar fi ajuns la Deveselu. Statul român a negat vehement informaţiile.
Potrivit jurnaliştilor de la EurActiv.com, informaţiile potrivit cărora SUA au început să mute armamentul nuclear în România pe fondul deteriorării relaţiilor cu guvernul din Turcia ar fi fost confirmate de două surse independente. Una din sursele citate a relatat că este vorba de 20 de bombe nucleare. "Nu este uşor să muţi 20 de arme nucleare", ar fi spus sursa anonimă, care a evocat dificultatea demersurilor de ordin tehnic, dar şi politic într-o astfel de operaţiune. Cealaltă sursă a publicaţiei a afirmat că SUA nu mai poate avea încredere în guvernul de la Ankara, motiv pentru care a luat decizia de a muta armamentul nuclear staţionat acolo. Potrivit centrului de studii pentru securitate Stimson, citat de EurActiv, SUA ar avea 50 de bombe nucleare staţionate în Turcia. Sursa jurnaliştilor a relatat că 20 de astfel de arme ar fi fost mutate la baza de la Deveselu, unde există deja elemente ale scutului anti-rachetă construit de SUA în Europa.
Reacţiile MAE şi ale NATO
Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a catalogat informaţia drept pură speculaţie. “Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Nu putem vorbi reacţionând la această informaţie decât că este o speculaţie“, a declarat ministrul Apărării. Informaţia a fost negată şi de Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat concis: "MAE român respinge cu fermitate informaţiile la care se face referire (în articol n.r.)". La solicitarea unui punct de vedere, NATO s-a mărginit să facă referire la un fragment dintr-un comunicat emis de instituţie în urma summitului de la Varşovia, de luna trecută. "Poziţia de descurajare nucleară a NATO se bazează, în parte, pe amplasarea armelor nucleare ale SUA în teritorii din Europa. Aceşti aliaţi se vor asigura că toate componentele nucleare ale NATO vor fi depozitate în condiţii sigure şi eficiente", precizează fragmentul.
Procedură ilegală, dar practicată
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, care este şi membru al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare, spune că legea română interzice amplasarea bombelor nucleare pe teritoriul său. "Legea 111/1996 republicată în 2006, interzice importul sau tranzitarea unei arme nucleare ori a oricărui dispozitiv exploziv nuclear pe teritoriul României", precizează acesta.
EurActiv.com aminteşte că practica formată în timpul Războiului Rece prevede negarea tuturor informaţiilor despre prezenţa armelor nucleare americane în Europa, chiar dacă prezenţa acestora era bine cunoscută
Relaţiile dintre SUA şi Turcia s-au răcit considerabil după tentativa eşuată de înlăturare a guvernului de la Ankara