x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri

Ştiri

15 Noi 2008   •   00:00

TRAFIC AUTOSTRADĂ: Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că de ieri pe Autostrada Bucureşti – Piteşti se efectuează lucrări la podul de la kilometrul 109. Din cauza acestora a fost blocată banda a doua. Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să reducă viteza şi să mărească distanţa în mers între autovehicule.

METROREX
Noua linie de metrou Nicolae Grigorescu – Linia de Centură va fi inaugurată miercuri. Linia a intrat în teste de circulaţie la 1 noiembrie. Construcţia tronsonului din Bucureşti a fost începută în 1989. Noua linie, cu o lungime de 4,75 kilometri, va avea patru staţii: Nicolae Grigorescu 2, 1 Decembrie, Policolor şi Linia de Centură.

BUCUREŞTI TRAFIC
Primăria Sectorului 1 va introduce sensuri unice începând de azi pe alte câteva străzi. Acestea sunt: Ion Neculce – dinspre B-dul Ion Mihalache spre Str. Teodosie Rudeanu; Str. Barbu Vlădoianu – dinspre Str. Alexandru Câmpeanu spre Str. Ion Neculce; Str. Alexandru Câmpeanu – dinspre Str. Barbu Vlădoianu spre B-dul Ion Mihalache; Str. Maica Alexandra – dinspre Str. Căldăruşani spre B-dul Ion Mihalache.

ACCIDENT PE DUNĂRE
Un şlep românesc s-a ciocnit cu un împingător sub pavilion austriac ieri-dimineaţă pe Dunăre, în dreptul localităţii Dervent. În urma impactului, şlepul s-a scufundat, două persoane fiind date dispărute. Accidentul a dus la poluarea cu motorină a apelor fluviului, iar navigaţia în zona incidentului a fost blocată. Autorităţile navale au declanşat o anchetă pentru a se stabili cauzele accidentului. (D.M.)

CFR
Trenurile de călători circulă de ieri după noul plan de mers, valabil până la 12 decembrie 2009. Prin acest program sunt prevăzute în graficul preconizat de circulaţie 1.624 de trenuri, din care 324 de trenuri de rang superior, 76 internaţionale şi 1.282 de trenuri personale. În privinţa traficului internaţional, există legături directe spre Viena, Budapesta, Praga, Sofia, Salonic, Chişinău, Moscova, Istanbul, Munchen, Veneţia şi Belgrad.

CREŞTERI SALARIALE
Federaţia Sanitas a semnat ieri acordul cu Ministerul Sănătăţii privind creşterile salariale în 2009 pentru angajaţii din domeniu. Acordul semnat de cele două părţi prevede o majorare medie de cel puţin 10%, plus alte sporuri.

PRELEVARE ORGANE
Medicii vor preleva pentru prima oară organe la Spitalul Judeţean Sibiu de la un tânăr aflat în moarte cerebrală. Medicii sibieni se ocupă doar de declararea pacientului în moarte cerebrală. Prelevarea de organe va fi făcută de medicii care le transplantează. Pentru rinichi va veni echipa de recoltare de la Cluj, pentru ficat va participa echipa de la Bucureşti, iar pentru cord va veni echipa de recoltare de la Târgu-Mureş. (D.T.)

BANI PENTRU SMURD
Angajaţii SMURD din toată ţara vor avea acelaşi tip de echipamente, în urma unei achiziţii de 200.000 de euro. Achiziţia a fost suportată în parte de fondurile Fundaţiei pentru SMURD – din cele două procente din impozitul pe venit direcţionate de populaţie. Coordonatorul SMURD a precizat că s-au achiziţionat 100.000 de salopete şi 1.600 de perechi de bocanci.

PREMII ÎN ITALIA
Trei elevi ai Liceului de Muzică George Enescu au câştigat trei premii I la cea de-a XVI-a ediţie a prestigiosului concurs internaţional de muzică “Cortemilia – Premio Vittoria Caffa Righetti”. În spatele acestor copii talentaţi se află pe lângă profesori Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care le-a acordat sprijinul necesar deplasării şi participării la concursuri, aşa cum o face şi pentru alţi peste 400 de tineri, toţi membri ai Clubului de Excelenţă Dan Voiculescu.

 

PREVIZIUNE FITCH
Agenţia de evaluare financiară Fitch Rating consideră că România nu va adopta moneda unică europeană până în anul 2015. Fitch spune că ţara noastră are nevoie de timp ca să poată îndeplini toate criteriile necesare adoptării euro. Adică şi pe cele de inflaţie, cursul de schimb şi condiţiile legate de convergenţa ratelor de schimb pe termen lung. (D. Ivan)

 

TRAFICANŢI DROGURI
Poliţiştii de frontieră români au anihilat o reţea de traficanţi de droguri care transportau cocaină din Republica Dominicană către Europa de Vest. Cărăuşii înghiţeau drogurile pentru a nu fi depistate. Pentru fiecare peletă înghiţită şi transportată, un cărăuş primea câte 50 de euro, suma totală pentru un transport ajungând la 5.000 de euro.

AJUTOR FINANCIAR
Peste 2.500 de persoane singure, care au venituri din pensii, ajutoare şi indemnizaţii de stat mai mici de 50 de lei, vor primi ajutoare financiare. Potrivit Ministerului Muncii, hotărârea a fost aprobată miercuri de Executiv. Suma prevăzută pentru acest program este de 1.500.000 lei, ajutoarele financiare fiind suportate din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii pe anul 2008.

×
Subiecte în articol: observator