x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Noi 2008   •   00:00

ACHIZIŢIE - Salvări de teren
Serviciul de ambulanţă BGS a achiziţionat patru maşini de teren marca Land Rover Defender pentru transportul pacienţilor din zone greu accesibile. Autovehiculele de acest gen sunt folosite de 60 de ani de către armata britanică. În România, scopul lor este să salveze vieţi. Bolnavi care locuiesc în sate izolate şi care până acum erau căraţi pe braţe până la şosea vor putea beneficia de transport medical de calitate. “Maşinile au fost deja testate pe teren accidentat, în condiţii similare celor în care vor fi folosite. Adică, pentru transportul pacienţilor în condiţii meteo sau de relief neprielnice, dar şi pentru salvarea oamenilor în cazuri excepţionale, de dezastre sau calamităţi”, spune Bogdan Oprea, reprezentantul firmei BGS.



ARAD - Profă în greva foamei
O profesoară de la Şcoala Generală din Şiria, judeţul Arad, a intrat ieri în greva foamei la locul de muncă. Ea e nemulţumită că nu şi-a primit restanţele salariale de la Primărie. Carmen Meleag este unul dintre cei patru profesori din Şiria refuzaţi de Primărie pe motiv că nu fac parte din Sindicatul Democratic din Învăţământ, care obţinuse în instanţă plata recalculărilor şi a primelor de vacanţă. Profesoara a cerut un pat, toaletă ecologică, apă caldă. Apoi a cerut schimbarea patului, pe care îl considera incomod. Primarul comunei, Valentin Bot, a sărit în patul dăscăliţei, ca să demonstrezecontrariul... (Andrei Ando)

MARAMUREŞ - Cursuri în frig
Circa 200 de elevi de la o şcoală din Maramureş nu mai sunt lăsaţi de părinţi la cursuri din cauza frigului din clase. Asta în condiţiile în care şcoala din Remetea Chioarului e dotată cu o centrală termică în care s-au investit 100.000 de lei, dar care a funcţionat doar o zi. Conducerea şcolii şi conducerea comunei promit rezolvarea de urgenţă a situaţiei, însă defecţiunea durează deja de o lună. Până una, alta s-a decis scurtarea orelor la 40 de minute. Totodată, profesorii au adus de acasă radiatoare pe care le-au pus în sălile de clase. (Vasile Dale)

AŞTEPTĂRILE LUI MELEŞCANU - Invitaţie de la Bagdad

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat ieri, la RFI, că există o invitaţie de principiu primită de la Bagdad pentru menţinerea trupelor în Irak, dar a adăugat că Bucureştiul aşteaptă o invitaţie "cu mai multe elemente" legate de sarcinile ce ar urma să revină militarilor români. România participă la efortul internaţional de stabilizare a Irakului, în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU 1790 din 2007, care expiră la 31 decembrie 2008. Ieri, la Bagdad, şeful diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zebari, şi ambasadorul american, Ryan Crocker, au participat la ceremonia de semnare preliminară a acordului de securitate irakiano-american ce prevede retragerea completă a trupelor SUA până în 2011. (M.M.)


MERSUL TRENURILOR

Noul plan de mers al trenurilor de călători intră în vigoare începând din 14 decembrie, ora 00.01. Potrivit CFR Călători, acesta va fi valabil până la data de 12 decembrie 2009, ora 24.00. Emiterea biletelor de călătorie cu rezervare de locuri pentru traficul intern  se va efectua începând cu data de 01 decembrie 2008.

REVOLUŢIE TIMIŞOARA
Instanţa supremă a amânat ieri, cu două luni, judecarea căii extraordinare de atac declarate de Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac împotriva deciziei pronunţate în cazul revoluţiei de la Timişoara. Magistraţii nu au putut discuta contestaţiile în anulare, deoarece hotărârea atacată nu a fost încă redactată. Cei doi foşti generali cer anularea deciziei prin care au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare. (M.P)

CONSTANŢA
Aproximativ 300 de angajaţi ai DGASPC Constanţa au pichetat ieri sediul Prefecturii Constanţa. Ei sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe luna noiembrie şi că instituţia nu mai are fondurile necesare pentru a putea funcţiona. În cazul în care situaţia nu se va rezolva, reprezentanţii DGASPC ameninţă că vor merge să protesteze în faţa sediului Guvernului. (Emilia Sava)

EVENIMENT LA ICR
Grigore Leşe aduce la Institutul Cultural Român (ICR) un nou eveniment de excepţie. Mâine, 19 noiembrie 2008, de la ora 18:00, în cadrul proiectului Ultimii Rapsozi, vor răsuna muzici de ritual din Poiana Răchiţelii, sat din Ţinutul Pădurenilor. Femeile ce îndeplinesc ritualurile de trecere aduc la ICR o lume profund ancorată în mit. Le însoţeşte Răzvan Rădos şi fluierul său.

COPII/ ANTIGEL
Cei cinci copii intoxicaţi cu antigel au fost externaţi ieri-dimineaţă. Cu vârste între 7 şi 9 ani, elevii au ajuns la Spitalul “Grigore Alexandrescu” în urmă cu o săptămână, fiind diagnosticaţi cu “intoxicaţie acută accidentală cu atigel”. Copiii au băut apă de la robinetul şcolii, ulterior constatându-se că aceasta conţinea antigel din cauză că centrala termică a unităţii de învăţământ a fost montată defectuos. (Elly Cristea)

MARINARI CĂUTAŢI

Căutările celor doi marinari de pe şlepul scufundat în Dunăre au fost reluate ieri. Conform autorităţilor, scoaterea la suprafaţă a şlep-motorului “Andreea”, scufundat vineri în apropiere de Călăraşi, se va face cu dificultate deoarece nava este prinsă între zidurile unei cetăţi antice aflate sub ape. Echipajul împingătorului austriac implicat în accident a fost lăsat să-şi continue drumul, însă rămâne la dispoziţia anchetatorilor pentru continuarea cercetărilor.

×
Subiecte în articol: observator