x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Noi 2008   •   00:00
Ştiri pe scurt

PROCES DRĂGHICI VS ANI
În procesul intentat de membrul CNI Alice Drăghici împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), avocata a cerut Curţii de Apel Bucureşti să introducă în cauză şi Ministerul Finanţelor şi Ministerul Public. Alice Drăghici cere suspendarea verificărilor efectuate de ANI cu privire la declaraţiile sale de avere şi de interese, arătând prin reprezentant că la dosar nu există un proces-verbal care să indice cum s-a autosesizat ANI în acest caz. (V.F.)



DRAGNEA, ÎNVINUIT
Preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea (vicepreşedinte PSD), a fost pus sub învinuire de procurori. Potrivit HotNews, procurorii investighează presupuse ilegalităţi comise în 2004, pe când Liviu Drangea era la primul mandat de preşedinte de CJ. Ancheta vizează modul în care CJ Teleorman a întocmit documentaţia în vederea accesării unui proiect în valoare de 4,5 milioane de euro pentru realizarea unui punct de trecere a frontierei peste Dunăre. Liviu Dragnea susţine că dosarul e un atac de campanie.  

APROAPE DE LIBERTATE
Fostul lider de sindicat al minerilor din Valea Jiului, Vasile Lupu, ar putea ieşi din închisoare până la sfârşitul acestei luni. Dosarul său a primit ieri aviz favorabil din partea Comisiei de Liberare de la Penitenciarul Bârcea Mare. Vasile Lupu este încarcerat din septembrie 2005, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evenimentele de la Costeşti din ianuarie 1999. Dosarul său va fi trimis astăzi Judecătoriei Deva, iar dacă avizul instanţei va fi favorabil, fostul lider de sindicat va părăsi închisoarea la data de 25 noiembrie. (Monalise Hihn)

ZIUA CERCETĂTORULUI

Un grup de 30 de olimpici bucureşteni vizitează astăzi, începând cu ora 16:00, expoziţia “Leonardo da Vinci – Invenţiile unui geniu”, deschisă în foaierul Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”. Acţiunea este organizată cu ocazia Zilei Cercetătorului şi Proiectantului de Clubul de Excelenţă Dan Voiculescu. În partea a doua a manifestării, olimpicii vor participa la o dezbatere cu inventatorul Iustin Capră, personalitate care şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării.

EVENIMENT LA ICR
Bucureştenii au astăzi posibilitatea să fie spectatori la un eveniment excepţional. O întâlnire.... document! Grigore Leşe aduce la Institutul Cultural Român (ICR) oameni de excepţie. De la ora 18:00, în cadrul Proiectului Ultimii rapsozi, vor răsuna muzici de ritual din Poiana Răchiţelii, sat din Ţinutul Pădurenilor. Femeile care îndeplinesc ritualurile de trecere aduc la ICR o lume ancorată în mit.

ACCIDENT SIBIU
Circulaţia rutieră a fost întreruptă ieri  în ambele sensuri pe DN 7, în judeţul Sibiu, la kilometrul 246, la ieşire din localitatea Boiţa, din cauza unui accident de circulaţie. Două persoane au fost rănite în urma ciocnirii dintre un autoturism şi un autotren încărcat cu o substanţă toxică. Potrivit poliţiştilor, accidentul s-a produs din cauza unei depăşiri neregulamentare.

METROU PE CENTURĂ

Tronsonul de metrou Nicolae Grigorescu-Linia de Centură va fi deschis circulaţiei începând de astăzi. Tronsonul Nicolae Grigorescu-Linia de Centură va avea patru staţii – Nicolae Grigorescu, 1 Decembrie 1918, Policolor şi Linia de Centură. Cei 4,75 kilometri au costat 145 milioane de euro, finanţare asigurată de la bugetul de stat şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). (E.S.)

REŞIŢA
Viceprimarul municipiului Reşiţa, Tiberiu Pădurean, a fost dat pe mâna procurorilor Parchetului Judecătoriei Reşiţa. El e acuzat de fals în declaraţii după ce inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au constatat că viceprimarul nu şi-a declarat toate bunurile pe care le deţine împreună cu familia lui. De asemenea, Pădurean e în conflict de interese deoarece “nu şi-a făcut cunoscut interesul personal privind societatea comercială Echinox Com SRL, administrată de fiul acestuia, Călin Tiberiu Pădurean”, creând acestei firme “avantaje şi beneficii nejustificate”. (Violeta Fotache)

MUNIŢIE PE STRADĂ

Trei proiectile explozive în perfectă stare de funcţionare au fost găsite pe o stradă din Ploieşti. Muniţia, care provine din cel de-al doilea război mondial, a fost descoperită de mai mulţi muncitori care lucrau pe Strada Laboratorului. Pirotehniştii spun că cele trei proiectile puteau exploda la cel mai mic şoc. Tot ieri, opt bombe de aviaţie, neexplodate, au fost găsite pe un câmp de lângă Braşov.
(Laura Calciu)

Director, arestat
Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a fost reţinut de procurorii DNA. El este acuzat de abuz în serviciu. Procurorii din Târgu-Jiu instituiseră, iniţial, sechestrul asigurator pe averea lui Cristea. În dosar s-a început urmărirea penală împotriva lui Cristea, după ce a dispus achiziţionarea unui utilaj supraevaluat. În timpul anchetei s-a constatat că acesta provenea  de la o firmă din Mediaş, după ce a fost adus de prin Ucraina.  Buldotancul a fost vândut la Turceni ca nou, deşi se pare că a necesitat reparaţii serioase pentru a deveni funcţional. Prejudiciul este estimat la 800. 000 de lei. (Gabriela Mladin)

NASTASIU / BĂSESCU
Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul privind eliberarea din funcţie a procurorului Ciprian Nastasiu, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, în urma demisiei acestuia. Plenul CSM a luat act, la sfârşitul lunii octombrie, de cererea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care l-a trimis în judecată pe Omar Hayssam pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, de demisia din magistratură. Nastasiu a fost procuror 16 ani.

AMENDĂ PENTRU DACIA
Uzina Dacia din Mioveni a fost amendată cu suma de 30.000 de lei. În urma unei reclamaţii depuse de un şofer, o comisie de anchetă a descoperit că un lot de 17.890 de truse medicale cu care erau dotate maşinile produse la uzină sunt neconforme cu standardele Uniunii Europene. Printre deficienţele găsite sunt: pe geantă apare incorect marcajul CE, componentele trusei nu sunt într-o cutie, ci într-o geantă. Totodată, feţele trebuie să aibă o bătătură din bumbac, dar analizele efectuate arată că acestea sunt sută la sută din polyester. (Elly Cristea)

×
Subiecte în articol: observator