x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

21 Noi 2008   •   00:00

PROFiI, LA TRIBUNAL:Dascălii de la FSLI cheamă în judecată unităţile de învăţământ şi consiliile locale pentru acordarea majorărilor salariale cu 50%. Asta, după ce au renunţat, la 14 noiembrie, la greva generală anunţată pentru 18 noiembrie. Ei au atenţionat că vor relua protestele dacă după alegeri legea de majorare cu 50% a salariilor nu va fi aplicată.



DÂMBOVIŢA
Şapte elevi au fost răniţi ieri după ce autoturismul Dacia în care se aflau a intrat într-un cap de pod, apoi s-a răsturnat. Cei şapte copii sunt elevi în clasa I şi locuiesc la Căminul de Copii Odobeşti, neavând părinţi. Copiii au suferit răni uşoare, fiind transportaţi la Spitalul din Titu.

PEDEAPSĂ-RECORD
Un hacker român a fost condamnat în SUA la 27 de ani de închisoare. Potrivit Chicago Tribune, pedeapsa primită de Adrian Florin Fechet (39 ani), lider al unui grup care a furat 5 milioane de dolari păcălind utilizatorii site-ului eBay, este una dintre cele mai mari care au fost date vreodată pentru fraudă electronică.

REACTOARE
Statul român a semnat ieri, prin Nuclearelectrica, acordul cu cei şase investitori, împreună cu care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica va deţine 51%, CEZ, Enel, RWE şi GDF Suez câte 9,15%, iar Iberdrola şi ArcelorMittal vor beneficia de doar 6,2%. Iniţial proiectul era estimat la 2,2 miliarde de euro, dar apoi a fost evaluat la 4 miliarde de euro. Reactoarele trebuie să fie gata în 2014 şi 2015, iar Varujan Vosganian (foto), ministrul Economiei, a declarat că speră că termenele-limită vor fi respectate. (D. I.)

BANCOMAT SPART
Aproape 300.000 de lei au fost sustraşi dintr-un bancomat al CEC Deva. Hoţii au pătruns într-un sediu din centrul municipiului, au tăiat partea din spate a ATM-ului, după care au dispărut. Sediul CEC era în renovare şi instalaţia de supraveghere nu era activată. În incintă se afla un paznic, care susţine că nu a auzit nimic suspect. (Monalise Hihn)

RECITAL URITESCU
"Trauma arlechin" este cartea de poezie a colegei noastre Eliza Dumitrescu, care va fi lansată azi, 21 noiembrie, la standul Editurii Brumar, în cadrul Târgului Gaudeamus. Cartea de debut a autoarei va fi prezentată de criticul Mihai Vieru, la lansare fiind prezent şi lingvistul Dorin Uritescu. Actorul Valentin Uritescu va recita din poemele Elizei. Vor mai participa jurnalişti, oameni de comunicare, scriitori printre care: editorul, Robert Şerban, scriitorul Dan Mircea Cipariu, poeta Daniela Şontică, poetul Dan Cârlea. (A.A.)

RĂZBOI TELECOM:TARIFE REDUSE
Decizia arbitrului telecom de a propune scăderea tarifelor de interconectare ale tuturor operatorilor mobili a provocat reacţii dure.
Nivelul tarifelor maxime practicate de Orange şi de Vodafone scade de la 1 ianuarie 2009 la 5,03 eurocenţi, în timp ce pentru Cosmote şi Telemobil, tariful ajunge la 6,4 eurocenţi la 1 februarie 2009, iar RCS&RDS va avea un tarif maxim de 7,21 eurocenţi. Potrivit preşedintelui ANC, noile tarife ar duce la scăderea facturii de telefonie mobilă până la 30% în următorii trei ani, calcul considerat de Vodafone "fără nici un fundament de business". Pentru Orange, propunerile ANC "contravin flagrant recomandărilor CE, prejudiciază interesul consumatorilor şi protejează interesele comerciale ale unui grup de operatori". (A.R.)

PLANITHERM 4S:CONFORT SPORIT
Saint-Gobain Glass, parte a celui mai mare grup din industria materialelor de construcţii, lansează noua sticlă Planitherm 4S.
Iarna, ferestrele cu sticlă SGG Planitherm 4S oferă o izolaţie termică de trei ori mai mare decât cea a unui dublu vitraj obişnuit, iar vara resping de două ori mai multă energie solară. Costurile de climatizare se reduc cu până la 50 de procente, în timp ce investiţia se poate recupera în trei luni de la achiziţionarea produsului. SGG Planitherm 4S este produs în România, la fabrica Saint-Gobain din Călăraşi, în cel mai modern coater din Europa.

ANCHETĂ VALEA JIULUI
Ancheta în cazul tragicului accident de muncă petrecut sâmbătă la Petrila va dura câteva săptămâni. Practic, ea se desfăşoară pe mai multe planuri. Anchetatorii audiază martorii: mineri, salvatori, rude, specialişti, reprezentanţi ai Minei Petrila şi ai CNH. Pe de altă parte, inspectorii de muncă trebuie să întocmească un raport care să precizeze dacă au fost respectate normele de securitate a muncii.

POLIŢIST ACCIDENTAT
Un poliţist bucureştean a fost rănit ieri într-un accident de circulaţie. Şoferul unei autoutilitare nu a cedat trecerea la intersecţia şoselei Bucureşti-Târgovişte cu strada Ion Gheorghe Siseşti şi a lovit în plin o maşină a Secţiei 5 Poliţie. În urma impactului, unul dintre poliţişti a suferit leziuni. El a fost transportat la Spitalul Elias, unde a rămas internat.

×
Subiecte în articol: observator