x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

25 Noi 2008   •   00:00

FOND DE PENSII PRĂBUŞIT: Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară la Realitatea TV că fondul de pensii este în prezent “prăbuşit”.

Ulterior, el şi-a nuanţat declaraţia, menţionând că n-ar vrea să se înţeleagă din ceea ce a spus că de la anul nu se vor mai putea plăti pensiile. El a explicat că fondul de pensii nu are în prezent bani care să acopere majorarea pensiilor pornită în 2007 şi consolidată în 2008, prin devansarea momentului creşterii pensiilor, de la 1 octombrie. “La anul, ca să putem plăti pensiile aşa cum ele sunt acum, din bugetul de stat trebuie duse 1,2-1,3 miliarde de euro”, a spus preşedintele Traian Băsescu. (G.A.)

CEFERIŞTII NU FAC GREVĂ
 
Sindicaliştii CFR afiliaţi Federaţiei Naţionale Mişcare-Comercial (FNMC) au amânat până după alegeri protestele programate.“Cerem insistent membrilor noştri să renunţe la încetarea de activitate, cel puţin până după alegerile parlamentare. Nu pot fi lăsaţi călătorii să aştepte în condiţiile în care vremea s-a înrăutăţit, iar angajaţii CFR nu pot renunţa în perioada Sărbătorilor la sursele de venit”, a explicat Gheorghe Popa, preşedintele Federaţiei Naţionale Mişcare-Comercial. (E.S)

LUPU, LIBER
Fostul lider de sindicat Vasile Lupu va fi eliberat astăzi din Penitenciarul Bârcea Mare, după ce a executat mai bine de trei ani din pedeapsa de cinci la care a fost condamnat în legătură cu evenimentele de la Costeşti, din ianuarie 1999. Vasile Lupu a primit, alături de alţi patru lideri de sindicat, cinci ani de închisoare, pentru complicitate la subminarea puterii de stat. El este ultimul dintre foştii lideri de sindicat condamnaţi, care este eliberat. (Monalise Hihn)

DEMISIE TURCENI
Dumitru Cristea şi-a înaintat demisia Consiliului de Administraţie (CA) al Complexului Energetic Turceni. Membrii CA doreau înlocuirea lui Cristea din funcţia de director general, pe motiv că a fost reţinut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Pe ordinea de zi a şedinţei CA de ieri a mai figurat o analiză a celorlalte achiziţii de utilaje, pentru a se vedea dacă şi acestea s-au făcut cu încălcarea legii. Cristea este acuzat de abuz în serviciu în formă calificată după ce a dispus achiziţionarea unui utilaj defect la preţul unuia nou, respectiv 800.000 de lei. (G. Mladin)

LUMEA INTERLOPĂ
Fratele cunoscutului personaj din lumea interlopă bucureşteană Fane Spoitoru a fost trimis ieri în judecată pentru trafic de droguri. Ion Migdal este acuzat că, împreună cu alte patru persoane, ar fi vândut stupefiante unor poliţişti sub acoperire. Anchetatorii au confiscat în timpul cercetărilor aproximativ 2,5 kilograme de heroină. La începutul acestei luni, Migdal a mai fost deferit justiţiei într-un dosar de corupţie. (M.P)

CLUJ
Peste 20 de sindicalişti ai Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca au pichetat ieri sediul Serviciului Teritorial al DNA Cluj. “Protestăm faţă de tergiversarea dosarului în care salariaţii s-au autodenunţat sau au acuzat conducerea RAT de abuz şi fals în acte publice. Unii colegi au lucrat acasă la director sau la terţe persoane, dar au fost pontaţi ca fiind prezenţi la serviciu, au primit salarii pentru acele zile sau chiar premii”, a afirmat preşedintele Sindicatului Liber Independent “Energia Termică”, Ioan Vilt.

Acesta a susţinut că cercetările DNA au încetat în momentul în care un angajat a declarat că a lucrat la vărul din comuna Răchiţele al primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

OLIMPICII, PREMIAŢI
Olimpicii români laureaţi la concursurile internaţionale au fost premiaţi ieri de către ministrul Educaţiei, Anton Anton. Astfel, elevii au luat câte 10.260 de lei pentru premiul special, punctaj maxim şi medalie de aur, câte 7.950 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 6.740 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 4.840 de lei pentru premierul al III-lea/medalie de bronz şi 3.320 de lei pentru menţiune sau diplome echivalente. Premierea s-a efectuat în cadrul unui spectacol la Palatul Copiilor. (E.M.)

BLOCAŢI DE NĂMEŢI
Aproximativ o sută de persoane au fost blocate ieri timp de mai multe ore, după ce DJ 687E, ce face legătura dintre localităţile hunedorene Poieniţa Voinii şi Bunila, a fost blocat. Căderile masive de zăpadă au făcut ca 500 de metri de şosea să devină impracticabili. (M. Hihn)

CERE EUTANASIEREA
Un tânăr de 29 de ani, foarte grav bolnav, i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să fie eutanasiat. Eugen Constantin Anghel şi-a petrecut primii 18 ani la un centru de Plasament. El are o pensie de doar 350 RON şi suferă de ciroză hepatică virală B, insuficienţă hepatică cronică, icter, ascită, hernie ombilicală, hernie inghinală.

CĂMĂTARII, TRANSFERAŢI
Fraţii Vasile şi Ion Balint, zişi Sile şi Nuţu Cămătaru, au fost mutaţi de la penitenciarele din Capitală în care erau încarceraţi. Ei sunt suspectaţi că ar fi fost implicaţi în organizarea protestelor de la Penitenciarul Jilava. Potrivit unor surse, Sile a fost mutat la Craiova, iar Nuţu, la Slobozia. Deţinuţii de la Jilava sunt nemulţumiţi că nu mai pot primit ţigări şi alimente de la rude, ci le pot achiziţiona de la punctele comerciale din penitenciare.

×
Subiecte în articol: observator