x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Noi 2008   •   00:00

PROCES “4, 3, 2”: Angela Similea şi Cornel Constantiniu nu pot cere drepturi de autor pentru coloana sonoră a filmului “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Tribunalul Bucureşti a hotărât ieri că artiştii nu pot fi reclamanţi în acest proces, deoarece drepturile de autor nu li se cuvin lor. Instanţa a admis astfel susţinerile producătorului peliculei premiate cu “Palme D’or” la Cannes, Mobra Film. Hotărârea de ieri poate fi atacată cu apel. (M.P.)

PRIMĂRIE AMENDATĂ
Peste 30 de persoane au fost descoperite de ITM Cluj “angajate la negru” chiar la Primăria Floreşti. Mai mult, carnetele de muncă sau evidenţa orelor de muncă prestate de angajaţii Primăriei nu erau corect înregistrate. Din acest motiv, instituţia primarului a fost amendată cu 45.000 RON, ce vor fi plătiţi din bani publici. Primarul s-a apărat afirmând că greşelile nu au fost făcute cu rea credinţă.

ECHIPAMENTE NOI
Două autospeciale pentru incendii şi o autoscară de intervenţie şi salvare la mare înălţime au intrat în dotarea pompierilor bucureşteni. Echipamentele cumpărate de Primăria Sectorului 1 au fost predate ieri ISU “Dealul Spirii”, investiţia fiind de 1,5 milioane de euro. Autoscara are 55 de metri, fiind singur a din Capitală ce are o capacitate de intervenţie la o asemenea înălţime în cazul producerii unor accidente tehnologice, dezastre sau calamităţi naturale. (M.A.C.)

 

DIRECTOR ARESTAT
Magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu au dispus ieri arestarea pentru 29 de zile a fostului director al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea. Acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, el a fost ridicat de poliţiştii gorjeni după ce ieri-seară, în jurul orei 20:00, i s-a emis mandatul de arestare. Dumitru Cristea este acuzat că în calitate de director general al Complexului a dispus achiziţionarea unui utilaj defect la preţul unuia nou, prejudiciind astfel compania cu 800.000 de lei. (Gabriela Mladin)

BUCUREŞTI
Directorul general al RADET, Virgil Ramba, a declarat aseară că în urmă cu o zi ELCEN a pus sechestru asigurător pe conturile regiei, precizând că nu va fi întreruptă furnizarea către bucureşteni a apei calde şi energiei termice. Datoriile regiei se ridică la suma de 767 de milioane de lei. RADET se află în subordinea Primăriei Capitalei şi furnizează căldură şi apă caldă în peste 600.000 de apartamente, având contracte cu peste 8.000 de asociaţii de locatari.

ABANDONARE
Căutarea celor doi turişti care au anunţat marţi că s-au rătăcit în Munţii Rodnei a fost sistată aseară, întrucât din datele strânse de poliţişti, reprezentanţi ai SRI şi jandarmi alarma s-a dovedit a fi falsă. Autorităţile vor continua să îl caute pe autorul apelului fals şi dacă îl vor descoperi, acesta va fi tras la răspundere penală pentru fapta lui. În această perioadă este interzis accesul spre creste din cauza ninsorilor abundente, zăpada blocând toate drumurile de acces.

PETROŞANI
Minerii din Petrila ar putea reîncepe programul normal de lucru în această dimineaţă, dacă experţii vor decide că toate locurile de muncă sunt sigure. Activitatea minieră a fost sistată după exploziile din 15 noiembrie în urma cărora 12 mineri şi salvatori au murit, iar alţi 14 au fost răniţi. Unul dintre minerii răniţi a murit la începutul acestei săptămâni la Spitalul Floreasca.

 

SFÂNTUL ANDREI
În ziua de 30 noiembrie este prăznuit Sf. Apostol Andrei, creştinătorul şi protectorul românilor. Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi, încă de sâmbătă, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Andrei, ridicată în vecinătatea peşterii cu acelaşi nume din judeţul Constanţa.

SCANDAL LA ASTORIA
Scandal mare ieri la Hotelul Astoria din Capitală. Mai mulţi executori judecătoreşti, angajaţi de noii proprietari – Orhideea Gardens – au încercat ieri să evacueze silit societatea care administrează imobilul. Reprezentanţii Complexului Astoria susţin însă că societatea Orhideea Gardens nu are nici un drept legal de preluare a hotelului şi anunţă că astăzi se va lua în discuţie la Judecătoria Sectorului 1 revocarea dreptului de sechestrare provizorie a bunurilor mobile aparţinând Complexului Astoria.

EXPLOZIE LA BRAŞOV
Trei muncitori au fost răniţi ieri, în urma unei explozii produse la o fabrică din Braşov care produce sisteme de securitate auto. Potrivit colonelului Stelian Răchiţean, şef al ISU Braşov, explozia produsă în jurul orei 8:30 a fost cauzată de o scânteie produsă mecanic de un aspirator de pulbere pirotehnică. “Explozia a produs apoi aprinderea unor deşeuri care erau într-un container alăturat.” În urma exploziei, trei muncitori care se aflau în secţie au necesitat îngrijiri medicale, fiind preluaţi de echipajele SMURD şi cele ale Ambulanţei.

PROCES CIOACĂ
Procesul privind custodia copilului avocatei Elodia Ghinescu şi al poliţistului Cristian Cioacă a fost amânat. Motivul amânării îl constituie lipsa poliţistului şi a avocatului acestuia. Potrivit reprezentaţilor Judecătoriei Piteşti, procesul a fost amânat pentru data de 17 decembrie, magistraţii luând în considerare cererea lui Cristian Cioacă în care se invocă necesitatea judecării dosarului la o altă dată din cauza lipsei unui apărător al poliţistului. (Elly Cîrstea)

TRAGEDIE PE DE 583
15 persoane au fost rănite iei după-amiază într-un accident rutier produs pe DE 583, în comuna Leţcani. Un jeep şi un microbuz s-au ciocnit frontal violent. La faţa locului au fost trimise şase ambulanţe şi un echipaj SMURD, care au transportat la spitalele ieşene 15 persoane, printre care şi un bebeluş. Microbuzul cu 16 pasageri ieşea din municipiul Iaşi şi la Leţcani a fost lovit frontal de un SUV Volkswagen, care a intrat pe contrasens. Circulaţia în zonă a fost blocată mai bine de o oră, timp în care rândul de maşini pe ambele sensuri a depăşit 6 kilometri. (Mădălina Popa)

CONSTANŢA
Şase maşini au fost avariate după ce un cablu electric îngropat în pământ a explodat, ieri, în municipiul Constanţa. Potrivit ISU Dobrogea, explozia s-a produs în jurul prânzului, în zona numită de localnici Macul Roşu. În urma deflagraţiei s-a format un crater cu diametrul de 2 metri, iar spaţiul verde a fost afectat pe o suprafaţă de aproximativ 10 metri pătraţi. Nici o persoană nu a fost rănită. Reprezentanţi ai societăţii ENEL Dobrogea fac verificări în zonă. (Emilia Sava)

COZMA CERE DAUNE
Miron Cozma cere statului român daune de 4 milioane de euro pentru perioada petrecută în detenţie în urma mineriadei de la Costeşti. Fostul lider al minerilor susţine că în cazul în care va primi mai puţini bani, ca urmare a despăgubirilor solicitate, se va adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. El mai afirmă că a dat statul în judecată în urmă cu doi ani pentru dosarul mineriadei de la Costeşti şi spune că procesul său a ajuns la instanţa supremă şi are termen de judecată la 22 ianuarie 2009. (M. Hihn)

×
Subiecte în articol: observator