x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

10 Dec 2008   •   00:00

BALCANII ŞI EUROPA: Astăzi se desfăşoară la Hotelul Intercontinental, la ora 14:00, gala de decernare a Premiilor revistei Balcanii şi Europa pe 2008.

Laureaţii sunt: Mugur Isărescu, Leonard Orban, Alexandru Ciurilin (ambasadorul Rusiei la Bucureşti), Wang Tieshen (consulul Chinei la Constanţa), Irina Socol (preşedinte SIVECO), Catherine Sofianu (preşedinte SoftMedica), Emilia Popescu (actriţă), Nicolae Botgros (dirijor) şi Cornelia Tihon (instrumentistă). 

CAZUL ROMTELECOM
Dosarul privatizării Romtelecom a fost închis definitiv prin confirmarea neînceperii urmăririi penale în favoarea a 11 foşti demnitari ai Guvernului CDR. Printre aceştia se află foştii miniştri Sorin Pantiş, Victor Babiuc, Decebal Traian Remeş şi fostul şef al FPS, Radu Sârbu. Aceştia fuseseră cercetaţi pentru că au aprobat în 1998 ca FPS să suporte plata unui comision de 8,4 milioane de dolari pentru consultanţa acordată la privatizarea Romtelecom. (M.P.)

FUGA LUI OMAR
Dosarul fugii din ţară a sirianului Omar Hayssam se va reîntoarce la judecată, după mai multe luni de suspendare. Curtea Constituţională a respins ieri excepţiile invocate de avocaţii inculpaţilor şi va trimite cazul înapoi la Curtea de Apel Bucureşti. În acest proces sunt judecaţi armatorul Mustafa Tartoussi şi fraţii lui Hayssam, Mukhles şi Mahmoud Omar.

ŞEDINŢĂ SECRETĂ
Dosarul celor trei ofiţeri ai SRI din Prahova acuzaţi că au divulgat secrete care periclitează securitatea statului a fost judecat ieri în şedinţă secretă la Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean, la termenul de ieri au fost prezenţi doar inculpaţii asistaţi de avocaţi, unul dintre apărători solicitând restituirea dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale. Pe această cerere, instanţa se va pronunţa la 17 decembrie. (Lucian Dobrater)

SESIZARE ANI
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au depistat un consilier local în stare de incompatibilitate din vara acestui an. Este vorba despre Iulian Gabriel Popescu, consilier local la Consiliul Local al comunei Podeni, judeţul Mehedinţi, care este în acelaşi timp şi funcţionar public la Consiliul Judeţean Mehedinţi, post pe care îl deţine încă din septembrie 1995. Potrivit legii, el trebuia să renunţe la acest post în termen de 15 zile de la validarea mandatului său de ales local.(Violeta Fotache)

CGMB SPITALE
CGMB a aprobat ieri înfiinţarea Administrației Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti. Instituţia, care va fi finanţată din bugetul municipalităţii, va asigura controlul modului de utilizare a fondurilor către cele 18 spitale care din 1 ianuarie 2009 vor fi administrate timp de un an de către CGMB. În funcţie de rezultatele înregistrate, proiectulpilot de transfer al spitalelor în administrarea autorităţilor locale ar putea fi extins la nivel național.

CARNE INFESTATĂ
Peste trei tone de carne de porc provenind din Irlanda au ajuns în depozitele unei firme din Bucureşti, transmite Mediafax. Informaţia le-a fost transmisă ieri autorităţilor române de Comisia Europeană. Radu Roatiş, şeful ANSVSA, a declarat aseară că inspectorii instituției verificau dacă sesizarea se confirmă şi că "tot ce se găseşte provenind din Irlanda la firma din Bucureşti se confiscă şi se distruge". CE a cerut tuturor statelor membre să verifice importurile de carne de porc din Irlanda şi a ordonat retragerea tuturor produselor de carne de porc de pe piaţă din cauza suspiciunilor privind nfestareacu dioxină.

×
Subiecte în articol: observator