x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

20 Ian 2009   •   00:00

20 ianuarie 2009



CUTREMUR ÎN RETEZAT
Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs, ieri, la ora 00:47, în zona Munţilor Retezat. Conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri şi a avut intensitatea în zona epicentrală IV pe scara Mercalli. Cutremurul nu s-a simţit la Bucureşti.

ŞEDINŢĂ CSAT
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte azi în prima şedinţă în noua formulă, în care este inclus şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Pe ordinea de zi a CSAT se află încheierea acordului bilateral între Guvernul României şi Guvernul Republicii Irak privind statutul forţelor şi mijloacelor Armatei României în Republica Irak. Preşedintele Băsescu a trimis Parlamentului, la 22 decembrie, o scrisoare în care solicită încuviinţarea Legislativului pentru menţinerea şi în 2009 a forţelor armate române pe teatrul de operaţii din Irak. La şedinţa CSAT va participa, pentru prima dată, şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, ca urmare a adoptării OUG care permite preşedintelui Senatului să participe la lucrările CSAT, ca vicepreşedinte. (A.N.)

DECORAT POST-MORTEM
Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat ieri post-mortem pe poetul Grigore Vieru cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce. Şeful statului l-a decorat post-mortem pe poetul basarabean "în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru dragostea şi talentul cu care a militat de-a lungul întregii sale vieţi prin puterea cuvântului, pentru convieţuirea oamenilor în pace şi înţelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre fraţii
de aceeaşi limbă".

CVADRUPLEŢI LA CLUJ
O femeie a născut, ieri, trei fete şi un băiat, în urma unei operaţii de cezariană, la Clinica Ginecologie nr. I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Cei patru copii, Antonia, Andra-Cristina, Ana-Maria şi Luca-Stelian, cântăresc între 1.300 de grame şi 1.700 de grame şi sunt sănătoşi. Sarcina a fost urmare unei fertilizări in vitro.

MINOR LA VOLAN
Un minor în vârstă de 17 ani este cercetat penal după ce a furat şi a condus un autoturism. Aflat în maşină împreună cu un prieten care l-a şi ajutat la furtul autovehiculului, adolescentul a refuzat să oprească la un control de rutină al poliţiştilor din zona Mănăstirea. Depistaţi după un filtru total organizat de poliţiştii călărăşeni, tinerii au recunoscut că au furat autoturismul, unul din ei fiind nepotul proprietarului.

DEŢINUT EVADAT
Un deţinut de la penitenciarul Poarta Albă, evadat ieri de la un punct de lucru al unei societăţi comerciale, a fost prins după patru ore de căutări. Florin Matei (foto), 30 de ani, avea de executat o pedeapsă de 3 ani şi jumătate pentru furt calificat. El a fost încarcerat anul trecut şi urma în 2010 să fie prezentat comisiei de disciplină. În momentul dispariţiei, bărbatul se afla în regim semi-deschis şi lucra la o firmă din Valu lui Traian. (E. S.)

TÂRGU-JIU
O elevă a ajuns, ieri, la Spitalul Judeţean Gorj după ce s-a aruncat de la etajul al doilea al unui apartament din Târgu-Jiu, în care doi tineri ar fi încercat să o violeze. Fata în vârstă de 18 ani a afirmat că a mers în apartamentul celor doi pentru a bea un suc. Ea susţine că ulterior unul dintre tineri i-a pus o pastilă într-un pahar cu suc şi i-a cerut să se dezbrace, lucru pe care nu l-a acceptat.Pentru a scăpa de cei doi, s-a aruncat de la etaj.

A LOVIT MAŞINA POLIŢIEI
Un bihorean a lovit cu maşina un autoturism al Poliţiei care se deplasase la un accident. În timp ce poliţiştii luau declaraţii, autoturismul lor a fost lovit de o Dacia, condusă de un bihorean băut. În urma impactului, maşina Poliţiei a acroşat o tânără, care dădea declaraţii despre primul accident. În urma recoltării probelor biologice s-a stabilit că şoferul avea o alcoolemie de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat. El este cercetat pentru conducere sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă. (T. Ivan)

BISERICĂ ARSĂ
O biserică veche de 200 de ani din satul Urluieni, comuna argeşeană Bârla, a ars ieri-dimineaţă aproape în întregime. Locaşul sfânt era construit din şită tencuită şi grinzi de lemn, iar ultima renovare fusese făcută în anul 1907. Pentru stingerea flăcărilor au intervenit cinci autospeciale ale pompierilor, dintre care două ale serviciilor de voluntari din Bârla şi Hârseşti. (Elly Cârstea)

MĂSURI ISMB
Elevii nu vor mai putea ieşi din incinta şcolilor în timpul programului şcolar, conform unei note a Inspectoratului Şcolar la Municipiului Bucureşti (ISMB) transmisă unităţilor şcolare. Potrivit Legii 35 din 2007, privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, toţi elevii vor intra în incinta şcolilor pe baza unor semne distinctive (ecuson, uniformă şi altele), a declarat ieri inspectorul în cadrul ISMB, Marian Banu.

PANCIU
Un vânător din oraşul vrâncean Panciu s-a ales cu dosar penal după ce a împuşcat câinele unui vecin. Vânător şi deţinător legal de armă, Dan M. are dosar penal pentru că a împuşcat duminică seară câinele vecinului – un boxer care scăpase din lanţ. Fapta a fost semnalată de proprietarul câinelui.

KOVESI – PREMIERĂ
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, un procuror general al României a pledat în mod direct în faţa instanţei de judecată. S-a întâmplat ieri, când Laura Kovesi a susţinut în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie două recursuri în interesul legii. Unul care priveşte competenţa în cazul infirmării ordonanţelor de netrimitere în judecată, iar celălalt priveşte judecarea cererilor de eliberare din arest sub control judiciar. Cele două recursuri au fost declarate la data de 27 octombrie 2008, după ce Kovesi a constatat că practica judiciară în cele două materii nu este unitară.

×
Subiecte în articol: observator