x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Ian 2009   •   00:00

29 ianuarie 2009



NUMIRI LA TAROM
Ruxandra Brutaru este noul director al companiei aeriene TAROM. Aceasta a fost numită în funcţie ieri de Radu Berceanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii. Ruxandra are 29 de ani, a ocupat anterior poziţia de director general-adjunct al companiei şi a asigurat interimatul companiei, după ce Berceanu l-a demis pe Gheorghe Bârlă. Tot ieri a fost numit şi noul director al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), în persoana domnului Valentin Cimpuieru. (E.S.)

MEDIC SANCŢIONAT

Un medic şi două asistente au fost sancţionaţi în cazul bărbatului din Iaşi infectat cu HIV, care a fost pus să-şi ducă singur eprubetele cu sânge la un laborator particular din oraş. Comisia de Disciplină a Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi a decis ca medicul care l-a tratat pe bărbat să nu mai lucreze cu pacienţii seropozitivi până la sfârşitul acestui an şi să fie transferat la o altă secţie a spitalului. Două asistente din aceeaşi secţie au primit avertisment scris. (M.P.)

PREMIi “NINE O’CLOCK”
Astăzi are loc decernarea Premiilor “Oamenii anului 2008”, eveniment organizat de ziarul Nine O’Clock, singurul cotidian în limba engleză din România, care în acest an împlineşte 18 ani de existenţă. Se acordă premii la următoarele categorii: omul politic al anului, revelaţia politică a anului, diplomatul român al anului, diplomatul străin al anului, investitorul străin al anului, omul de afaceri român al anului, banca anului şi bancherul anului.

TĂIERI ILEGALE
Mai mulţi arbori din Parcul Naţional Cheile Bicazului au fost puşi la pământ în cursul acestei luni. În urma unei sesizări, jandarmii şi administraţia parcului naţional au identificat atât făptaşul, un tânăr de 19 ani, cât şi zona în care acesta a acţionat. Cercetările sunt în plină desfăşurare. Potrivit Codului Silvic, tăierea ilegală de material lemnos se poate pedepsi cu închisoare între şase luni şi patru ani. (I. Barbu)

BURSE FRANCOFONE
Ambasada Franţei la Bucureşti oferă pentru anul universitar 2009-2010 burse cetăţenilor români care doresc să urmeze o specializare în această ţară, potrivit site-ului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). Valonia-Bruxelles International a lansat începând cu anul 2008-2009 un program de burse de excelenţă, ce permite efectuarea de programe de cercetare, doctorat sau postdoctorat în universităţi din comunitatea franceză din Belgia. Detalii, pe site-ul ziarului. Bursele oferite de Ambasada Franţei pot fi obţinute de studenţii înscrişi în anul I la master în România şi doresc să urmeze anul II de master, în anul universitar 2009-2010, cei care sunt ingineri, economişti sau jurişti şi doresc să efectueze o formare de un an în management, în cadrul Programului Copernic, studenţii care au terminat anul II de master în România sau primul an de doctorat în co-tutelă în Franţa, în anul universitar 2008-2009 şi doresc să obţină o bursă, pentru a-şi continua studiile de doctorat în co-tutelă, în perioada 2009-2010 sau 2009-2012. Data limită pentru înscrieri este 27 martie 2009, pentru programele master II, Copernic şi Doctorat co-tutelă.
Cei interesaţi pot găsi informaţii utile şi procedurile de candidatură pe site-ul Ambasadei Franţei. Potrivit site-ului MECI, Valonia-Bruxelles International a lansat, începând cu anul 2008-2009, un program de burse de excelenţă, care permite efectuarea de programe de cercetare, doctorat sau post-doctorat, în universităţi din comunitatea franceză din Belgia. Bursele se adresează celor care au obţinut o diplomă de master sau cercetătorilor ce doresc să efectueze un program de cercetare, doctorat sau post-doctorat, în domeniile prioritare pentru universităţile din comunitatea franceză din Belgia. Se acordă burse la nivel de doctorat sau post-doctorat, cu durata de minimum 1 an, cu posibilitatea de prelungire de maximum două ori şi burse de cercetare de scurtă durată de la 1 la 3 luni. Data limită de depunere a dosarelor pentru bursele doctorale sau post-doctorale în anul 2009-2010 este 1 martie, iar pentru bursele de cercetare ­ 1 martie 2009, pentru stagii în perioada iunie-septembrie 2009, şi 1 iunie 2009 pentru stagii în perioada octombrie 2009-ianuarie 2010.

NATI MEIR, LA TRIBUNAL
Dosarul penal al fostului deputat independent Nati Meir va fi mutat de la instanţa supremă la Tribunalul Bucureşti. Transferul cazului  a fost dispus ieri, deoarece acuzatul şi-a pierdut calitatea de parlamentar, cercetarea judecătorească nemaifiind de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Nati Meir este acuzat de evaziune fiscală, fals şi înşelăciune în legătură cu încheierea unor contracte de muncă pentru Israel. (Miruna Pasă Petru)

Produsele româneşti, promovate gratuit la Europa FM

Postul de radio Europa FM a avut ideea de a promova gratuit, timp de o lună, produsele sută la sută româneşti. Până la 27 februarie, firmele autohtone se pot înscrie pe europafm.ro pentru a obţine publicitate gratuită la Europa FM. Postul îşi propune să redescopere produsele româneşti, să se vorbească despre produsele care merită şi să fie criticate cele slab calitativ. Cele mai interesante comentarii postate pe romaneste.europafm.ro vor fi recompensate cu diverse premii. De asemenea, articolele din partea vizitatorilor care primeasc cele mai multe aprecieri vor fi recompensate cu un memory stick. (A.V.P.)

AVERI ŞI INTERESE / Primar, prins de ANI
Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, din judeţul Constanţa, a fost ieri dat pe mâna procurorilor de inspectorii de integritate. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul Judecătoriei Constanţa împotriva primarului, pe care îl acuză de fals în declaraţii. Inspectorii de integritate au constatat că primarul nu a menţionat în declaraţia de interese din 18 aprilie 2008 că deţine o societate comercială la care este, în acelaşi timp, şi administrator. Totodată, el se află şi în stare de incompatibilitate, întrucât deţine şi funcţia de primar, dar şi pe cea de administrator de societate comercială. (Violeta Fotache)

SECŢIA 13 / Poliţişti judecaţi

Procurorii Parchetului Capitalei i-au deferit ieri Justiţiei pe cei doi poliţişti de la Secţia 13 arestaţi preventiv pentru trafic de influenţă. C. Vasile şi L. Petrişor, în calitate de agenţi de Poliţie la Biroul Ordine Publică al Secţiei 13 din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, au pretins şi primit suma de  2.000 lei de la un urmărit penal pentru port ilegal de armă. În schimbul banilor, poliţiştii i-au promis lui N.M. să-l scape de dosarul penal. Turnaţi la Direcţia Generală Anticorupţie, ei au fost prinşi în flagrant delict, în timp ce primeau suma de 2.000 lei chiar în autoutilitara Poliţiei. "Cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, cei doi poliţişti s-au opus reţinerii, unul dintre aceştia fugind din autovehicul, fiind prins şi imobilizat de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie după aproximativ 500 m. Fiind întrebaţi din ce cauză inculpaţii nu s-au supus somaţiilor legale, aceştia au afirmat, cu ocazia audierilor, că s-au speriat având în vedere faptul că au purtat discuţii cu denunţătorul şi au primit bani de la acesta", se arată în comunicatul DGA. (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator anul anului doctorat