x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

20 Feb 2009   •   00:00

20 februarie 2009



CORTURI LA CHINEZI
Pompierii bucureşteni au amplasat, ieri, două corturi în faţa Ambasadei Chinei din Capitală, pentru adăpostirea cetăţenilor chinezi care cer de câteva săptămâni ajutor pentru repatriere. Aceştia au mai primit 40 de litri de ceai şi 100 de pâini. "În urma unor eforturi deosebite, până în prezent, 209 muncitori chinezi din provinciile Jilin, Jiangsu, Hebei s-au întors cu bine în China", precizează misiunea diplomatică din România.

CONCURS DE MĂRŢIŞOR

Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României anunţă demararea concursului naţional "Cel mai frumos mărţişor", parte din Campania "Tineri artişti". Cei mai talentaţi copii, cu vârsta cuprinsă între 5 şi 15 ani, sunt invitaţi să se înscrie în concurs cu cele mai reuşite mărţişoare confecţionate de ei. Lucrările se pot aduce personal sau trimite prin poştă pe adresa Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Str. Alunişului nr. 193, Sector 4, Bucureşti, până la data de
3 martie 2009. (D.M.)

POFTIŢI LA DRAGOBETE!
Ca în fiecare an, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" îşi întâmpină publicul cu obiceiuri alese. Astfel, duminică, 22 februarie, cu două zile înainte de Dragobete, cei îndrăgostiţi, şi nu numai, se vor întâlni cu meşteri populari. Aceştia din urmă îşi vor dovedi măiestria în creaţii tradiţionale şi cele mai frumoase mărţişoare. Nelipsite vor fi şi produsele bio, plăcintele, turta dulce, cozonacul, alături de multe alte surprize. (A. Alexe)

FURT LA NĂDLAC
Un tir care transporta câteva tone de ciocolată a fost atacat şi apoi furat în apropiere de Arad de două persoane mascate. Şoferul ungur a oprit pe şoseaua de centură pentru a se odihni. Două maşini au încadrat tirul şi două persoane l-au obligat să intre într-una dintre ele. Cetăţeanul ungur a fost urcat într-una dintre maşini şi a fost abandonat în localitatea Toc, la 80 de kilometri de Arad. Tirul cu ciocolată este acum căutat de Poliţie, fiind dat în consemn şi la frontieră.

COMISAR CONDAMNAT

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au condamnat ieri un poliţist. Mircea Moraru, comisar-şef de Poliţie la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţia buget-contabilitate, a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită de la opt poliţişti români detaşaţi în Italia. Instanţa a mai hotărât menţinerea sechestrului asigurător asupra sumei de 6.600 de lei şi confiscarea a 4.250 de lei. De asemenea, Mircea Moraru trebuie să plătească cheltuieli de judecată de 5.000 de lei. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

TAXA AUTO
Noua taxă de poluare auto a intrat în vigoare ieri, o dată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă a Guvernului. Taxa de poluare auto a fost redusă de Guvern cu o treime, raportat la valoarea triplată aplicată începând cu 15 decembrie 2008, prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri. Cei care au plătit taxa triplată, îşi vor primi banii înapoi în 45 de zile.

DESPRE DIABET
Programul "Să vorbim despre diabet" a fost lansat şi la Cluj-Napoca şi de aici va trece prin Craiova, Timişoara, Iaşi şi alte importante centre medicale din ţară. În acest moment, spune prof. dr Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, vor fi pregătiţi 140 de formatori medici diabetologi, nutriţionişti şi asistente medicale care la rândul lor să poată comunica cu pacienţii în întâlniri directe. Pacienţii vor fi astfel informaţi şi pregătiţi să accepte şi să înţeleagă diabetul. (Lacrima Andreica)

JAF LA BOTOŞANI

O poştăriţă a fost jefuită ieri într-un cartier din Botoşani. Potrivit poliţiştilor, Carmen Dumitru, de 41 de ani, a fost lovită, la ieşirea dintr-o scară de bloc, de un bărbat care i-a luat geanta cu aproape 10.000 lei. Banii urmau să fie distribuiţi pensionarilor. Făptaşul nu a fost încă identificat, iar angajata Poştei Române a ajuns la Spitalul Judeţean pentru a primi îngrijiri medicale.

NU I-A IEŞIT PASIENŢA

Prim-procuror adjunct la Parchetul Tribunalului Dâmboviţa, Maria Rodica Bobeică a fost revocată din funcţia de inspector al Inspecţiei Judiciare a CSM, prin hotărârea din 5 februarie. CSM a dezvăluit ieri motivele acestei soluţii: la nici o lună de la numirea ca inspector, doamna şi-a cerut pensionarea. Prin "mutarea făcută" la calculul pensiei de serviciu ar fi contat coeficientul de multiplicare de la CSM (21.000) care este mult mai mare decât cel de la parchetul dâmboviţean (16.500). În urma hotărârii CSM doamna Bobeică se va pensiona din funcţia de procuror şi nu din cea de inspector. Click aici pentru a citi hotărârea CSM. (fişier PDF) (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator