x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

02 Mar 2009   •   00:00

2 martie 2009



IDENTITĂŢI FALSE
Poliţiştii de frontieră arădeni au depistat trei cetăţeni turci care, folosindu-se de documente de identitate false, intenţionau să iasă ilegal din România. Actele false au fost obţinute în Bulgaria, în schimbul sumei de 2.000 de euro de persoană. Bărbaţii voiau să ajungă în Austria şi au recurs la această metodă pentru că nu aveau viză pentru Spaţiul Schengen. Poliţiştii de frontieră arădeni au reţinut de la începutul acestui an şi până în prezent 133 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria.

MAMÂ LA 14 ANI
O fetiţă din Judeţul Botoşani, care a împlinit de curând 14 ani este însărcinată în luna a şasea. Ea a fost luată în evidenţa medicului de familie şi, în cazul în care sarcina va decurge normal, va trebui să nască peste trei luni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Lidia Onofrei, minora, ai cărei părinţi sunt plecaţi în Spania, locuieşte într-o casă modestă din oraşul Flămânzi şi are în îngrijire trei fraţi mai mici. Bărbatul cu care fetiţa a rămas însărcinată nu este, deocamdată, cunoscut.

SIGURANŢA ÎN ŞCOLI
Peste 12.000 de elevi au absentat de la cursuri, în intervalul 15 ianuarie - 25 februarie. În zonele învecinate unităţilor de învăţământ au fost constatate aproape 100 infracţiuni, fiind aplicate amenzi şi pentru vânzarea de băuturi alcoolice elevilor. Acestea sunt rezultatele controalelor desfăşurate de poliţişti, la nivel naţional. Acţiunile oamenilor legii se înscriu în "planul de măsuri privind îmbunătăţirea climatului de siguranţă publică în zona unităţilor şcolare", acţiuni ce vor continua şi în perioada următoare.

SUBVENŢII
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anun­ţat ieri că de la 1 martie pensionarii cu venituri de până în 600 de lei lunar vor primi medicamente subvenţionate în proporţie de 90%. Prescrierea se va face de către me­di­cul de familie în limita unei singure reţete lunare în valoare de maxim 300 lei. Solicitantul va prezenta ultimul talon de pensie, actul de identitate şi o declaraţie din care să rezulte venitul de 600 lei pe lună. În această categorie intră medicamentele de pe sublista B, pentru afecţiuni cardiovasculare, tulburări ale capacităţii mentale, scăderea colesterolului, afecţiuni
circulatorii.
    
HOŢI ARESTAŢI
Doi bărbaţi daţi în urmărire internaţională de autorităţile de la Lu­xemburg pentru furt calificat au fost prinşi de poliţiştii timişeni la Buziaş. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, Sergiu Valentin Rus, a declarat că cei doi localnici din Buziaş făceau parte dintr-un grup infracţional organizat, care activa în Luxemburg, membrii acestui grup reuşind să sustragă din magazine, în perioada 2005-2007, bani şi aparatură electronică, pe care le comercializau la diverse persoane din întreaga Europă. Cei doi au fost prezentaţi Curţii de Apel Timişoara în vederea confirmării mandatelor europene de arestare.

6/49

La tragerea Loto 6/49 de ieri, 1 Martie, prima duminică a Tragerilor Speciale ale Primăverii, au fost extrase următoarele numere: 41, 18, 11, 34, 30 şi 21, iar numărul de noroc a fost 6339351. La categoria I (6 numere din 6), câştigul a fost reportat, ajungând la valoarea de 2.401.964,62 de lei. La categoria a II-a (5 numere din 6) au câştigat 35 de jucători, iar la categoria a III-a (4 numere din 6) – 1.886 de jucători. Fondul total de câştiguri a fost de peste 18 milioane de lei.

FĂRĂ CENTRU ISTORIC

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ieri că va rezilia contractele cu firmele responsabile de reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei. Edilul a spus că în şase ani au fost făcute, pe fonduri structurale, patru din 14 străzi. Primăria Capitalei a cheltuit din 1999 nu mai puţin de 42 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului Istoric, iar în prezent se înregistrează întârzieri la plăţile către constructori, dar şi probleme de legalitate pentru continuarea lucrărilor, a spus Oprescu în noiembrie 2008.

NĂSTASE, CANDIDAT?
Deputatul Adrian Năstase a afirmat ieri că este dispus să candideze la Preşedinţie, dar numai dacă va fi desemnat de PSD. El a spus că nu şi-ar da demisia din PSD pentru a candida ca independent la prezidenţialele din acest an. "Partidul, în momentul de faţă, nu a luat o decizie, este, într-un fel, împărţit între sentimentele fraterne faţă de PD-L, un respect din ce în ce mai puternic faţă de Băsescu şi, pe cealaltă linie, sunt cei care au sentimentul că partidul se topeşte în PD-L", a mai spus Năstase. El crede că în următoarea perioadă Băsescu va începe să se disocieze de PSD şi de unii dintre membrii PD-L, scoţându-i, inclusiv pe Boc, "ţapi ispăşitori". El a explicat cum preşedintele descoperă că problemele guvernării sunt foarte grave şi ele se întorc chiar împotriva şefului statului.

×
Subiecte în articol: observator