x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

13 Mar 2009   •   00:00

13 martie 2009



APROAPE REVOCAT
Procurorul militar Dan Voinea a primit ieri aviz favorabil pentru revocarea din funcţia de adjunct al Secţiei Parchetelor Militare. Secţia de procurori a CSM a admis astfel solicitarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, făcută din iniţiativa procurorului general Codruţa Kovesi, după ce la un control efectuat la SPM au fost descoperite mai multe nereguli. Generalul Voinea, anchetatorul lui Ion Iliescu, spune că nu are ce să-şi reproşeze şi că se va pensiona. (V.F.)

PROIECT JURNALUL
Miercuri, 18 martie, Jurnalul Naţional vă pune la dispoziţie cele dintâi volume din colecţia de literatură românescă Biblioteca pentru toţi. Primele afişe cu însemnele Bibliotecii pentru toţi împânzesc Bucureştiul, semn că ne mai despart doar cinci zile până la evenimentului mult aşteptat. Privindu-le creşte dorinţa de a sări cumva peste timpul rămas până la derularea proiectului.

ŞEFUL RADET, SCHIMBAT
Virgil Ramba, directorul RADET, a fost ieri schimbat din funcţie pe motiv de management defectuos. Postul va fi ocupat de Mihai Bogdan Becheanu, consilier general al Capitalei din partea PNG-CD. Numai că singurul care poate propune aleşilor locali un alt şef la RADET este, conform legii, primarul general, Sorin Oprescu. Astfel, cel puţin la prima vedere, decizia n-are suport legal. Critici la adresa lui Ramba au tot fost, însă nimeni nu poate schimba peste noapte directori. (M. Andrei Capatos)

DRUMURI ÎNCHISE
Circulaţia pe DN 1, DN 73A şi pe mai multe străzi din municipiul Braşov va fi restricţionată sâmbătă şi duminică din cauza Raliului Braşovului. Poliţia a anunţat că sâmbătă circulaţia va fi oprită între orele 9:30 şi 15:30 pe tronsonul dintre Zărneşti şi Şinca Nouă de pe DN 73A , între orele 13:00 şi 16:00 - pe tronsonul de pe DN 1E dintre Râşnov şi municipiul Braşov (Strada Warthe) şi între orele 14:00 şi 19:00 - pe tronsonul de pe Strada Someşului din municipiul Braşov, dintre intersecţia cu Strada Vasile Alecsandri şi intersecţia cu Bulevardul Muncii. De asemenea, duminică, circulaţia va fi oprită pe tronsonul de pe DN1 A dintre localităţile Babarunca şi Cheia, între orele  9:00 şi 14:30.

INTERZIS LA ATV-URI
Poliţia Română intenţionează să interzică circulaţia ATV-urilor pe drumurile publice. Comisarul-şef al Direcţiei Poliţia Rutieră, Lucian Diniţă, a declarat, citat de Mediafax, că poliţia are un proiect legat de acest aspect, dar nu a precizat data de la care ar putea intra în vigoare decizia. Totodată, Diniţă a spus că, din 15 martie, Poliţia va verifica şi starea permisului când va opri şoferii în trafic.

RALIU LA SIBIU
Un raliu pentru vitezomanii amatori se va organiza pe pista veche a Aeroportului Sibiu la data de 21 martie. Competiţia este inclusă de conducerea IJP Sibiu în seria evenimentelor dedicate Zilei Poliţiei. Raliul este organizat în parteneriat cu o asociaţie care se va ocupa de partea sportivă a concursului. Înscrierile sunt deschise tuturor doritorilor contra unei taxe de 100 lei. (Dan Tomozei)

COPII ABANDONAŢI
O femeie din Turda şi-a abandonat cei doi copii pe o stradă din Cluj. Găsită de poliţişti, ea a declarat că nu mai are cu ce să-i crească pe băiatul de 3 ani şi pe fetiţa în vârstă de 7 ani. Copiii au fost internaţi la un centru pentru copii abandonaţi, urmând ca autorităţile să clarifice situaţia acestora. Mama le-a spus poliţiştilor că va merge la centrul de minori, pentru a-i interna pe copii o perioadă mai lungă. (Lacrima Andreica)

TEATRU DEVA
Peste cincizeci de artişti de la Teatrul din Deva au blocat accesul în sediu directorului Nicodim Ungureanu. Artiştii s-au adunat în curtea instituţiei şi au încuiat porţile de acces, spunând că vor face acelaşi lucru în fiecare zi până când Nicodim Ungureanu va pleca de la conducerea teatrului. Ei îl acuză pe Nicodim de faptul că oamenii sunt trimişi în şomaj, pentru că el nu ştie să conducă un teatru. Potrivit unei hotărâri a CJ Hunedoara, din cei 72 de angajaţi vor mai rămâne şapte.

ŞIMOTA, URMĂRIT
Alin Şimota, patronul clubului Jiul Petroşani, este urmărit penal pentru instigare în cazul agresiunii suferite de un consilier local PD-L. Consilier judeţean din partea PNL, Alin Şimota este suspectat că ar fi plătit mai multe persoane care, ulterior, l-au atacat pe consilierul local PD-L din Petroşani, Paul Gherasim. Acesta a ajuns, la sfârşitul lunii decembrie, în stare gravă la un spital din Capitală după ce a fost bătut de mai multe persoane.

CARNAGIU PE DN 1
Cinci persoane au murit, iar o alta a fost grav rănită într-un accident rutier. Accidentul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi pe DN 1, în judeţul Braşov, după ce un taxi în care se aflau şase persoane a intrat într-un tir încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu. (Libiu Mateescu)

ÎNTREBARE PENTRU BOC
Cunoscută ca şi Legea Voiculescu, Legea 1/2009 a fost publicată în MO nr. 63 din 3 februarie 2009, iar Guvernul trebuia să emită normele metodologice de aplicare în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare. Vicepreşedintele Senatului Dan Voiculescu i-a adresat o întrebare prim-ministrului Emil Boc, privind motivele pentru care Guvernul a depăşit termenul legal în care trebuia să elaboreze normele metodologice de aplicare a Legii nr. 1/2009 şi data la care se vor elabora.

ABUZURI 112
"Aţi apelat abuziv serviciul de urgenţă 112. Veţi suporta rigorile legii." Acesta este mesajul pe care îl vor primi începând cu 20 martie, prin SMS, clienţii operatorilor de telefonie mobilă, deţinători de abonamente şi cartele, care vor iniţia apeluri abuzive către 112. Mesajul cu conţinutul precizat va fi trimis de cel mult 20 de ori către cei care apelează abuziv de cinci până la zece ori, în cursul aceleiaşi zile, serviciul 112

TURNEU DE DANS
Circuitul mondial de dans sportiv a ajuns astăzi şi la Bucureşti. Între 13 şi 15 martie, la sala Polivalentă, peste 1.500 de dansatori se întrec în cea de-a 6-a ediţie a DanceMasters. (R.V.)

COMPANIE NAŢIONALĂ
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vrea să înfiinţeze o Companie Naţională a Medicamentelor. În cadrul acesteia vor intra Antibiotice Iaşi, la care acţionar majoritar este AVAS şi Sanevit, care are ca acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii. Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita a declarat că Guvernul va emite o hotărâre prin care Antibiotice SA va fi transferată la Ministerul Sănătăţii. (D. Ivan)

EUROALEGERI
Guvernul va cheltui o sumă totală de 98,7 milioane lei pentru organizarea în acest an a alegerilor pentru Parlamentul European. Fondurile urmează să fie asigurate prin suplimentarea bugetelor instituţiilor implicate şi din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului. Bugetul pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea euroalegerilor care vor avea loc la data de 7 iunie a fost aprobat prin hotăr‚re de Guvern. (A.N.)

MOŢIUNI PNL
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri la Baia Mare că parlamentarii liberali vor depune o moţiune privind criza economică după data de 16 martie, dacă premierul Emil Boc nu va prezenta p‚nă atunci în Parlament planul de măsuri anticriză. Tăriceanu a precizat că la această moţiune se va adăuga o altă moţiune simplă pe tema educaţiei şi impactul reducerii numărului orelor de istorie şi geografie la clasele de liceu. (AN)

×
Subiecte în articol: observator