x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

14 Mar 2009   •   00:00

14 martie 2009



DN 79, BLOCAT
O persoană a murit şi alte opt au fost rănite ieri, după ce microbuzul în care se aflau s-a ciocnit cu un tir. Accidentul s-a produs pe DN 79, în judeţul Arad. Conform şefului Poliţiei Rutiere Arad, Adrian Lile, la faţa locului au fost trimise 12 autosanitare ale Serviciului de Ambulanţă şi ale SMURD. Traficul pe DN 79, Arad-Oradea, a fost blocat pe ambele sensuri în zona accidentului timp de o oră, iar alte două ore s-a circulat alternativ pe un singur fir. (Andrei Ando)

JURINDEX
Hotărârile instanţelor vor putea fi accesate pe net în toată ţara. Acest lucru este deja posibil la Tribunalul Vrancea, prin serviciul JURINDEX pus în aplicare exclusiv de instanţa vrânceană. Preşedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacşu, a lansat site-ul www.jurindex.ro, însă hotărârile date de instanţă pot fi accesate doar pe www.jurisprudenta.org. (D.L.)

BILETE CFR ONLINE
Călătorii vor putea rezerva online la www.cfr.ro/calatori locuri în trenurile care circulă în ţară. Utilizatorii trebuie să se înregistreze, iar în maximum 30 de zile, pentru securitatea sistemului, trebuie să se prezinte la o casă de bilete CFR care emite electronic legitimaţii de călătorie, pentru activarea contului. Înregistrarea şi activarea se fac o singură dată pentru fiecare utilizator. Rezervarea unui loc costă 3,5 lei, iar a mai multor locuri 5 lei, taxa fiind achitată atunci când sunt cumpărate legitimaţiile de călătorie din unităţile CFR Călători.

“CIORDEALĂ” DE AUR
Aproape şapte kilograme de bijuterii din aur au fost furate dintr-un magazin aflat într-un centru comercial din Oradea. “Prejudiciul este de 6.120.000 de lei. Din primele cercetări se confirmă suspiciunea că hoţul ar fi pătruns în clădire pe o schelă amplasată de muncitorii care efectuează lucrări de extindere a complexului comercial”, a spus şeful IJP Bihor, comisarul-şef Liviu Popa. (N.I.)

MÂNDRUŢĂ, ÎN TURNEU
Lucian Mândruţă va fi prezent astăzi la Cluj-Napoca, unde, de la ora 19:00, va lansa la Librăria Diverta Iorga din complexul comercial Iulius Mall ultima carte a sa, “Ce n-a avut loc în prompter”. Primul tiraj al cărţii care adună laolaltă articolele publicate în revista Dilema veche de vedeta Antenei 1 s-a epuizat într-o singură lună de la apariţia pe piaţă. Turneul de promovare va continua în Braşov – 21 martie (Diverta Coresi), Constanţa – 11 aprilie (Diverta Park), Timişoara – 25 aprilie (Diverta Eugen Barbu), Iaşi – 9 mai (Diverta Iulius).

DOAR 8.000 DE  AVIZE
Guvernul va limita anul acesta numărul permiselor de muncă pentru străini, în urma negocierilor cu sindicatele. Prin hotărâre de guvern, în acest an se vor elibera numai 8.000 de autorizaţii de muncă pentru străini, cu 2.000 mai puţine decât stabilea prima formă a proiectului de HG. Sindicatele s-au opus, susţinând că locurile de muncă disponibile ar trebui să fie ocupate în primul rând de cetăţenii români. Anul trecut au fost aprobate iniţial 10.000 de permise, fiind ulterior suplimentat cu 5.000 de autorizaţii.

FOCŞANI-MAŞINI
Maşinile parcate neregulamentar în Focşani vor fi ridicate de Primărie. Măsura a fost luată de autorităţile locale, întrucât, în Focşani, mare parte din şoferi parchează pe trotuar. Autoturismele ridicate vor fi duse la depozitul amenajat pe Calea Munteniei. Pe lângă amendă, şoferii trebuie să achite o taxă de 300 lei pentru a-şi primi maşina înapoi. (Dana Lepădat)

LOTO 6/49
Premiul cel mare pus în joc la tragerea Loto 6/49 de mâine, cea de-a treia din seria Tragerilor Speciale ale Primăverii, este de 4,8 milioane de euro. Pentru fiecare din aceste trageri speciale, Loteria Româna suplimentează fondul de câştiguri la categoria I cu suma de 150.000 lei.

VIVAT ACADEMIA
Mărturii excepţionale despre Iuliu Maniu şi sovietizarea României pot fi urmărite astăzi la Vivat Academia, pe Antena 2, începând cu ora 15:00. Realizatorul Dan Constantin împreună cu Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, vă prezintă amănunte mai puţin cunoscute despre evenimente dramatice din istoria contemporană a României la care eminentul istoric a fost martor şi cronicar. În timpul interviului, academicianul, autor a peste 50 de volume şi 600 de studii, povesteşte fără ură şi  fără părtinire despre anii în care a fost îndepărtat din cercetarea istorică şi obligat să facă blacheuri la o cooperativă în anii '50.

FURT DE LA DACIA
Mii de componente auto în valoare de cinci miliarde de lei vechi au fost găsite în casa unui argeşean. Piesele auto purtau sigla Dacia Renault şi nu este exclusă varianta ca ele să fi fost furate din camioanele care aprovizionează Uzina Dacia. Se bănuieşte, de asemenea, că cei care le furau aprovizionau magazinele de profil din oraşul Mioveni, dar şi din localităţile învecinate. (Elly Cîrstea)

PRIMAR CERCETAT

Noul primar al localităţii oltene Găneasa are dosar penal pentru dare de mită. Potrivit poliţiştilor, Nicolae Preda (PSD), ales în urmă cu trei săptămâni, este implicat într-un scandal de dare de mită, el fiind acuzat că joi seară ar fi încercat să ofere mită unui consilier local, Ştefan I., pentru a alege o anumită persoană în funcţia de viceprimar.

VINDEA ARMĂ FURATĂ
Un bărbat a fost prins de poliţişti în momentul în care încerca să vândă o armă pe care o furase. Potrivit poliţiştilor, bărbatul, în vârstă de 54 de ani, a furat arma de la o persoană la care stătuse cu chirie, el intrând în locuinţa acesteia după ce a spart un geam. A fost prins pe peronul gării în timp ce oferea spre vânzare arma la preţul de 1.500 lei şi le-a spus poliţiştilor că încerca să facă rost de bani, fiindcă este criză. Bărbatul va fi cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi pentru spargerea locuinţei.

×
Subiecte în articol: observator