x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

17 Mar 2009   •   00:00

17 martie 2009



MOŢIUNE
Partidul Naţional Liberal va depune astăzi la Camera Deputaţilor o moţiune simplă pe Educaţie. Aceasta se referă la reintroducerea orelor de sport, a celor de limbi străine, logică şi diriginţie, scoase de Ministerul Educaţiei din planurile de învăţământ pentru anul şcolar 2009 - 2010. "Este o moţiune care vizează învăţământul preuniversitar şi face referire la recentele decizii ale ministrului Educaţiei", a precizat deputatul PNL Alina Gorghiu.

PROTESTE
Profesorii decid azi dacă declanşează protestele. Ei nu sunt de acord cu eliminarea salariului de merit, a primelor şi a sporului de antenă. Potrivit lui Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, reprezentanţii Ministerului Muncii au propus acordarea salariului de merit şi a primelor în schimbul acceptării unui articol ce dă dreptul ordonatorilor principali de credite să ia măsuri pentru încadrarea în limita cheltuielilor de personal. (E.M.)

DIN NOU FRIG
Iarna nu se dă plecată încă, din România. În această săptămână, pe teritoriul ţării noastre vor reapărea precipitaţiile sub formă de ninsoare, ceea ce va face ca sezonul de schi să se prelungească cel puţin până la 1 mai. Ninsorile vor predomina în zonele centrale şi de nord, în vreme ce locuitorii din sudul ţării vor avea parte de ploi sub formă de aversă. La munte se aşteaptă ninsori, care vor contribui la mărirea stratului de zăpadă. Valorile termice vor fi în continuă scădere.

MISCHIE, CONDAMNAT
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Decizia, care însă nu e definitivă, a fost pronunţată ieri de magistraţii Judecătoriei Deva. În acest dosar, Mischie este acuzat că a dispus lucrări la drumuri în Gorj, fără licitaţie publică, unei firme ce aparţinea unui prieten. Anchetatorii au descoperit că lucrările nu au fost efectuate niciodată, ci doar decontate de CJ, din dispoziţia preşedintelui. (Gabriela Mladin)

ADOLESCENTE MOARTE

Trei adolescente au murit, iar alte două persoane au fost rănite într-un accident rutier produs în noaptea de duminică spre luni. Maşina în care se aflau cei cinci s-a răsturnat şi a intrat într-un stâlp de beton. Accidentul s-a produs pe DN 1 E 60, în afara comunei Gilău, unde şoferul unui autoturism Opel Vectra s-a angajat în depăşire într-o curbă. La revenirea pe banda de mers, şoferul a pierdut controlul volanului, iar maşina a ieşit de pe şosea, s-a răsturnat, apoi s-a oprit într-un stâlp de beton.

EVENIMENT

Expoziţia “Ţăranii şi comunismul” organizată la Muzeul Satului reaminteşte despre colectivizarea forţată şi distrugerea satului românesc. Vernisajul expoziţiei la care vor lua parte şi participanţi la mişcările ţărăneşti din perioada 1949-1962 va avea loc astăzi la Muzeul Satului, cu începere de la ora 12:00. Expoziţia este organizată în perioada 17 martie-30 mai 2009. (Costin Anghel)

DNA – SENATOR

Fostul primar şi membrii CL Sebeş din perioada 2004-2008 au fost deferiţi justiţiei. Aceştia, printre care se numără un actual senator, sunt cercetaţi în legătură cu o licitaţie prin care bugetul municipiului a fost prejudiciat cu peste trei milioane de euro. Anchetatorii îi acuză de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora.

PAŞAPORT BIOMETRIC
Senatul a adoptat ieri tacit OUG 207/2008 privind introducerea paşapoartelor care conţin date biometrice. Potrivit textului OUG, prin date biometrice se înţeleg imaginea facială şi impresiunile de la două degete pereche. Valabilitatea paşapoartelor biometrice este de cinci ani, în cazul persoanelor cu vârstă de peste 6 ani. Persoanele care nu doresc să-şi facă paşaport biometric îşi pot face un paşaport simplu, cu valabilitate şase luni. Camera Deputaţilor e decizională. (A.N.)

×
Subiecte în articol: observator