x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stocul de vaccin AstraZeneca în România: în jur de 700.000 de doze

Stocul de vaccin AstraZeneca în România: în jur de 700.000 de doze

09 Apr 2021   •   22:04
Stocul de vaccin AstraZeneca în România: în jur de 700.000 de doze
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Stocul de vaccin AstraZeneca disponibil vineri, în România, este de aproximativ 700.000 de doze, în condițiile în care cei mai mulți dintre românii programați să se vaccineze cu acest produs renunță la vaccinare. Vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, spune că dozele nu vor rămâne nefolosite.

Întrebat câte doze de vaccin AstraZeneca are România în prezent pe stoc, Andrei Baciu a spus, vineri seara, la Digi 24, că sunt aproximativ 700.000.

„Avem destul de multe, însă trebuie să explicăm și de ce. Pe de o parte, toate aceste vaccinuri pe care le avem noi am intenționat și intenționăm în continuare să le utilizăm acolo unde ele au un avantaj. Un avantaj e depozitarea. Practic, sunt menite a intra în funcțiune odată cu intrarea în joc a medicilor de familie care se vor alătura și vor deveni o parte esențială în vaccinarea împotriva COVID-19 (...) Pe stoc în jur de 700.000 de doze (sunt de AstraZeneca – n.r.)”, spune Baciu.

De la debutul campaniei de vaccinare, circa 300.000 de romîâni au renunțat la vaccinare, cei mai mulți dintre ei renunțând pentru că urma să li se administreze AstraZeneca.

În acest context, Baciu a spus că vineri s-au vaccinat 18 persoane cu a doua doză de AstraZeneca, pentru că a venit momentul rapelului.

Andrei Baciu nu vede o problemă în stocul mare de vaccin de la AstraZeneca, pentru că aceste doze vor fi folosite în cabinetele medicilor de familie.

„Ar fi fost oricum un număr mare de doze indiferent de dinamica evenimentelor, pentru că aceste doze erau, așa cum am spus, o bună parte dintre ele, păstrate pentru a intra în joc odată cu vaccinare la medicii de familie. Nu sunt doze alocate și neutilizate. Acum, pentru ce se va întâmpla în acest caz, o să vedem, pentru că este un demers la nivel european, România face parte integrantă”, a mai spus Baciu.

Baciu a mai spus că cel mai căutat vaccin a fost cel mai mult disponibil, respectiv cel produs de BioNTech Pfizer: 2,9 milioane de vaccinuri au fost administrate doar în România.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: AstraZeneca