x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stop apocalipsei!

Stop apocalipsei!

de Diana Scarlat    |    10 Sep 2008   •   00:00
Stop apocalipsei!

MITING PC  ●  Semnal de alarmă în pragul unei catastrofe
Partidul Conservator a pichetat ieri sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Mitingul PC a fost organizat pentru a atrage atenţia organismului european asupra pericolelor experimentului nuclear de astăzi, denumit LHC.



MITING PC  ●  Semnal de alarmă în pragul unei catastrofe
Partidul Conservator a pichetat ieri sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Mitingul PC a fost organizat pentru a atrage atenţia organismului european asupra pericolelor experimentului nuclear de astăzi, denumit LHC.

Conservatorii au cerut Comisiei Europene să facă demersurile necesare în vederea sistării acestui experiment, pe care unii fizicieni îl consideră extrem de riscant pentru siguranţa tuturor. Experimentul a fost propus de Centrul European pentru Cercetare Nucleară (CERN) şi presupune ciocnirea particulelor sub-atomice, la viteze comparabile cu cea a luminii. Se numeşte Large Hadron Collider (LHC), iar cei care l-au promovat consideră că va sparge codul lumii fizice şi ne va arăta din ce e făcut universul. A fost numit “Maşina timpului” sau “Particula lui Dumnezeu” şi poate fi cel mai important experiment ştiinţific de pînă acum, în urma căruia vom afla secretele Big Bang-ului, după inaugurarea de  astăzi, de la ora 10:00. Pe de altă parte, unii specialişti au arătat că LHC s-ar putea transforma într-o catastrofă, generînd găuri negre, care-ar putea distruge planeta. Experimentul a costat trei miliarde de euro şi va fi făcut la 100 de metri sub pămînt, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. La realizarea lui au lucrat, mai bine de zece ani, 10.000 de savanţi din 70 de ţări, printre ei fiind şi peste 100 de români.  

“NE ESTE TEAMĂ!” “Există  rapoartele unor mari savanţi care vorbesc despre apariţia unor găuri negre şi despre dispariţia planetei. Normal că te sperii cînd auzi aşa ceva. Protestul nostru este promovat în toate capitalele europene”, explica ieri senatorul PC Marius Marinescu. Fizicienii care au pregătit acest experiment au însă mari speranţe legate de noul superdezintegrator atomic al Europei şi susţin că şansa unei catastrofe este minimă, astfel încît nu avem motive să ne temem. “Părerile sînt împărţite. Mîine, cineva se va juca de-a Dumnezeu, iar Guvernul nu are nici un punct de vedere. Mă intrigă şi faptul că la nivel european numai societatea civilă a ieşit la mitinguri de protest. Nu am auzit pînă acum un punct de vedere oficial al vreunui guvern”, a declarat şi conservatorul Codrin Ştefănescu.

Membrii PC au fost invitaţi în sediul Comisiei Europeane după miting, pentru discuţii, unde au aflat că şi România este implicată în pregătirea experimentului LHC. “Comisia Europeană a finanţat experimentul, iar statul român este implicit cofinanţator. Cu alte cuvinte, ei nu pot interveni, pentru că sînt parte la acest experiment. Regretabil, pentru că aşteptam ca aceşti bani să meargă în cu totul alte direcţii”, a mai spus Marius Marinescu.

PARTICULA LUI DUMNEZEU. Cercetătorii români şi-au adus o contribuţie importantă la realizarea experimentului. Chiar a fost botezat de fizicieni “Laboratorul mîntuirii neamului”, pentru că cercetătorii tineri care termină facultatea pleacă în Occident, iar singurul laborator la care au vrut să rămînă a fost acesta, unde se face cercetare fizică de vîrf. Conservatorii se tem însă de consecinţele dezastruoase ale experimentului LHC pornind de la experienţele negative anterioare ale omenirii. “Atunci cînd s-a inventat energia atomică, în loc să meargă în direcţii umanitare s-a folosit împotriva oamenilor. Noi am făcut toate demersurile. Sper să nu se ajungă la o nenorocire. Aşteptăm ca Parlamentul European să analizeze foarte bine aceste demersuri şi, dacă mai poate, să îndrepte lucrurile”, a mai spus ieri senatorul Marinescu.

×
Subiecte în articol: observator