x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stop morţii pe şosele!

Stop morţii pe şosele!

de Mara Raducanu    |    Monalise Hihn    |    27 Aug 2009   •   00:00
Stop morţii pe şosele!
Sursa foto: Savu_Viorel/Mediafax

O simplă radiografie a zilei de ieri ar trebui să pună pe gânduri pe cei implicaţi în problemele rutiere. Cinci morţi şi 16 răniţi, iată bilanţul a trei accidente rutiere care au avut loc într-o singură zi. Am schimbat coduri rutiere, am căutat soluţii, însă tristul adevăr este că se moare pe capete şi că legea e strivită sub roţile maşinilor de lux.



La capitolul respectarea legii, mulţi dintre participanţii la trafic - fie ei şoferi sau pietoni - au cam lipsit la orele de legislaţie. Pe principiul "avem maşini, avem valoare", băieţii de bani gata îşi permit să circule după bunul plac pe spatele "babacului". Pe cine deranjez dacă intru cu maşina ultimul răcnet într-o terasă şi accidentez oameni nevinovaţi, ce dacă circul cu peste 170 de kilometri la oră sau dacă pentru mine semaforul este simplu obiect de decor?

Statisticile cu privire la acidentele care au avut loc în ultimele şase luni ale acestui an în Capitală nu sunt deloc încurajatoare: 485 de accidente rutiere grave şi 60 de persoane decedate. Printre victime se numără 25 de pietoni care au traversat neregulamentar. Viteza excesivă, depăşirea neregulamentară, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, plus neatenţia şi teribilismul la volan sunt doar câteva dintre cauzele generatoare de accidente.

DEVA
Ziua de ieri s-a dovedit a fi una fatalistă din punct de vedere rutier. La nici o săptămână după tragedia de la Scânteia, judeţul Iaşi, când, în urma coliziunii dintre un tren şi un microbuz, 13 persoane şi-au pierdut viaţa, iată că, la o scară mai mică, istoria se repetă. 12 persoane au fost rănite grav în urma unui accident de circulaţie petrecut pe DN 7, la intrarea în municipiul Deva. Şoferul autocarului a adormit la volan şi a intrat în plin într-un tir staţionat în faţa fabricii de biciclete de la intrarea din Deva, pe DN 7. În autocarul care se îndrepta spre Italia se aflau peste 40 de persoane. Şoferul aflat la volan are permis de conducere din anul 2006. Potrivit poliţiştilor, în ultimele cinci luni, el a primit trei sancţiuni, din care două pentru depăşirea vitezei legale.

OTOPENI
Moartea nu i-a ocolit nici pe cei implicaţi în accidentul petrecut pe DN 1, în zona Otopeni, soldat cu decesul a trei persoane şi cu rănirea gravă a altor trei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Ilfov, Elena Bucur, ieri, în jurul orei 14:00, un autoturism Dacia a intrat într-o autoutilitară, după care a luat foc şi a explodat. Martorii spun că autoutilitara, un Iveco ce venea dinspre Ploieşti spre Bucureşti, a traversat toate benzile de pe sensul său, sărind peste rigola care desparte cele două direcţii de mers în oraşul Otopeni.

Se pare că şoferul autoutilitarei ar fi încercat să evite un grup de copii care traversau şoseaua, venind dinspre un parc acvatic din zonă. Surse din echipele de investigatori au declarat că Dacia a explodat, întrucât avea montată o instalaţie de GPL.

ALBA
Traficul în judeţul Alba, pe DN 1, a fost blocat ieri în dreptul localităţii Sântimbru, după ce doi oameni au murit în urma impactului dintre un tir condus de un cetăţean polonez şi un autoturism.
Din primele informaţii, vinovat de producerea accidentului este şoferul polonez, care nu a păstrat distanţa în mers faţă de autoturismul care circula în faţa sa. Bărbatul s-a ales doar cu câteva zgârieturi.

×
Subiecte în articol: observator mortale