x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strasbourg - Incident in plenul APCE

Strasbourg - Incident in plenul APCE

de Magda Colgiu    |    12 Apr 2006   •   00:00

Un roman a provocat un incident ieri in hemiciclul Consiliului Europei (CoE), unde aveau loc dezbaterile referitoare la relatiile dintre UE si CoE la care a participat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Cornel Ioan Glodean a imprastiat in sala mai multe pagini in care spune ca este comandant in Statul Major General al Armatei Romane si cere membrilor APCE deschiderea unei anchete parlamentare asupra Comitetului European al Drepturilor Sociale din Consiliul Europei, acuzand acest organism ca a mintit pentru a sustine Guvernul roman in ceea ce el considera a fi o serie de abuzuri impotriva familiei sale.

NEMULTUMIRI. Romanul reclama modul de aplicare a Cartei Sociale europene revizuite de Romania in ceea ce priveste normele concediului paternal. El sustine ca, desi la momentul la care a solicitat concediu paternal, MApN i-a aprobat cererea, ulterior, la 8 aprilie 2004, a fost declarat dezertor si in prezent are proces de contencios administrativ in Romania.

POZITIA MAE. Ministerul roman de Externe a precizat, pentru Mediafax, ca Glodean a depus la minister la data de 17 februarie 2006 un memoriu intitulat "Din partea diasporei - Scrisoare deschisa domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei, Comandant Suprem al Fortelor Armate".

Conform MAE, Cornel Ioan Glodean, ofiter activ in cadrul MApN, a solicitat in octombrie 2003 concediu pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la 2 ani, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, cererea fiindu-i respinsa.

Potrivit MAE, Glodean a atacat, in instanta, decizia prin care i s-a respins cererea, iar printr-o hotarare de la data de 3 martie 2004 Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia ca neintemeiata, cu motivarea ca, in conformitate cu Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, numai femeile care sunt cadre militare active pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului.

In perioada noiembrie 2003-martie 2004, Glodean a beneficiat de concediu de odihna si ulterior de concedii medicale de aproximativ 100 de zile.

"Incepand cu data de 8 aprilie 2004, cand i-a incetat ultimul concediu medical, domnul Glodean nu s-a mai prezentat la program, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul Militar Bucuresti, care a dispus trimiterea in judecata a ofiterului pentru dezertare", precizeaza MAE.

Ministerul mai informeaza ca, printr-o adresa de la data de 9 martie 2006, memoriul lui Glodean a fost transmis de agentul guvernamental pentru CEDO, care functioneaza in cadrul MAE, Consiliului National impotriva Discriminarii, spre solutionare.

Conform MAE, "pana la aceasta data, cererea pe care reclamantul pretinde ca a depus-o la CEDO nu a fost comunicata Guvernului de catre CEDO, in conformitate cu regulile de procedura ale acestei instante".
×
Subiecte în articol: observator glodean