x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strategii pentru zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi

Strategii pentru zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi

de Daniela Dimitriu    |    16 Mai 2012   •   14:10
Strategii pentru zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi

Obiectivul principal al campaniei "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti', care se desfasoara la nivel national, regional si local, il reprezinta constientizarea publicului cu privire la poluarea cu nitrati si promovarea unei strategii de replicare a interventiilor proiectului si in alte regiuni similare din Romania, zone vulnerabile la nitrati. La eveniment au participat Ministrul Mediului, Rovana Plumb si primarul General al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a vorbit despre necesitatea adoptarii unor masuri eficiente in ceea ce priveste reducerea poluarii cu nitrati la nivelul intregii tari.' In urma analizelor facute s-a demonstrat ca avem o poluare cu nutrienti la nivelul intregii tari, de aceea proiectul se desfasoara in 34 de judete, iar investitiile sunt absolute necesare. Ceea ce doresc de la dvs este ca acest proiect sa se desfasoare cu maxima eficienta, iar, prin intermediul dvs., cetatenii sa fie informati despre poluarea cu nutrienti, sa participe si sa constientizeze ca o depozitare necorespunzatoare a deseurilor nu este indicata, iar fertilizarea corecta inseamna atat un mediu mai curat, cat si o agricultura ecologica", a afirmat ministrul Mediului.

Primarul General a evidentiat masurile luate de Primaria Municipiului Bucuresti in vederea reducerii poluarii si imbunatatirii calitatii apei a mediului, prin finalizarea primei etape a Statiei de Epurare de la Glina. "Am reusit in ultimii ani sa realizam, pentru Bucuresti si pentru cetatenii sai, un sistem integrat de canalizare, prin preluarea de la Apele Romane a Casetei de apa uzata – Dambovita, prin extinderea si reabilitarea sistemului de canalizare si prin finalizarea lucrarilor la Statia de Epurare a apelor uzate Glina – Faza I. Investitia de la Glina curata mecanic 85% din intreaga cantitate de apa poluata care intra in statie, adica 10 mc/s. Acest proiect continua cu Faza a-II-a care are ca obiective principale reabilitarea Casetei de apa uzata - Dambovita, extinderea Statiei de Epurare a apelor uzate de la Glina cu Linia II si construirea unui incinerator pentru namolul rezultat in urma procesului tehnologic", a declarat Sorin Oprescu. Alaturi de ministrul Mediului, Rovana Plumb si de primarul general, Sorin Oprescu, la dezbateri s-au aflat reprezentanti ai autoritattilor locale din Bazinul Hidrografic Arges-Vedea (judetele Arges, Teleorman, Giurgiu, Ilfov- Bucuresti), ai directiilor de mediu si de ape ale prefecturilor.

In campania Controlul Poluarii cu Nutrienti, derulata cu sprijinul Bancii Mondiale si al Guvernului Romaniei se realizeaza, printre altele, activitati de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd prin constructia unor platforme comunale de depozitare a acestuia, dotarea gospodariilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd, dar si dotarea comunitatilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea si imprastierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd. In cadrul acestui proiect, in judetul Arges, in luna decembrie au fost receptionate platforma comunala si 180 de platforme individuale in comuna Albestii de Arges. Este doar una dintre cele 14 platforme comunale si cele 1.128 platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd receptionate in noua comune din judetele Arges, Bihor, Buzau, Cluj, Dolj, Iasi, Mures, Timis, Valcea si Cluj. In perioada imediat urmatoare lotul de platforme prevazute in proiect va fi completat cu inca 18. Termenul de finalizare a acestora este 15 iunie 2012. Zonele in care vor fi construite sunt in judetele Olt, Calarasi, Brasov, Mehedinti, Arad, Mures, Satu Mare, Botosani, Galati, Suceava si Iasi. Aici au fost deja livrate echipamentele tehnice: tractoare, remorci, incarcatoare frontale, cisterne si masini de imprastiat gunoi de grajd.

×