x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strehaia, orasul second-hand

Strehaia, orasul second-hand

de Dumitru Stoichita    |    18 Feb 2007   •   00:00
Strehaia, orasul second-hand

La fiecare sfarsit de saptamana, orasul Strehaia se transforma in cel mai urat balci mehedintean. Pentru o zi, targul de aici devine raiul vanzatorilor de haine second-hand, insirati de o parte si de alta a drumului pe aproape un kilometru.

Orasul mehedintean Strehaia arata Europei cosmarul unui popor in care saracia este ridicata la rang de lux. Zona de la iesirea din oras, unde se afla targul de vite, devine saptamanal un adevarat rai al zdrentelor. Un balci in toata regula, ce incepe vineri seara si ia sfarsit sambata dupa pranz. In acest rastimp, nici un autoturism nu poate trece pe aici. Nici Politia, nici Salvarea si nici Pompierii, in cazul unui eveniment nefericit.

IARMAROCUL SARACIEI. In targul de vite, chiar daca acesta nu detine toate avizele in vederea functionarii conform standardelor UE, porcii si vitele se vand cu sau fara acte care sa certifice daca animalul este sanatos. Printre resturi de coceni si balega, chiar la intrare, esti invitat de o voce cu stridente acorduri bahice sa poftesti la mici si bere. In jur, cotete improvizate pentru porci, oi cu lana incalcita de scaieti, vaci cu ugere naclaite de mizerie, cai inhamati la carute ce stau sa cada, samsari ce scad preturile printre injuraturile taranilor si o droaie de gura-casca. Toti in cautare de chilipiruri. Prin multimea pestrita, nici vorba de vreun chipiu de om al legii, semn ca intrarea este libera, si ca primaria a mai pierdut cateva sute de lei.

DRUM INCHIS. Drumul ce leaga Strehaia de Voloiac devine pentru 24 de ore interzis autovehiculelor. In cazul unui eveniment nefericit, locuitorii din Voloiac pot muri cu zile. Pe aici nu pot trece nici Salvarea, nici Pompierii si nici Politia. "Acest targ nu trebuie sa fie amplasat aici, mai ales ca intravilanul orasului a crescut cu mult spre Voloiac. S-au construit foarte multe case in zona, iar locuitorii de aici nu pot intra si iesi din locuinte. Acest targ este amplasat in buricul orasului, cand ar trebui sa fie la periferie. Oamenii sunt obligati sa suporte mirosul dejectiilor animalelor", declara un strehaian aflat in tabara nemultumitilor. Autocamioane pline ochi cu cherestea baricadeaza trecerea. In jurul lor sunt stivuite scanduri, barne, dulapuri si bile de brad, toate aranjate pentru a-ti lua ochii si a te face sa bagi mana in buzunar. Langa acestea, alte camioane. Sunt pline cu butoaie de lemn de toate marimile si formele. Dinspre Strehaia se deosebeste clar un sir de carute colorate la care sunt inhamati cai nepotcoviti si netesalati. Unii mai piperniciti decat altii. Oameni care in carucioare cara saci cu grau, cu faina sau cu tarate. Unii cu purceii in spinare, altii tragand de coarne capre sau vaci incearca sa scape de toata imbulzeala dand din coate in stanga si-n dreapta.

"VITRINA". Lenjerie intima, cearsafuri sau pantofi, toate expuse pe jos

ALEEA ZDRENTELOR. De la poarta targului, spre Voloiac, incepe teritoriul vanzatorilor de zdrente. Pe o distanta de aproape un kilometru, de o parte si de alta a drumului, nu vezi altceva decat haine second-hand. Nu pe mese, nu pe tarabe. Direct pe colbul din drum. Aici gasesti de toate, incepand cu chiloti si sutiene si pana la haine de piele. Maiouri, camasi, pijamale, izmene, halate, pulovare, pantaloni, blugi si chiar cearsafuri, paturi, perne... Multe dintre ele sunt agatate pe gardurile gospodariilor. Nici articolele de incaltaminte nu lipsesc. Sandale, pantofi, papuci, ghete, adidasi, bocanci, cizme. Tiganii din spatele mormanelor de boarfe repeta la infinit pretul. 1 leu orice articol. Asta doar pana te opresti. Atunci pretul se schimba in totalitate. Vanzatorul nu-si mai aminteste nimic cu privire la pretul de un leu. Totul costa de la 3 lei in sus. Pulovarul - 5 lei, blugii - 8, camasa - 2,50. La incaltaminte, preturile se aliniaza si ele magazinelor. Cel mai ieftin produs, 10 lei. Cu specificarea ca tot ce se afla aici este purtat. Pe unele cearsafuri se deosebeste chiar o stampila a unui spital. De aici intelegi imediat ca orice cumparator sau chiar simplu trecator poate fi o victima foarte usoara a unor boli. Sutele de comercianti nu platesc nici o taxa, pentru ca nu se afla in interiorul targului. Nici despre autorizatii nu poate fi vorba. Dar nici nu i-a luat nimeni la intrebari.

Goana, singura solutie

Chiar si primarul orasului, Simion Burcu, sustine ca acesti comercianti sfideaza legea, dar nu are ce sa le faca. Doar sa-i mai goneasca din cand in cand. "Inainte, acestia isi puneau marfa pe trotuare pana la intrarea in targ venind dinspre oras. I-am gonit, iar ei s-au mutat catre Voloiac. Nu platesc nici o taxa si este clar ca nici autorizatii nu au. Poate le construiesc un spatiu in acest sens, dar ei nu vor si, de fiecare data cand cineva le cere taxa, o rup la fuga. Si cum aici saracia este mare, strehaienii se multumesc cu aceste articole. Eu voi incerca pe viitor sa pun politistii comunitari pe ei ca sa-i goneasca de acolo", a declarat Simion Burcu.
×
Subiecte în articol: observator