x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studenții din Timișoara, Galați și Iași amenință că vor intra în greva foamei

Studenții din Timișoara, Galați și Iași amenință că vor intra în greva foamei

07 Mai 2015   •   16:21

Studenţii de la ANOSR au ameninţat joi după întâlnirea cu ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu forme de protest precum greva foamei şi chiar blocarea sesiunii de examene în cazul în care solicitările lor nu vor fi soluţionate.

"Suntem foarte nemulţumiţi. Nu am primit niciun răspuns clar la solicitările noastre, nicio rezolvare la solicitările pentru care noi am rămas în amfiteatre. La acest moment suntem hotărâţi să rămânem în amfiteatre. Iniţial, MECŞ a evitat să vorbească de revendicarea noastră legată de 25%. MECŞ se eschivează, aruncă mingea în fileul Parlamentului. Mingea este aruncată şi la fileul universităţilor, ministerul neasumându-şi niciun rol activ de a rezolva solicitările noastre. Rămânem în amfiteatre, avem semnale că şi alţi colegi din ţară ni se vor alătura, vrem să rămânem pe termen nelimitat. Discutăm în ţară şi probabil din zilele următoare vor intra unii colegi în greva foamei. Ne gândim şi să ameninţăm derularea sesiunii de examene din acest an şi dacă va fi nevoie vom veni şi în faţa ministerului", a declarat liderul ANOSR, Cristi Popescu, la Ministerul Educaţiei.

El a precizat că va participa la întâlnirea Federaţiei Studenţilor din Europa de la Erevan (Armenia), unde va cere federaţiilor studenţeşti din alte ţări să susţină ANOSR.

Studenţii de la ANOSR s-au închis de miercuri în amfiteatrele Universităţii Vest din Timişoara, Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, Universităţii din Bucureşti şi Universităţii din Iaşi.

Principala solicitare a ANOSR se referă la includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în Consiliile Departamentelor din facultăţi - "locul în care se iau decizii cu privire la curricula şi planurile de învăţământ".

Alte solicitări al ANOSR se referă la creşterea burselor, creşterea finanţării educaţiei şi asumarea reală de către Parlament şi Guvern a alocării a 6% din PIB pentru Educaţie, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente, implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, o reformă curriculară în universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii, implicarea studenţilor în toate procesele de asigurare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluări ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii.

De asemenea, ANOSR mai cere respectarea de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a "Statutului Studentului", care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor şi depunerea de eforturi pentru sancţionarea universităţilor care încalcă flagrant drepturile studenţilor, dar şi respectarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor de către universităţi şi minister.

×