Migraţia părinţilor, fie ea şi temporară, poate echivala pentru copil cu pierderea unui părinte prin divorţ sau deces, aceasta este concluzia unui studiu realizat de Fundaţia Soros. Absenţa unui psiholog şcolar este una din marile probleme ale acestor copii.
"Dacă pleci iar in Italia şi mă laşi singur, imi pun capăt zilelor", şi-a avertizat un băieţel de 12 ani din Argeş mama care se pregătea să plece la muncă luna aceasta. Nimeni nu a luat in seamă tristeţea şi interiorizarea copilului din Valea Danului la găndul că maică-sa il va lăsa din nou singur pentru căteva luni bune.
Duminică seara, Ştefan a fost găsit de o vecină spănzurat de creanga unui cireş din curte. "Mama lui i-a spus că-l va lăsa in grija concubinului căt va fi plecată, ea fiind despărţită de tatăl băiatului de mai bine de 10 ani. In seara aceea, femeia i-a spus copilului să vină cu ea la concubin acasă pentru a-i cumpăra nişte porumbei, pe care băiatul şi-i dorea. Ştefan nu a vrut, a pupat-o pe mamă pe obraz, ceea ce nu prea făcea, şi a rămas acasă", spune viceprimarul din Valea Danului, Vasile Preda.
In localitate sunt la ora actuală 22 de copii care au un părinte plecat la muncă in alte ţări. Statistica a fost realizată abia ieri. "Cifra variază intre 22 şi 26", a precizat viceprimarul. La cele două şcoli din comună nu există psiholog şcolar.
URME ADÃ...NCI. Conform unui studiu al Fundaţiei Soros realizat pe un număr de 2.037 de elevi de gimnaziu, zonele in care se găsesc cei mai mulţi copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă in străinătate sunt Banat, Crişana, Maramureş şi Moldova. Una dintre observaţiile studiului este că migraţia părinţilor, deşi temporară, poate echivala pentru copil cu pierderea unui părinte prin divorţ sau deces. Cănd tatăl este plecat, efectele asupra copiilor sunt mai puţin vizibile. In cazul in care pleacă mama, copiii rămăn in grija tatălui şi a bunicilor. Printre efectele negative resimţite de un copil intr-o asemenea situaţie, studiul menţionează depresia, faptul că se simt singuri. 25% din copiii intervievaţi au spus că simt că nu-i iubeşte nimeni şi tot atăţia se simt nefericiţi. "Problema e că sinuciderile şi actele extreme să nu devină o modă printre aceşti copii", a punctat unul dintre realizatorii studiului, Ovidiu Voicu. Efectele pozitive ale plecării unui părinte sunt in general de ordin material.
Responsabilitatea nimanui. Studiul arată că absenţa unui psiholog şcolar este o problemă pentru aceşti copii, in 86% din şcolile din mediul rural neexistănd un asemenea psiholog. "Profesorii sunt cei care află mai degrabă problemele adolescenţilor decăt asistenţii sociali", a spus Voicu. In cele 200 de şcoli participante la studiu, in unul din cinci cazuri s-a constatat că directorii nu ţin legătura cu asistenţii sociali.
Elena Tudor, director in cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), a spus că studiul Soros are nevoie de mai multe nuanţări şi de mai multe analize calitative. "Noi vrem ca serviciile furnizate de ANPDC să evolueze, nu se poate spune că noi n-am făcut nimic in această privinţă", a declarat Tudor. Conform ANPDC, numărul copiilor rămaşi in ţară după ce un părinte sau ambii au plecat la muncă in străinătate este de peste 80.000. Studiul Soros arată că numărul lor este de fapt dublu.
Citește pe Antena3.ro