x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu - Educatia copiilor, stricata de anturaj

Studiu - Educatia copiilor, stricata de anturaj

de Eugenia Mihalcea    |    23 Feb 2006   •   00:00
Studiu - Educatia copiilor, stricata de anturaj

Mamele sunt cele care au grija de copii, ii ajuta la lectii, se duc la sedintele cu parintii. Pe de alta parte, tot ele sunt cele care ii sanctioneaza pe cei mici, in primul rand, pentru nereusitele scolare. Principalele conflicte in familie sunt lipsa banilor si saracia.

Parintii se confrunta cu numeroase probleme in educarea copiilor si nu prea stiu cum sa reactioneze, dupa cum arata studiul "Educatia in familie - Repere si practici actuale", dat publicitatii ieri de Institutul de Stiinte ale Educatiei si coordonat de Mihaela Ionescu si Elisabeta Negreanu. Au fost investigati 3.440 subiecti, dintre care 1.720 de elevi de clasa a VII-a, cu varste de 13-14 ani, din 64 de unitati scolare din toata tara, pastrandu-se proportiile intre mediul urban si cel rural, precum si cate unul dintre parintii acestora.

DORINTA. La sate nimeni nu il ajuta sau nu il controleaza pe copil, in timp ce de educatia copiilor din orase se ocupa in special mama, ea fiind totodata si persoana care-l pedepseste cel mai des. Rolul tatalui in educatie este mai mare in cazul familiilor cu peste trei copii si in cele reorganizate. Ceea ce reprezinta o lipsa pentru copiii care au raspuns in proportie de 30% ca ar dori sa primeasca mai multa atentie din partea tatalui. Pedepsele aplicate de mama si lipsa pedepsei reprezinta cea mai mare parte din raspunsurile copiilor. In schimb, acolo unde familia locuieste cu bunicii, apare situatia in care bunicii sunt cei care pedepsesc (7,2%). In familiile in care unul sau ambii parinti sunt someri se inmultesc actele de violenta asupra elevului. In schimb, in cazul familiilor in care unul dintre parinti este plecat la munca in strainatate, cei mai multi micuti raman nepedepsiti.

SARACIA. Conflictele intre parinti si copii sunt mai dese in mediul rural, unde saracia si promiscuitatea morala sunt mai accentuate. Principalele motive de conflict familial sunt problemele financiare (37,7%) si activitatea scolara a copilului (37,3%), urmate de nemultumiri legate de anturajul de prieteni al copilului (21,5%). Parintii sunt de parere ca influentele negative asupra copiilor sunt din cauza grupului de prieteni (62,6%) sau a mass-media, in timp ce copiii considera ca, in afara de ei, familia este principalul factor responsabil pentru greselile lor (38%).

SANCTIUNI. In proportie de 50% cearta este considerata principala pedeapsa. Parintii au pretentii mari de la copii, mai ales in ceea ce priveste scoala, dar nu prea sunt obisnuiti sa-i ajute. Daca, in general, copiii de la sate spun - in proportie de 50% - ca nimeni nu ii ajuta sau nu ii controleaza la teme, la oras multe dintre raspunsuri sunt in favoarea mamei.

Tot mama este si cea careia i se destainuie cel mai mult copiii. Increderea este acordata mamei, dupa cum declara 65% dintre elevi si 70% dintre parinti, si apoi prietenilor, tatal si fratii situandu-se pe locurile ulterioare. Discutiile cu mamele sunt in special pe probleme de scoala, in proportie de 60%-70%, si foarte scazute pe probleme de dragoste, prietenie, sexualitate sau chiar problemele financiare ale familiei. Ceea ce arata ca atat parintii, cat si copiii ezita sa discute tocmai despre probleme care incep sa devina la acea varsta probleme de viata si uneori chiar cauze ale deviatiei adolescentilor.

FAMILIA. In familie se petrec sarbatorile, se ia masa impreuna, se uita la televizor impreuna si doar pe ultimele doua locuri se fac lectiile impreuna si se merge la teatru sau la film.

Parintii spun ca elevii nu au alte sarcini decat cele legate de scoala - 59,2%, copiii au declarat ca ajuta la treburile gospodaresti - 72,7%, iar 47 de elevi au afirmat ca muncesc ca sa aduca bani in casa. Mama este cea care isi petrece cel mai mult timp cu copiii, dar parintii - 62,8% - cred ca fetele trebuie educate pentru a deveni sotii, gospodine si mame, in timp ce baietii trebuie sa invete o meserie, o profesie pentru a-si intretine viitoarea familie.

MAMA MERGE LA SEDINTE
Mai mult de jumatate dintre parinti nu cunosc nici prietenii, nici colegii, dar mai ales profesorii copiilor lor. Mama este cea care participa cel mai des la sedintele cu parintii, dupa cum spun 80% dintre elevi. Tot mama sau "nimeni" este raspunsul dat de copii la intrebarea cine ii ajuta la teme. Parintii considera grupul de prieteni drept principalul factor de influenta negativa asupra copilului. Elevii, in schimb, isi asuma, in primul rand, "cea mai mare responsabilitate" pentru propriile greseli, considerand insa familia ca factorul cu "cea mai mare responsabilitate" pentru greselile copilului.

DOCUMENT
Studiul integral realizat de ISE (4.21MB - format .pdf)
×
Subiecte în articol: mama observator copiilor copiii părinţii