Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a realizat un studiu pe tema perceptiei publice privind respectarea drepturilor cetatenesti in Romania si cu privire la resimtirea unor riscuri de securitate.
Studiul IRES a relevat faptul ca aproximativ un sfert dintre cei intervievati au declarat ca nu se simt liberi. Lipsa libertatii a fost asociata de catre repondenti in principal cu factori care tin de dimensiunea nivelului de trai, dar si de nerespectarea unor drepturi si libertati fundamentale sau de deficiente la nivelul functionarii unor institutii ale statului.
Principalul factor care determina perceptia lipsei de libertate este legat de nivelul de trai scazut (15%), al doilea in aceasta ierarhie plasandu-se ascultarea telefoanelor (9%).
Dreptul la libera circulatie a fost identificat de catre 91% dintre repondenti ca fiindu-le respectat, in Romania. Dreptul de vot se plaseaza pe locul 2, cu 85% dintre repondenti care considera ca acest drept este respectat in Romania, iar dreptul la libera exprimare este considerat respectat de catre 81% dintre cei chestionati. 78% dintre repondenti sunt de parere ca este respectat dreptul de acces la informatiile de interes public. Doar 57% dintre participantii la studiu sunt de acord ca dreptul la tratament egal in fata justitiei se respecta in Romania si numai 52% sunt de parere ca in Romania este respectat dreptul la un nivel de trai decent.
Politia (57%) ramane prima institutie pe care repondentii o indica drept cea la care ar apela in cazul in care li s-ar face o nedreptate. Justitia se afla pe pozitia a doua fiind indicata de 22% dintre participantii la studiu.
Increderea in institutiile statului este in usoara crestere , in perioada decembrie 2010—martie 2012. Singura institutie care a inregistrat o usoara scadere in martie 2012, cu toate ca nu este semnificativa statistic, este Jandarmeria, proportia celor care declara ca au multa si foarte multa incredere in Jandarmerie scazand de la 46% in decembrie 2011, la 44% in martie 2012.
Viitorul copiilor, criminalitatea si infractiunile si preturile sunt cele mai mari temeri ale repondentilor.
84% dintre repondenti au cele mai mari temeri legate de viitorul copiilor lor, 83% indica criminalitatea si infractiunile, iar 79% preturile. Pe urmatoarele pozitii se claseaza teama de boala (74% -in scadere cu 2% fata de septembrie 2011), teama de tulburari sociale (69%), teama de un atac terorist (53% -in scadere cu 2% fata de septembrie 2011), teama de somaj (51% -in scadere cu 1% fata de septembrie 2011), teama de un razboi in zona (46%).
14% dintre repondenti declara ca se simt urmariti, principalele institutii indicate drept responsabile de urmarirea lor suntSRI (37%) si Politia (29%), iar 3% sustin ca se simt urmariti de detectivi particulari.
59% dintre repondenti se declara de acord cu informatiile aparute in presa legate de implicarea serviciilor secrete in competitia electorala.
Teodor Melescanu, directorul Serviciului de Informatii Externe, cumuleaza 63% dintre repondenti care spun ca au o parere buna si foarte buna despre el. 45% dintre participantii la studiu au o parere buna si foarte buna despre George Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii, iar 35% despre Gabriel Berca, ministrul Administratiei si Internelor.
Directorii SIE si SRI sunt printre responsabilii identificati de repondenti ca facand abuz de putere in mult mai mica masuradecat responsabilii locali.
Primarii sunt indicati ca facand abuz de putere de 53% dintre repondenti (procent in crestere in intervalul decembrie 2010-martie 2012), presedintii Consiliului Judetean de catre 47% dintre repondenti, iar sefii Politiei locale de catre 44% dintreparticipantii la studiu. In cazul Prim Ministrului se inregistreaza cea mai mare scadere, in intervalul decembrie 2010-martie 2012, a proportiei repondentilor care considera ca acesta ar face abuz de putere.
Participantii la studiu sunt de parere ca Presedintele este cel care detine puterea reala in Romania (46% -procent in scadere cu 8 puncte fata de decembrie 2010). Pe locul secund, repondentii indica oamenii de afaceri (14%), iar pe pozitia a treia sunt plasati baronii locali (10%). Acestia sunt urmati de serviciile secrete care cumuleaza 8%. Premierul si patroniitrusturilor de presa sunt indicati fiecare de 4% dintre repondenti.
www.ires.com.ro