x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sub ape: Stare de alertă la Galaţi

Sub ape: Stare de alertă la Galaţi

de Iulia Barbu    |    05 Mai 2008   •   00:00
Sub ape: Stare de alertă la Galaţi

Inundaţiile puternice din sudul ţării au obligat autorităţile să declanşeze starea de alertă în două localităţi din judeţul Galaţi. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că localităţile necesită alocarea unor fonduri guvernamentale de urgenţă pentru restabilirea situaţiei.

Inundaţiile puternice din sudul ţării au obligat autorităţile să declanşeze starea de alertă în două localităţi din judeţul Galaţi. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că localităţile necesită alocarea unor fonduri guvernamentale de urgenţă pentru restabilirea situaţiei.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a aprobat, duminică, declararea stării de alertă în localităţile gălăţene Brăhăşeşti şi Toflea, grav afectate de inundaţii. Potrivit ultimelor date, 300 de case din localităţile Brăhăşeşti şi Toflea au fost avariate, iar 1.200 de persoane au avut de suferit de pe urma inundaţiilor produse aici vineri. Pentru că în şase dintre locuinţele afectate nu se mai poate locui, autorităţile au decis să transporte în zonă şase locuinţe modulare care vor fi puse la dispoziţie de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat.

“Forţele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmeriei Galaţi, precum şi voluntari din Brăhăşeşti acţionează în continuare pentru scoaterea apei din locuinţele oamenilor şi pentru curăţarea căilor de acces din localitate. De asemenea, se lucrează şi la decolmatarea albiei pîrîului Valea Boului. A început distribuirea ajutoarelor pentru populaţie de la Rezervele Statului”, a declarat purtătorul de cuvînt al Prefecturii Galaţi, Emanuela Turcu.

 

POTOPUL. Vasile Băiculescu, primarul din Brăhăşeşti, a precizat că locuinţele inundate sînt aceleaşi care au fost afectate de ape şi în septembrie 2007. Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a început deja distribuirea de ajutoare pentru sinistraţi la Toflea şi Brăhăşeşti. S-au distribuit 4.800 de litri de apă minerală şi cîte o pîine pentru fiecare sinistrat. Din rezervele statului vor fi împărţite în zilele următoare 10.000 de cutii de pateu, 5.000 de conserve de carne, 20.000 de litri de apă minerală, 2.000 de kilograme de zahăr şi 2.000 litri de ulei.

 

PRĂPĂD. În judeţul Constanţa, ploaia a inundat mai multe gospodării din localităţile Pecineaga şi Valul lui Traian. Grindina a lovit şi în localităţile Adamclisi şi Cobadin. Din cauza ploii violente, vizibilitatea pe DN 3 a scăzut sub 2 metri. A plouat din nou şi în judeţul Suceava. La Milişăuţi, alte 8 gospodării, parterul Primăriei şi zeci de hectare de teren agricol au fost inundate. Apa a intrat în cîteva beciuri şi curţi. Localnicii au aşezat saci cu nisip de teamă să nu le intre apa şi în case. Peste 50 de gospo­dării au fost inundate în oraşul Negreşti, din judeţul Vaslui. Asta în urma unei ruperi de nori care a durat doar un sfer de oră. La Tîrgo­vişte a căzut grindină, în doar cîte­va minute stratul de gheaţă de pe străzi ajungînd la 5 centimetri.

 

DISPERARE. În localitatea gălăţeană Toflea, afectată de inundaţii, au avut loc şi alte incidente. Astfel, doi dintre sinistraţi s-au luat la bătaie duminică dimineaţa din cauza ajutoarelor. Unul dintre consăteni a fost acuzat de celălalt că a primit ajutoare la inundaţiile de anul trecut şi nu le-a folosit. “A fost o neînţelegere, un conflict între doi săteni. Unul l-a acuzat pe celălalt că a primit ajutoare la inundaţiile de anul trecut şi că nu le-a folosit pentru repararea locuinţei, mai mult, i-a invitat pe cei din mass-media prezenţi în comună să îi filmeze acum casa. De aici a iz­bucnit o ceartă generală între cei care se aflau la faţa locului. Însă conflictul a fost aplanat înainte să se producă violenţe”, a afirmat comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Viorel Zaharia.

Precipitaţiile abundente care au căzut în mai multe zone ale ţării încă de vineri au afectat mai multe localităţi din estul, nord-estul şi sudul ţării. Sute de gospodării din judeţele Galaţi, Constanţa, Suceava şi Vaslui au fost inundate. La Buzău, din cauza ploii, canalizarea oraşului a cedat. Mai multe străzi au fost acoperite de apă, iar sub un pasaj rutier apa care s-a adunat a avut o jumătate de metru adîncime.


iulia.barbu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator galaţi