x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sub tratament, depresiv, dar cu permis de port-armă. Cine l-a adus, dar mai ales cine l-a susţinut pe Gheorghe Vlădan de atâţia ani la Ministerului de Interne?

Sub tratament, depresiv, dar cu permis de port-armă. Cine l-a adus, dar mai ales cine l-a susţinut pe Gheorghe Vlădan de atâţia ani la Ministerului de Interne?

de Mara Raducanu    |    06 Mar 2012   •   17:23
Sub tratament, depresiv, dar cu permis de port-armă. Cine l-a adus, dar mai ales cine l-a susţinut pe Gheorghe Vlădan de atâţia ani la Ministerului de Interne?

Cine l-a adus, dar mai ales cine l-a sustinut/promovat pe Gheorghe Vladan de atatia ani la Ministerului de Interne, cand pe vremuri de criza mii de oameni au fost dati afara?

Ce s-a intamplat cu asa-zisa reorganizare a lui Traian Igas, reorganizare prin care s-a dorit sa se scape de pile, cunostinte, cumetrii?

De ce comisarul-sef Badescu Doru, directorul policlinicii MAI nu a luat nici o masura, tinand cont de faptul ca angajatul sau Vladescu Gheorghe era, potrivit avocatei acestuia, in stare de depresie, sub tratament?

In ce constau aceste verificari/testari psihologice facute de cele mai multe ori pe banda rulanta si care dau fara probleme Ok-ul pentru cei care ajung sa provoace astfel de tragedii?
Sunt intrebari ramase fara nici un raspuns clar din partea mai-marilor de la Interne.
Ca de obicei, se actioneaza in urma razboiului. Liviu Popa, seful Politiei Romane, a dispus o ancheta la Sectia 14 de politie, pentru verificarea politistilor care nu au solutionat mai rapid plangerea depusa de sotia criminalului.

Pe de alta parte, ministrul de Interne, Gabriel Berca a dispus, prin Corpul de Control al MAI verificari la policlinica unde era angajat din 2007 Gheorghe Vladan ca sofer pe ambulanta.

"Daca respectau legea in ceea ce priveste incadrarea lui in functie, adica persoanal contractual, el nu avea dreptul sa detina armament"
Angajarea lui Gheorghe Vladan in MAI este ilegala, deoarece potrivit legii politistii provin din scolile de profil, iar in cazul soferilor angajati, care au calitatea de politist, sunt si cazuri exceptionale, dar doar pentru specialisti, a declarat pentru Jurnalul National, presedintele Pro Lex, Vasile Lincu. "Angajarea lui Gheorghe Vladan in MAI este ilegala, deoarece potrivit legii politistii provin din scolile de politie, din scolile Ministerului de Interne, cu exceptia specialistilor. Soferii, paznicii, acestia trebuie sa fie personal contractual. Sunt tineri care au terminat scoli de Politie si stau pe bara, ca nu au unde sa fie angajati. Iar altii angajati din viata civila sunt politisti in uniforma dupa trei luni.Daca respectau legea in ceea ce priveste incadrarea si numirea lui in functie, adica trebuia sa fie persoanal contractual, el nu avea dreptul sa detina armament. Prea multi au aceasta calitate de politisti, desi nu fac aceasta munca si primesc pe langa bani si dreptul de a purta armamenmt. Testarile pe care le-a dat individul, din cate am auzit si eu, au fost doar cele pentru conducator auto", a declarat Vasile Lincu, presedintele "Pro Lex" pentru Jurnalul Natioanl.Potrivit liderului sindical, sunt si exceptii pentru specialisti, dar soferul nu poate fi considerat un specialist.

Presedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat ca legea privind statutul politistului nu se aplica in cazul angajarilor in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a celor care nu provin din scolile de profil. "Politistii provin din scolile de profil. Cand intri in Academia de Politie esti testat la limba straina, gramatica, iar proba sportiva este eliminatorie.Cei veniti din afara nu dau niciun fel de teste, fac apoi niste cursuri de trei-sase luni. Juristii, portarii, contabilii, soferii nu exercita atributii specifice Politiei Romane, insa intra pe legea de drept de port arma, chiar daca nu au atributii de polististi", a explicat Lincu.

Potrivit Legii 360/2002, "politistul este functionar public civil, cu statut special, inarmat, ce poarta, de regula, uniforma si exercita atributiile stabilite pentru Politia Romana prin lege, ca institutie specializata a statului. Politistii provin, de regula, din randul absolventilor institutiilor de invatamant ale Ministerului de Interne. Ofiterii de politie pot proveni si din randul agentilor de politie absolventi, cu diploma sau licenta, ai institutiilor de invatamant superior de lunga sau scurta durata ale Ministerului de Interne sau ai altor institutii de invatamant superior cu profil corespunzator specialitatilor necesare politiei, stabilite prin ordin al ministrului de Interne. Pentru unele functii pot fi incadrati specialisti cu studii corespunzatoare cerintelor postului si care indeplinesc conditiile legale".

×