x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Succes - Ne mandrim cu Ducu!

Succes - Ne mandrim cu Ducu!

de Mihai Stirbu    |    28 Ian 2007   •   00:00
Succes  -  Ne mandrim cu Ducu!

Un Curriculum Vitae in continua imbogatire O veste buna: in data de 22 decembrie, cu o majoritate de 16 voturi din 20, regizorul Alexandru Darie a fost ales presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Directorul Teatrului "Bulandra", regizorul Alexandru Darie, a convins 16 membri cu drept de vot din cadrul Uniunii Teatrelor din Europa ca merita sa fie presedintele acestei uniuni. Uniunea Teatrelor din Europa este o asociatie fondata in martie 1990 la initiativa regizorului Giorgio Strehler. Obiectivul sau este de a contribui la constructia Uniunii Europene prin cultura si teatru, de a dezvolta actiuni culturale comune care sa depaseasca barierele lingvistice in favoarea unui teatru artistic, considerat instrumentul ce uneste cultura si duce la fraternitatea intre popoare.

Teatrul "Bulandra", ca unic teatru membru in Uniunea Teatrelor din Europa, a implinit aproape 15 ani de cand face parte din aceasta uniune. "Am fost extrem de onorat si uluit de alegerea mea in aceasta functie, dar sigur ca asta presupune o extraordinara responsabilitate atat pentru mine, cat si pentru ceea ce se numeste teatrul romanesc", spune presedintele uniunii.

"Este pentru prima data cand un cetatean roman ocupa o asemenea pozitie. Iata ca teatrul romanesc si cultura romana au fost inaintea Romaniei, ca de obicei, integrandu-se mult mai devreme", afirma regizorul.

SANSE. Prin aceasta numire, Teatrul "Bulandra" devine unul dintre marile teatre si asezaminte culturale ale Europei: "«Bulandra» se inscrie in pleiada de teatre importante ale Europei alaturi de Maly Teatr - Sankt-Petersburg, Rusia, de Picolo Teatro, intre numele importante europene si, bineinteles, cred ca este o oportunitate pentru noi de a face cunoscuta cultura romaneasca si teatrul roman mult mai mult decat pana acum".

In aceasta pozitie, indiferent de indatoririle obligatorii ale presedintelui, care inseamna sprijinirea Uniunii Teatrelor din Europa, crearea de noi modalitati de manifestare a activitatilor teatrului, festivalul anual care are loc de fiecare data intr-un oras, Alexandru Darie spera sa gaseasca ecou la autoritatile romane si sa faca un nou Festival al Uniunii Teatrelor din Europa in 2008.

"Incepand din acest an, cand festivalul se va tine la Torino, am hotarat ca manifestarea sa includa si o parte de meditatie, pe probleme teatrale si contemporane europene. Din cauza problemelor financiare, trupele veneau, jucau doua zile, plecau, veneau alte trupe, deci practic intre oamenii de teatru din, sa zicem, Suedia si cei din Romania nu exista nici o intalnire, nu exista nici un dialog, nu ne vedeam unul altuia spectacolele..."

SPERANTA. In activitatea sa, regizorul se va baza si pe Silviu Purcarete si Tompa Gabor, singurii romani care au devenit membri individuali ai Uniunii: "Vorbim de o responsabilitate tripla. Felul in care vom contribui la functionarea uniunii si la schimburile extraordinare care pot fi facute e o treaba care apasa de trei ori pe umerii Romaniei si este important ca acest lucru sa iasa in favoarea noastra".

De asemenea, din aceasta postura, directorului Teatrului "Bulandra" ii va fi mult mai usor sa convinga mari regizori ai uniunii si ai teatrelor uniunii sa vina si sa lucreze la teatrul pe care il conduce. In final, Darie isi doreste sa influenteze schimbarea statutului teatrului romanesc la nivelul la care il merita publicul: "Ar trebui sa adoptam cu foarte mare urgenta modelul german, este cel mai aproape de modelul nostru".
×