Membrii comunitatii Swedish Sustainable Business (SSB), in parteneriat cu ISU Bucuresti si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) ii invata pe elevi cum sa reactioneze in cazul producerii unui cutremur.
Partenerii au lansat proiectul "Too Quick To Quake", initiativa ce vizeaza instruirea elevilor din 36 de scoli din Bucuresti asupra modului corect de a reactiona in cazul producerii unui cutremur. "Lansarea are loc cu prilejul comemorarii a 35 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977, data de trista amintire pentru Romania. Seismul violent a provocat un numar impresionant de victime, in special in Bucuresti, lasand in urma un oras devastat si amintiri de cosmar pentru supravietuitori", se arata intr-un comunicat al SBB.
Deoarece activitatea seismica din zona Vrancei reprezinta o continua amenintare pentru bucuresteni, conform expertilor din domeniu, cutremure de pamant cu efecte puternice asupra orasului vor continua sa se produca in Capitala, iar sansele de supravietuire ale populatiei in cazul unor astfel de evenimente cresc direct proportional cu gradul de pregatire al acesteia.
In prezent, in Bucuresti functioneaza 97 de scoli in cladiri care prezinta cu risc seismic ridicat, unde invata 26.092 de elevi.
Sustinut de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, proiectul "Too Quick To Quake" isi propune instruirea a 41 la suta din elevii claselor I - VIII care isi desfasoara cursurile in scolile ale caror cladiri prezinta un risc seismic ridicat.
"Too Quick To Quake" este un proiect sustinut financiar de catre sapte din cei 12 membri ai comunitatii Swedish Sustainable Business (SSB), si anume Assa Abloy, Ericsson Telecommunications Romania, Oriflame Romania, Rombiomedica, Sandvik Romania, Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei (Swedish Trade Council) si Ambasada Suediei din Romania.
"In cadrul pregatirii elevilor, profesorii vor prezenta o serie de imagini care ilustreaza modul de comportare in caz de cutremur. La sfarsitul cursurilor de pregatire, copiii vor participa la un concurs care le va testa si fixa cunostintele acumulate. Suportul educational a fost conceput de catre experti in pregatirea populatiei pentru situatii de urgenta, acestia fiind arbitrii concursului dintre cele 36 scoli. Concursul va avea loc in luna mai, iar castigatorii vor fi premiati pe data de 1 iunie", arata sursa citata, precizancd ca mai multe informatii pot fi aflate accesand site-ul proiectului - www.2quick2quake.ro.
Ideea acestui proiect, al carui initiator este firma Sandvik Romania, a fost prezentata public pentru prima data in mai 2011 in cadrul evenimentului de lansare a platformei Swedish Sustainable Business apartinand comunitatii suedeze de afaceri. Ne dorim sa continuam acest proiect in anii urmatori, prin cresterea numarului de scoli in care sa se desfasoare programul de instruire a elevilor asupra modului de reactie in caz de cutremur.
In urma cu 35 de ani, in 4 martie 1977, s-a produs un seism la ora 21.22, care a avut efecte devastatoare asupra Romaniei. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a facut in timp de aproximativ 56 de secunde 1.570 de victime, din care 1.391 numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari au fost aproximativ 11.300 de raniti si aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucuresti unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit.