x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sunday Express: Sute de mii de moldoveni se folosesc de "portiţa" dublei cetăţenii şi se pregătesc să migreze în Marea Britanie cu paşapoarte româneşti

Sunday Express: Sute de mii de moldoveni se folosesc de "portiţa" dublei cetăţenii şi se pregătesc să migreze în Marea Britanie cu paşapoarte româneşti

17 Mar 2013   •   11:30
Sunday Express: Sute de mii de moldoveni se folosesc de "portiţa" dublei cetăţenii şi se pregătesc să migreze în Marea Britanie cu paşapoarte româneşti

Peste 300.000 de moldoveni cu paşapoarte româneşti se pregătesc să migreze în Marea Britanie prin "uşa din spate", folosindu-se de "portiţa" dublei cetăţenii moldoveano-române spre spaţiul comunitar, scrie Sunday Express.

Tot ceea ce au de făcut moldovenii pentru a obţine un paşaport UE este să prezinte documente care să arate că sunt originari din România, un stat membru UE care a deschis recent două noi consulate la Bălţi şi Cahul, pentru a face faţă cererii tot mai mari, scriu jurnaliştii britanici.

Publicaţia din Marea Britanie susţine că mulţi dintre potenţialii imigranţi au cazier pentru infracţiuni grave privind prostituţia şi traficul de fiinţe umane. În plus, investigaţii Sunday Express relevă că eforturi ale Agenţiei britanice de Frontieră de "stopare a unui val de criminali şi violatori" sunt "inadecvate".

Potrivit unui document UK Border Agency adresat stagiarilor, citat de publicaţie, "condamnări penale anterioare nu reprezintă un motiv întemeiat (pentru refuzul accesului), cu excepţia unor infracţiuni deosebit de grave, ca violul, crima sau traficul de droguri, sau riscului de recidivă în cazul unor infracţiuni minore".

"Aproximativ 226.507 persoane din (Republica) Moldova au obţinut cetăţenia română din 1991 şi până la 15 august 2011", declară Sergiu Panainte, de la Fundaţia Soros, citat de Sunday Express. El adăugă că "alte zeci de mii" au obţinut-o ulterior, "având în vedere urgentarea (acestui) proces". "Există o cerere mai mare ca niciodată din partea celor care vor paşaport românesc", declară pentru Sunday Express Anca Niculescu, în vârstă de 21 de ani.

Jurnaliştii britanici spun că Traian Băsescu  alimentează acest "exod" moldovean, stabilind o ţintă de procesare a 10.000 de solicitări de paşapoarte lunar.

×