"Suntem în drum spre Marea Britanie! Peste un an, 29 de milioane de români vor avea dreptul să se stabilească în Anglia şi să ceară ajutor social", este titlul articolului de deschidere din cotidianul Daily Mail. Jurnaliştii spun că dintre aceştia, cei mai nerăbdători să ajungă pe tărâmurile britanice sunt cei din comunitatea roma, "ţiganii".
"Boxerul olimpic Bobby George se află pe o stradă plină de gheaţă din oraşul bulgăresc unde a crescut. O pală de vânt îi dă părul negru la o parte, în timp ce zăpada cade pe casele unde trăiesc 50.000 dintre cei mai săraci membri ai Uniunii Europene. În timp ce-şi bagă mâinile îngheţate în buzunare, el spune cu disperare: Aici nu mai este nimic de făcut pentru semenii mei ţigani. Ochii lor se îndreaptă către Anglia, unde pot duce o viaţă mai bună. Sute de familii s-au dus deja în Marea Britanie, pentru că în ţara meau nu au niciun viitor", îşi încep articolul jurnaliştii britanici.
George este însă un norocos. În urmă cu 5 ani, el şi-a schimbat numele, Boris Georgiev, şi şi-a părăsit oraşul dărăpănos în care a trăit, aflat la marginea capitalei Sofia. S-a mutat în Luton, Marea Britanie, împreună cu soţia Tina şi fiica de şase ani, Gergana. Acum mai au un copil, Mari, în vârstă de un an.
În urmă cu câteva săptămâni, a prins o cursă de avion mai ieftină şi s-a întors în oraşul unde a crescut. Nu se schimbase nimic: câinii vagabonzi aleargă nestinghriţi pe străzi, şobolanii caută prin gunoaie, iar copiii în papuci şi haine sărăcăcioase de joacă.
Între Sofia şi Faculteta, oraşul lui George, nu există o rută de autobuz pentru că şoferii refuză să oprească acolo. Noaptea, străzile sunt cufundate în întuneric, pentru că nu există electricitate stradală. Singurul indicator al faptului că autorităţile recunosc această aşezare destul de mare este prezenţa cutiilor mari de măsurare a curentului electric, fixate cât mai sus pe stâlpi, astfel încât localnicii să nu poată umbla la ele.
Începând cu 1 ianuarie 2014 vor expira restricţiile existente în prezent în Marea Britanie cu privire la muncitorii români şi bulgari.
"Din acel moment bulgarii şi românii vor avea dreptul să declare că desfăşoară activităţi independente în Marea Britanie şi să primească un număr în sistemul de asigurări sociale, având dreptul la indemnizaţie pentru copii şi locuinţă socială", scriu jurnaliştii britanici.
Specialiştii se aşteaptă ca numărul acestora să fie mai mare decât al celor veniţi din statele est-europene care au aderat la UE în 2004. Potrivit The Daily Mail, din 2004 şi până în prezent peste 1,1 milioane de est-europeni au emigrat în Marea Britanie.
În ultimul an, 40.000 de români şi bulgari au intrat pe piaţa muncii din Regatul Unit, alăturându-se celor 130.000 care erau deja veniţi.
Citiţi reportajul Daily Mail AICI