x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Super-fructul conține cantități impresionante de antioxidanți, vitamine și minerale: "Mănânc 9-10 bobiţe dimineaţa şi îmi dă energie în plus. Am eliminat cafeaua"

Super-fructul conține cantități impresionante de antioxidanți, vitamine și minerale: "Mănânc 9-10 bobiţe dimineaţa şi îmi dă energie în plus. Am eliminat cafeaua"

de Redacția Jurnalul    |    03 Sep 2023   •   07:00
Super-fructul conține cantități impresionante de antioxidanți, vitamine și minerale: "Mănânc 9-10 bobiţe dimineaţa şi îmi dă energie în plus. Am eliminat cafeaua"

O cultură exotică a unui român cu care a dat lovitura în afaceri se întinde pe 40 de ari, într-o livadă din localitatea Lazuri de Roșia din Bihor.

Potrivit Antena 3 CNN, super-fructul conține cantități impresionante de antioxidanți, vitamine și minerale, iar un singur arbust poate produce la maturitate peste 20 de kilograme de fructe. 

La Bihor, Nelu Micula are o cultură exotică de aronia. Sunt plante foarte rezistente la secetă, la frig sau umezeală și capabile să reziste chiar și în cele mai sărace soluri. 

"O găleată de genul acesta în 20-25 de minute se umple. 

Fructul e plin cu sevă, dimineaţa e acru, la amiază e dulce, probabil de la căldură şi îşi schimbă gustul", povesteşte Nelu Micula.

În localitatetea Lazuri din Bihor, Nelu Micula a renunţat de tot la culturile clasice. A plantat aronia pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi acum speră să obţină peste o tonă de fructe.

"Ajunge la randament după 15 ani, adică 20-22 kg pe plantă. Am avut porumb, cartof, dar nu a fost rentabil", mai spune agricultorul.

Aronia a prins rădăcini viguroase în pământ românesc. "Aurul negru" are mulţi antioxidanţi, vitamine şi minerale

Aronia a prins rădăcini viguroase în pământ românesc. Cunoscută drept "aurul negru", aronia conţine cantităţi impresionante de antioxidanţi, vitamine şi minerale. 

Consumul regulat reglează glicemia şi reduce riscul apariţiei cancerului.

"Dimineaţa mănânc 9-10 bobiţe de aronia şi îmi dă energie în plus. Am eliminat cafeaua de dimineaţă şi mănânc aronia. Acelaşi lucru pe care îl făcea cafeaua dimineaţă face şi aronia", spune un alt fermier.

Fructele se pot mânca proaspete, imediat ce au fost culese, în ciuda gustului astringent. Din gospodăria din Lazuri, aronia pleacă şi sub formă de gem, suc sau sirop.

Alexandra, fiica lui Nelu Micula, este studentă la alimentaţie publică. Ea caută permanent noi modalităţi de a prepara fructul, pentru a-l integra cât mai mult în alimentaţia de zi cu zi. 

Spre exemplu, în pâine de casă a adăugat pudră de aronia şi sirop, atât pentru proprietăţi, cât şi pentru culoare.

Fermierul nu are de gând să se oprească la aronia şi intenţionează să planteze şi alţi arbuşti exotici în livada sa.

Pentru perioada care vine, pomicultorul vrea să mărească suprafaţa livezii de aronia cu 50%. 

În piaţă sau pe internet, preţurile sunt de circa 20 lei kilogramul, în medie. Dacă fermierul speră să obţină peste o tonă de fructe, asta ar însemna circa 20.000 de lei.

aronia

×
Subiecte în articol: aronia antioxidanti vitamine minerale